Η Μασίνα είναι ένα από τα πιο γνωστά νεο-σουβλατζίδικα της Αθήνας, βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Κόσμου, στην αρχή της Συγγρού.
Σίγουρα, είναι από τα εστιατόρια που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους, αν πρόκειται να κεράσετε φίλους και μάλιστα από το εξωτερικό, θέλοντας να τους δώσετε μια ιδέα για το τι σημαίνει Greek souvlaki!
Πριν λίγες μέρες λοιπόν, σκέφτηκα να πάω στη Μασίνα με φιλικό μου ζευγάρι από τη Μεγάλη Βρετανία που αποφάσισε να επισκεφτεί την Αθήνα αρχές Φεβρουαρίου (και παρεμπιπτόντως, έμεινε ενθουσιασμένο από την πόλη μας). Ο χώρος είναι συμπαθητικά διακοσμημένος, θα μπορούσε να υπάρχει πάντως κάπως καλύτερη, πιο άνετη διαρρύθμιση στα τραπεζοκαθίσματα.
Δοκιμάσαμε:
– Καλαμάκια κοτόπουλο, ζουμερά, καλοψημένα, με λεπτές φέτες πιπεριάς ανάμεσα στα κομμάτια κοτόπουλο να προσφέρουν έξτρα γεύση.
– Καλαμάκια χοιρινά, κι αυτά νόστιμα και σωστά ψημένα.
– Μερίδα κεμπάπ, πλούσια, εύγευστη και καλοψημένη.
– Χωριάτικη σαλάτα, η κλασική, θα περίμενα πιο γενναιόδωρη μερίδα.
– Πατάτες τηγανιτές με φέτα, εξαιρετικά νόστιμες, καλοτηγανισμένες και με τη φέτα να δίνει έξτρα γεύση.
– Ψωμάκι ψημένο στα κάρβουνα με (λίγο) ελαιόλαδο και νόστιμες καλοψημένες πιτούλες.
Στο τέλος προσφέρθηκε για κέρασμα γλυκό κουταλιού σε τρεις γεύσεις κυδώνι, βύσσινο, σταφύλι, μαζί με πολύ εύγευστο γιαούρτι, ιδανικό κλείσιμο για το κρεατοφαγικό δείπνο μας.
Ο λογαριασμός ανήλθε στα 17-18 ευρώ το άτομο, λογική τιμή για όσα προσφέρουν.
Η εξυπηρέτηση ήταν συνολικά ευγενική και αρκετά γρήγορη, παρότι το εστιατόριο ήταν σχεδόν γεμάτο.
Συμπέρασμα: Προτείνεται για γρήγορες κρεατοφαγικές εξόδους!
Η ΜΑΣΙΝΑ άνοιξε, αν θυμάμαι καλά, γύρω στο 2013, στην πιάτσα του Αγίου Σώστη επί της Λεωφόρου Συγγρού. Στριμωγμένη ανάμεσα σε δύο σαφώς μεγαλύτερα και γνωστότερα μαγαζιά all day εστίασης ήταν υποχρεωμένη, αν ήθελε να επιβιώσει, να προσφέρει κάτι απλό, καλό και φθηνό. Και τα κατάφερε μια χαρά εστιάζοντας την προσφορά της σε σαλατούλες, λίγα ορεκτικά και τα γνωστά μπιφτέκια και σουβλάκια. Με την εστίαση ανοιχτή ο συνδυασμός ευπρεπούς χώρου, καλών τιμών και καλού σέρβις βοήθησε τη ΜΑΣΙΝΑ να μακροημερεύσει και να ανταγωνίζεται άνετα το γειτονικό ΜΠΑΡΜΠΑ ΔΗΜΟ στον πρώτο παράλληλο δρόμο της Συγγρού. Προσωπικά την έχω τιμήσει πολλές φορές, ειδικά όσο λειτουργούσε το κοντινό STAR CITY, και έχω παραγγείλει επίσης πολλές φορές κατά τη διάρκεια του lockdown, για τελευταία φορά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.
Είναι εύκολο να βρεις τη ΜΑΣΙΝΑ και όχι απελπιστικά δύσκολο να παρκάρεις το τετράτροχό σου, είτε επί της Συγγρού είτε στον παράδρομό της, λίγη τύχη και μαεστρία στο τιμόνι χρειάζεται (5 στα 10). Ανεβαίνοντας λίγα σκαλιά βρίσκεσαι σε ένα μάλλον στενό ανοικτό εξώστη με τέσσερα τραπέζια των έξι ατόμων όλα κι όλα, που τους ζεστούς μήνες τραβά κόσμο, παρά τη φασαρία του δρόμου.
Μπαίνοντας στον κύριο χώρο ξαφνιάζεσαι ευχάριστα αντικρίζοντας στο κέντρο του μαγαζιού ένα λιόδεντρο που φθάνει μέχρι το ταβάνι και πλαισιώνεται από φωτιστικά σε σχήμα φαναριού, όχι τα γνωστά φανάρια του δρόμου, αλλά τους πρόδρομους της παγωνιέρας και των ηλεκτρικών ψυγείων, δηλαδή ελαφρές μεταλλικές κατασκευές με δύο ράφια και πορτάκι μπροστά, τα οποία κρεμούσαν στο πιο δροσερό και αεριζόμενο μέρος του σπιτιού και εκεί διατηρούσαν για δύο, τρεις μέρες φρέσκα υλικά και υπόλοιπα μαγειρεμένων φαγητών. Θα τα συναντήσετε ακόμα και σήμερα σε φτωχικά σπίτια σε χωριά που τα έχει ξεχάσει ο χρόνος. Πίσω αριστερά εδρεύει η κουζίνα-ψησταριά, με την οποία υπάρχει οπτική επαφή, και ακριβώς μπροστά της έχει τοποθετηθεί μια μασίνα, σε περίπτωση που δεν έχετε δει ποτέ σας αυτό το συνδυασμό κουζίνας-θερμάστρας που κάποτε δέσποζε στις κουζίνες της επαρχίας και έχει δώσει το όνομα στο κατάστημα. Εκτός από το γυαλί της πρόσοψης, στη ΜΑΣΙΝΑ κυριαρχεί η πέτρα και το πλακάκι, συν κάποια μπακαλοειδή διακοσμητικά, όπου ευτυχώς δεν το παρακάνουν. Τραπέζια, πάγκοι (και περιμετρικά του λιόδεντρου) και καθίσματα σε μάλλον πυκνή διάταξη, ευτυχώς με πολύ καλό εξαερισμό, ούτε κουζινίλα ούτε καπνίλα μάς ενόχλησαν ποτέ.
Ο κατάλογος -και του delivery- είναι μια σελίδα όλος κι όλος, μια γρήγορη ματιά και είσαι έτοιμος να παραγγείλεις, από τη δεύτερη φορά χωρίς καν να τον συμβουλευτείς. Το σέρβις το θυμάμαι πάρα πολύ καλό, ακόμα και σε ώρα αιχμής, σβέλτο και με χαμόγελο.
Το φαγητό αναμενόμενο, σε σταθερά καλή ποιότητα. Λόγω του ότι εξυπηρετούν πολλά κτίρια γραφείων που αρκούνται σε κάτι απλό και ελαφρύ, προσφέρουν δέκα διαφορετικές σαλάτες (από 3,60 μέχρι 6,30 €) και τα κλασικά χοιρινό, κοτόπουλο και μοσχάρι σκέτα, τυλιχτά ή σε μερίδες, γύρος δεν προσφέρεται. Τα κρέατα που χρησιμοποιούν είναι καλής ποιότητας, φροντισμένα με αγάπη, όπως συνιστά ο θείος Λεωνίδας (Κουτσόπουλος) και σωστά μαριναρισμένα. Η κατά τη γνώμη μου πλέον συμφέρουσα επιλογή είναι η ποικιλία ψητών για δύο (12,50 ευρώ), με τη συνοδεία κάποιου επίσης κλασικού ορεκτικού, από τα οποία ξεχωρίζουν οι χειροποίητη τυροκαυτερή και ο καγιανάς (κάτω από 3,50 €). Ειδική μνεία θέλω να κάνω στις «πατάτες αγγαρείας» (ούτε 3 €), τηγανισμένες σε κανονικό, όχι πολυχρησιμοποιημένο, λάδι.
Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 10 έως 12 ευρώ το άτομο. Θα φύγεις χορτάτος και ευχαριστημένος, ξέροντας ότι υπό κανονικές συνθήκες, όποτε βρεθείς σ’ αυτή την πλευρά της Συγγρού, στη ΜΑΣΙΝΑ μπορείς απλά να τσιμπήσεις κάτι ή και να φας καλά με λίγα χρήματα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Για το delivery δεν το συζητάμε, η Wolt να ‘ναι καλά.
Το ΜΑΣΙΝΑ είναι ένα μαγαζί που δοκιμάσαμε με το άνοιγμά του, κυρίως λόγω εγγύτητας και ωραρίου λειτουργίας, μας κέρδισε με το καλημέρα και συνεχίζουμε να το προτιμούμε. Τότε που πηγαίναμε στα θέατρα και στα bars, βόλευε στο γυρισμό να στρώσουμε το στομάχι μας σε έναν προσεγμένο και πανέμορφο χώρο, με την παλιά μασίνα σε πρώτο πλάνο, αν και η τοποθεσία -στον παράδρομο της Συγγρού- δεν προδιέθετε θετικά. Παρασκευές και Σάββατα λοιπόν εξυπηρετούσε μέχρι αρκετά αργά, χωρίς να σε κοιτούν με μισό μάτι οι σερβιτόρες, οι οποίες να τονίσω ότι ήταν πάντα πρόσχαρες κι ευγενικές. Στην παρούσα φάση, με μισόκλειστη την εστίαση, δε γνωρίζω αν διατηρεί το ίδιο ωράριο, μάλλον όχι λογικά υποθέτοντας.
Η εμπειρία μου από το ΜΑΣΙΝΑ είναι μεγάλη, διαθέτει άπειρες επιλογές στον κατάλογο, έχω δοκιμάσει πάρα πολλά πιάτα είτε στο χώρο τους είτε delivery και ήταν όλα υπέροχα και νόστιμα. Κανένα δε με απογοήτευσε. Θέλω να εστιάσω όμως την προσοχή σου σε αυτό που θεωρώ πως κάνουν καλύτερα απ’ όλα, το κοτόπουλο. Καλαμάκι κοτόπουλο μπούτι εξαιρετικά μαλακό, ζουμερό και εύγευστο, με κομμάτια κόκκινης πιπεριάς ενδιάμεσα, ώστε να δίνει το κατιτίς παραπάνω. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αν και ποτέ δεν το έχω παραγγείλει σκέτο. Πάντα το παίρνουμε σε τυλιχτό και η sauce που φτιάχνουν να το συνοδεύει είναι εξωπραγματική. Ο βασικός λόγος είναι ότι έχει την ιδανική αναλογία μαγιονέζας και μουστάρδας, που είναι και τα βασικά υλικά της. Δεν υπερισχύει κάποιο από τα δύο, όπως συναντάω συνήθως σε άλλα μαγαζιά και απογοητεύομαι. Νομίζω θα μπορούσα άνετα να την πιω και ποτέ δεν τη λυπούνται, λες και με παρακολουθούν την ώρα που στραγγίζω το χαρτί, όπως κάνουν με τα λάδια μυρωδικών στο masterchef. Άλλη μια εξαιρετική επιλογή από τον κατάλογο είναι το μισό κοτόπουλο άνευ οστού, ακριβώς στο ίδιο επίπεδο νοστιμιάς με το καλαμάκι.
Παράγγειλε άφοβα λοιπόν από τον πλούσιο κατάλογο και είμαι σίγουρη πως θα ευχαριστηθείς όλα τα εδέσματα! Και όταν με το καλό μυρίσει ελευθερία, κάνε μια επίσκεψη, δε θα το μετανιώσεις!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχι
Η Μασίνα είναι ένα από τα πιο γνωστά νεο-σουβλατζίδικα της Αθήνας, βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Κόσμου, στην αρχή της Συγγρού.
Σίγουρα, είναι από τα εστιατόρια που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους, αν πρόκειται να κεράσετε φίλους και μάλιστα από το εξωτερικό, θέλοντας να τους δώσετε μια ιδέα για το τι σημαίνει Greek souvlaki!
Πριν λίγες μέρες λοιπόν, σκέφτηκα να πάω στη Μασίνα με φιλικό μου ζευγάρι από τη Μεγάλη Βρετανία που αποφάσισε να επισκεφτεί την Αθήνα αρχές Φεβρουαρίου (και παρεμπιπτόντως, έμεινε ενθουσιασμένο από την πόλη μας). Ο χώρος είναι συμπαθητικά διακοσμημένος, θα μπορούσε να υπάρχει πάντως κάπως καλύτερη, πιο άνετη διαρρύθμιση στα τραπεζοκαθίσματα.
Δοκιμάσαμε:
– Καλαμάκια κοτόπουλο, ζουμερά, καλοψημένα, με λεπτές φέτες πιπεριάς ανάμεσα στα κομμάτια κοτόπουλο να προσφέρουν έξτρα γεύση.
– Καλαμάκια χοιρινά, κι αυτά νόστιμα και σωστά ψημένα.
– Μερίδα κεμπάπ, πλούσια, εύγευστη και καλοψημένη.
– Χωριάτικη σαλάτα, η κλασική, θα περίμενα πιο γενναιόδωρη μερίδα.
– Πατάτες τηγανιτές με φέτα, εξαιρετικά νόστιμες, καλοτηγανισμένες και με τη φέτα να δίνει έξτρα γεύση.
– Ψωμάκι ψημένο στα κάρβουνα με (λίγο) ελαιόλαδο και νόστιμες καλοψημένες πιτούλες.
Στο τέλος προσφέρθηκε για κέρασμα γλυκό κουταλιού σε τρεις γεύσεις κυδώνι, βύσσινο, σταφύλι, μαζί με πολύ εύγευστο γιαούρτι, ιδανικό κλείσιμο για το κρεατοφαγικό δείπνο μας.
Ο λογαριασμός ανήλθε στα 17-18 ευρώ το άτομο, λογική τιμή για όσα προσφέρουν.
Η εξυπηρέτηση ήταν συνολικά ευγενική και αρκετά γρήγορη, παρότι το εστιατόριο ήταν σχεδόν γεμάτο.
Συμπέρασμα: Προτείνεται για γρήγορες κρεατοφαγικές εξόδους!
Η ΜΑΣΙΝΑ άνοιξε, αν θυμάμαι καλά, γύρω στο 2013, στην πιάτσα του Αγίου Σώστη επί της Λεωφόρου Συγγρού. Στριμωγμένη ανάμεσα σε δύο σαφώς μεγαλύτερα και γνωστότερα μαγαζιά all day εστίασης ήταν υποχρεωμένη, αν ήθελε να επιβιώσει, να προσφέρει κάτι απλό, καλό και φθηνό. Και τα κατάφερε μια χαρά εστιάζοντας την προσφορά της σε σαλατούλες, λίγα ορεκτικά και τα γνωστά μπιφτέκια και σουβλάκια. Με την εστίαση ανοιχτή ο συνδυασμός ευπρεπούς χώρου, καλών τιμών και καλού σέρβις βοήθησε τη ΜΑΣΙΝΑ να μακροημερεύσει και να ανταγωνίζεται άνετα το γειτονικό ΜΠΑΡΜΠΑ ΔΗΜΟ στον πρώτο παράλληλο δρόμο της Συγγρού. Προσωπικά την έχω τιμήσει πολλές φορές, ειδικά όσο λειτουργούσε το κοντινό STAR CITY, και έχω παραγγείλει επίσης πολλές φορές κατά τη διάρκεια του lockdown, για τελευταία φορά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.
Είναι εύκολο να βρεις τη ΜΑΣΙΝΑ και όχι απελπιστικά δύσκολο να παρκάρεις το τετράτροχό σου, είτε επί της Συγγρού είτε στον παράδρομό της, λίγη τύχη και μαεστρία στο τιμόνι χρειάζεται (5 στα 10). Ανεβαίνοντας λίγα σκαλιά βρίσκεσαι σε ένα μάλλον στενό ανοικτό εξώστη με τέσσερα τραπέζια των έξι ατόμων όλα κι όλα, που τους ζεστούς μήνες τραβά κόσμο, παρά τη φασαρία του δρόμου.
Μπαίνοντας στον κύριο χώρο ξαφνιάζεσαι ευχάριστα αντικρίζοντας στο κέντρο του μαγαζιού ένα λιόδεντρο που φθάνει μέχρι το ταβάνι και πλαισιώνεται από φωτιστικά σε σχήμα φαναριού, όχι τα γνωστά φανάρια του δρόμου, αλλά τους πρόδρομους της παγωνιέρας και των ηλεκτρικών ψυγείων, δηλαδή ελαφρές μεταλλικές κατασκευές με δύο ράφια και πορτάκι μπροστά, τα οποία κρεμούσαν στο πιο δροσερό και αεριζόμενο μέρος του σπιτιού και εκεί διατηρούσαν για δύο, τρεις μέρες φρέσκα υλικά και υπόλοιπα μαγειρεμένων φαγητών. Θα τα συναντήσετε ακόμα και σήμερα σε φτωχικά σπίτια σε χωριά που τα έχει ξεχάσει ο χρόνος. Πίσω αριστερά εδρεύει η κουζίνα-ψησταριά, με την οποία υπάρχει οπτική επαφή, και ακριβώς μπροστά της έχει τοποθετηθεί μια μασίνα, σε περίπτωση που δεν έχετε δει ποτέ σας αυτό το συνδυασμό κουζίνας-θερμάστρας που κάποτε δέσποζε στις κουζίνες της επαρχίας και έχει δώσει το όνομα στο κατάστημα. Εκτός από το γυαλί της πρόσοψης, στη ΜΑΣΙΝΑ κυριαρχεί η πέτρα και το πλακάκι, συν κάποια μπακαλοειδή διακοσμητικά, όπου ευτυχώς δεν το παρακάνουν. Τραπέζια, πάγκοι (και περιμετρικά του λιόδεντρου) και καθίσματα σε μάλλον πυκνή διάταξη, ευτυχώς με πολύ καλό εξαερισμό, ούτε κουζινίλα ούτε καπνίλα μάς ενόχλησαν ποτέ.
Ο κατάλογος -και του delivery- είναι μια σελίδα όλος κι όλος, μια γρήγορη ματιά και είσαι έτοιμος να παραγγείλεις, από τη δεύτερη φορά χωρίς καν να τον συμβουλευτείς. Το σέρβις το θυμάμαι πάρα πολύ καλό, ακόμα και σε ώρα αιχμής, σβέλτο και με χαμόγελο.
Το φαγητό αναμενόμενο, σε σταθερά καλή ποιότητα. Λόγω του ότι εξυπηρετούν πολλά κτίρια γραφείων που αρκούνται σε κάτι απλό και ελαφρύ, προσφέρουν δέκα διαφορετικές σαλάτες (από 3,60 μέχρι 6,30 €) και τα κλασικά χοιρινό, κοτόπουλο και μοσχάρι σκέτα, τυλιχτά ή σε μερίδες, γύρος δεν προσφέρεται. Τα κρέατα που χρησιμοποιούν είναι καλής ποιότητας, φροντισμένα με αγάπη, όπως συνιστά ο θείος Λεωνίδας (Κουτσόπουλος) και σωστά μαριναρισμένα. Η κατά τη γνώμη μου πλέον συμφέρουσα επιλογή είναι η ποικιλία ψητών για δύο (12,50 ευρώ), με τη συνοδεία κάποιου επίσης κλασικού ορεκτικού, από τα οποία ξεχωρίζουν οι χειροποίητη τυροκαυτερή και ο καγιανάς (κάτω από 3,50 €). Ειδική μνεία θέλω να κάνω στις «πατάτες αγγαρείας» (ούτε 3 €), τηγανισμένες σε κανονικό, όχι πολυχρησιμοποιημένο, λάδι.
Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 10 έως 12 ευρώ το άτομο. Θα φύγεις χορτάτος και ευχαριστημένος, ξέροντας ότι υπό κανονικές συνθήκες, όποτε βρεθείς σ’ αυτή την πλευρά της Συγγρού, στη ΜΑΣΙΝΑ μπορείς απλά να τσιμπήσεις κάτι ή και να φας καλά με λίγα χρήματα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Για το delivery δεν το συζητάμε, η Wolt να ‘ναι καλά.
Το ΜΑΣΙΝΑ είναι ένα μαγαζί που δοκιμάσαμε με το άνοιγμά του, κυρίως λόγω εγγύτητας και ωραρίου λειτουργίας, μας κέρδισε με το καλημέρα και συνεχίζουμε να το προτιμούμε. Τότε που πηγαίναμε στα θέατρα και στα bars, βόλευε στο γυρισμό να στρώσουμε το στομάχι μας σε έναν προσεγμένο και πανέμορφο χώρο, με την παλιά μασίνα σε πρώτο πλάνο, αν και η τοποθεσία -στον παράδρομο της Συγγρού- δεν προδιέθετε θετικά. Παρασκευές και Σάββατα λοιπόν εξυπηρετούσε μέχρι αρκετά αργά, χωρίς να σε κοιτούν με μισό μάτι οι σερβιτόρες, οι οποίες να τονίσω ότι ήταν πάντα πρόσχαρες κι ευγενικές. Στην παρούσα φάση, με μισόκλειστη την εστίαση, δε γνωρίζω αν διατηρεί το ίδιο ωράριο, μάλλον όχι λογικά υποθέτοντας.
Η εμπειρία μου από το ΜΑΣΙΝΑ είναι μεγάλη, διαθέτει άπειρες επιλογές στον κατάλογο, έχω δοκιμάσει πάρα πολλά πιάτα είτε στο χώρο τους είτε delivery και ήταν όλα υπέροχα και νόστιμα. Κανένα δε με απογοήτευσε. Θέλω να εστιάσω όμως την προσοχή σου σε αυτό που θεωρώ πως κάνουν καλύτερα απ’ όλα, το κοτόπουλο. Καλαμάκι κοτόπουλο μπούτι εξαιρετικά μαλακό, ζουμερό και εύγευστο, με κομμάτια κόκκινης πιπεριάς ενδιάμεσα, ώστε να δίνει το κατιτίς παραπάνω. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αν και ποτέ δεν το έχω παραγγείλει σκέτο. Πάντα το παίρνουμε σε τυλιχτό και η sauce που φτιάχνουν να το συνοδεύει είναι εξωπραγματική. Ο βασικός λόγος είναι ότι έχει την ιδανική αναλογία μαγιονέζας και μουστάρδας, που είναι και τα βασικά υλικά της. Δεν υπερισχύει κάποιο από τα δύο, όπως συναντάω συνήθως σε άλλα μαγαζιά και απογοητεύομαι. Νομίζω θα μπορούσα άνετα να την πιω και ποτέ δεν τη λυπούνται, λες και με παρακολουθούν την ώρα που στραγγίζω το χαρτί, όπως κάνουν με τα λάδια μυρωδικών στο masterchef. Άλλη μια εξαιρετική επιλογή από τον κατάλογο είναι το μισό κοτόπουλο άνευ οστού, ακριβώς στο ίδιο επίπεδο νοστιμιάς με το καλαμάκι.
Παράγγειλε άφοβα λοιπόν από τον πλούσιο κατάλογο και είμαι σίγουρη πως θα ευχαριστηθείς όλα τα εδέσματα! Και όταν με το καλό μυρίσει ελευθερία, κάνε μια επίσκεψη, δε θα το μετανιώσεις!