Η απόλυτη πρωταγωνίστρια της Καθαράς Δευτέρας η οποία δε λείπει από κανένα τραπέζι!
Οι Eatingouters πιστοί στις προσταγές της μέρας σας προτείνουν τις δικές τους αγαπημένες.
GeorgeG.
Η λαγάνα του Τάκη.
Θυμάμαι όταν ήμουν μικρό παιδί πως λαχταρούσα να έρθει η Καθαρά Δευτέρα, να πάμε οικογενειακή εκδρομή στην εξοχή, να πετάξουμε χαρταετό και… να φάμε λαγάνα. Εντάξει, μου άρεσαν τα διάφορα νηστίσιμα, π.χ. χαλβάς, ταραμοσαλάτα κ.λπ, αλλά ενθουσιαζόμουν με τη λαγάνα!!! Με εντυπωσίαζε η γεύση της: Σαν ψωμί, αλλά όχι ψωμί…
Πραγματικά ιδιαίτερη η γεύση του άζυμου ψωμιού… Με τα χρόνια όμως, διαπίστωνα πως ολοένα και περισσότερο η λαγάνα γινόταν ψωμί… Οι περισσότεροι φούρνοι πρόσθεταν προζύμι και σιγά-σιγά χανόταν η μαγεία της γεύσης της άζυμης λαγάνας. Όλο και σπανιότερα έβρισκε κάποιος γεύση που να θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια…
Έτσι, όταν, πριν από λίγα χρόνια μια φίλη μας κάλεσε σε καθαροδευτεριάτικο τραπέζι στο οποίο δοκίμασα μια λαγάνα εξαιρετικά γευστική, που θύμιζε τις “χαμένες” γεύσεις, ενθουσιάστηκα! Έμαθα για τον φούρνο του Τάκη, στο Κουκάκι, την ιστορία του και τα εξαιρετικά αρτοποιήματα που παράγει. Μάλιστα, καθιέρωσα κάθε φορά που βρισκόμουν στην Αθήνα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας να αγοράζω από εκεί λαγάνα. Δεν σας κρύβω πως έχει τύχει να περιμένω αρκετή ώρα, σε μεγάλες ουρές, να τελειώσει το ξεφούρνισμα, για να πάρω στα χέρια μου φρεσκοψημένη, ζεστή, γευστική λαγάνα.
Αρτοποιότης ο Τάκης, Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, Αθήνα.
Jim
Η λαγάνα του Κώτση.
Τον γνώρισα από τη δημιουργία του, όταν πήρε ‘’μαγαζί φιλέτο’’ επί της Δουκίσσης Πλακεντίας. Με καταγωγή από την Ήπειρο και με αρκετά καταστήματα σε όλη την Αττική, είναι σίγουρο ότι δεν είναι τυχαίος στο επάγγελμα και κατέχει την τέχνη της αρτοποιίας. Ανοιχτό εργαστήριο που χαίρεσαι να βλέπεις τους φουρνάρηδες να ζυμώνουν με τον παραδοσιακό τρόπο τα διαφορετικά καλούδια της ημέρας.
Οι λαγάνες του όλων των ειδών, τραγανές και πεντανόστιμες.
Προτιμώ, την ώρα που βγαίνει, την παραδοσιακή, με χωριάτικο αλεύρι,πλούσια σε σουσάμι, καυτή, λαχταριστή, με γεμάτη γεύση.
2η επιλογή γιατί κανείς δεν μένει μόνο σε μία από τον ‘’Κώτση’’, είναι αυτή με τη ντομάτα και τα μυρωδικά. Λιγότερο τραγανή αλλά με αρώματα που εκτοξεύουν τη γεύση.
Φεύγοντας δεν παραλείπω να παίρνω και σιμιγδαλένιο χαλβά, με σταφίδες και αμύγδαλα, γεύση εξαιρετική που κλείνει με τον καλύτερο τρόπο το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Δημήτρης Κώτσης ο αρτοποιητής, Δουκίσσης Πλακεντίας 20, Χαλάνδρι.
Indulge
Η λαγάνα του Αθηναίου.
Ρημαδοπέρασε κι αυτός ο χρόνος και να ’μαστε πάλι να ετοιμαζόμαστε για το Σαρακοστιανό τραπέζι. Απόλυτος πρωταγωνιστής της Καθαράς Δευτέρας, ποιος άλλος, η λαγάνα. Ομολογώ πως φέτος δεν έχω την -ψυχική κυρίως- διάθεση να ζυμώσω λαγάνα, οπότε θα καταφύγω σε κάποιο φούρνο να την αγοράσω.
Ο φούρνος ‘’ΑΘΗΝΑΙΟΣ bakery’’ στην Καλλιθέα φτιάχνει μια πολύ τίμια λαγάνα, αρκετά κοντά στη σπιτική. Είναι τραγανή, καλοψημένη, πλούσια σε σουσάμι και δε γλυκίζει ιδιαίτερα, όπως συνηθίζεται. Θα οπλιστώ με υπομονή και θα περιμένω στην ουρά να με εξυπηρετήσει το ευγενέστατο προσωπικό, διότι ιδιαίτερα την Καθαρά Δευτέρα, έχει πολύ κόσμο. Παράπλευρο tip: έχει και χύμα χαλβά Κοσμίδη-Γαβρίλη, τον γνωστό της Δραπετσώνας.
ΑΘΗΝΑΙΟΣ bakery, Σκρα 41, Καλλιθέα.
Tomie
Η Λαγάνα του Ντάκα.
Αν και το ψωμί δε μου είναι απαραίτητο στην καθημερινότητα μου, τη λαγάνα την αγαπώ, αχ αυτός ο συνδυασμός τραγανότητας και σουσαμιού αγκαλιάζει τέλεια την ταραμοσαλάτα.
Συνήθως την Καθαρά Δευτέρα την περνάω εκτός Αθηνών, οπότε εντός των τειχών είναι λίγες οι επιλογές που γνωρίζω, θα σας πάω όμως σε μαγαζί εγγύηση.
Ένας από τους πιο παλιούς και πατροπαράδοτους φούρνους στην Νίκαια, ‘’ο φούρνος του Ντάκα’’. Δεν υπάρχει κάτοικος της γύρω περιοχής να μην τον γνωρίζει. Ηπειρώτες, που κατέχουν καλά την τέχνη τους. Εκεί θα φάτε, την καλύτερη τυρόπιτα κουρού της Αττικής, γενικά όλα τα προϊόντα τους είναι χειροποίητα και με αγνά υλικά. Με μεγάλο πρωταγωνιστή το ψωμί βεβαίως-βεβαίως. Η λαγάνα τους, δε θα μπορούσε να υστερεί , είναι νόστιμη, μεστή και άκρως παραδοσιακή. Παρασκευάζεται σε μεγάλες ποσότητες, εάν περάσετε απέξω θα σας τραβήξει σίγουρα η μυρωδιά.
Η νέα γενιά που έχει αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης έχει φρέσκες ιδέες και παράλληλα την τεχνογνωσία του παρελθόντος ενώ, πλέον, έχουν βάλει και μαγειρευτά φαγητά.
Ο φούρνος του Ντάκα, Ανωγείων 16, Νίκαια.
Tzia
Η Λαγάνα της Πνύκας.
Ε καλά τώρα. Δε θα σας αποκαλύψω και κανένα φοβερό μυστικό!
Η λαγάνα της ‘’Πνύκας’’ δε χρειάζεται πολλές συστάσεις. Φιγουράρει σταθερά στα αφιερώματα των τελευταίων χρόνων κι όχι άδικα. Καυτή, λεπτή, τραγανή, πασπαλισμένη με άφθονο σουσάμι. Δεν αντιστέκομαι στην πρώτη μπουκιά που θα κόψω μόλις την αγοράσω. Εκτός από της κλασσικής θα βρείτε ολικής, ζέας, με ντομάτα και βασιλικό και τελευταία προσθήκη αυτή με χαρούπι.
Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε στην ουρά όμως η αναμονή αξίζει τον κόπο.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχι