Όταν το όνομα σε ξεγελά…
Διότι τόσα χρόνια που πάω σε αυτό το μαγαζί πίστευα ότι το όνομα του προέρχεται από τις επιμέρους λέξεις “Οίνος” και “Θήρα” (όπερ σημαίνει κυνήγι) και απορούσα… έλα όμως που αναφέρεται σε ένα βρώσιμο θαλάσσιο λουλούδι (τώρα αν είναι ανεμώνη, βιολέτα, τριαντάφυλλο ή γαϊδουράγκαθο μη με ρωτήσετε, παραπάνω λεπτομέρειες δεν ξέρω).
Είναι σίγουρα παλιό μαγαζί αν και δεν είμαι σίγουρη για το πότε πρωτολειτούργησε. Εμείς πάντως το γνωρίσαμε το 2005 με την παρέα των γονιών από τον παιδικό σταθμό. Συνηθίζαμε, μετά από κάτι γιορτές κι εκδηλώσεις, να πηγαίνουμε τα σκασμένα εκεί τα οποία μια χαρά έτρωγαν, έπαιζαν κιόλας και βρίσκαμε ευκαιρία να πούμε και εμείς καμιά κουβέντα.
Βρίσκεται απέναντι από την πλατεία Καισαριανής ακριβώς πίσω από την κεντρική εκκλησία με αποτέλεσμα να μην έχει την πολυκοσμία και τη βαβούρα που υπάρχει στην πλατεία. Η δυσκολία στο παρκάρισμα ποικίλει αναλόγως της μέρας και της ώρας πάντως δεν είναι και το πιο εύκολο του κόσμου.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι “οικειοποιείται” ένα μέρος του ελεύθερου χώρου που υπάρχει πίσω από τον ναό ενώ το κυρίως μαγαζί είναι ακριβώς στην απέναντι γωνία. Ο καλοκαιρινός χώρος, όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ απλός, ο εσωτερικός όμως παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον οπότε, ακόμη κι αν καθίσετε έξω, κάντε μια βόλτα να τον δείτε. Υποθέτω ότι πρόκειται για ένα παλιό σπίτι τού οποίου οι χώροι έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα. Σκούρα, αρχοντικά, ξύλινα έπιπλα, ένα υπέροχο πράσινο στους τοίχους, ατμοσφαιρικός φωτισμός, προσεγμένα σερβίτσια, ξύλινοι σκαλιστοί καθρέφτες και ως σήμα κατατεθέν ένας τεράστιος πίνακας ο οποίος απεικονίζει μια ανατολίτισσα (πιθανόν κι οδαλίσκη) καλλονή.
Το service είναι άμεσο, γρήγορο, κι ευγενικό. Δε θα προσμετρήσω κάποιες καθυστερήσεις και “ξεχάσματα” όταν έχει πάρα πολύ κόσμο. Από την άλλη μια σπιρτάδα, επικοινωνιακή διάθεση κι interaction μου λείπουν.
Το μενού τους ενώ έχει έμφαση στα ψαροθαλασσινά καλύπτει όμως και τους κρεατοφάγους γεγονός που είναι πιθανόν να σας προκαλέσει ορισμένες αμφιβολίες και, για να είμαι ειλικρινής, προσωπικά, προτιμώ τα εστιατόρια με ξεκάθαρο προσανατολισμό αλλά περί ορέξεως…
Εκτός των κλασσικών , για τέτοιου είδους μαγαζιά, επιλογών θα βρείτε και κάποιες με διαφορετική νότα. Όπως οι σαλάτες με σπανάκι και γαρίδες ή με αγκινάρες και μαριναρισμένα θαλασσινά. Η μελιτζανοσαλάτα τους (σύμφωνα με την Αγιορείτικη συνταγή, χωρίς μαγιονέζα κι αηδίες) προκρίνεται μακράν,έναντι της ταραμοσαλάτας η οποία είναι τραχιά και πολύ ψωμένια οπότε ας την ξαναδούν. Χταπόδι μαρινάτο με φρέσκο κρεμμύδι, κόκκινη πιπεριά και βαλσάμικο ξύδι. Αν σας έρθει λίγο κρύο από το ψυγείο κάντε λίγη υπομονή μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να το απολαύσετε. Φρέσκα όστρακα που μυρίζουν ιώδιο είναι στα must αλλά αν σας φρικάρουν τα ωμά δοκιμάστε τις bavette vongole με κυδώνια, σκόρδο, βασιλικό, μαϊντανό και λευό κρασί. Σωστά βρασμένα τα ζυμαρικά όπως και τα όστρακα που συμμετέχουν ενεργά ενώ το σύνολο αφήνει μια λεμονάτη έκρηξη φρεσκάδας στο στόμα. Το ίδιο εξαιρετικό είναι και το ριζότο με γαρίδες. Κι αυτό με λευκή λεμονοβουτυράτη σάλτσα κι, ελαφρά, αλμυρές νότες από την παρμεζάνα. Τηγάνι έχουν ελαφρύ οπότε σιγουράκια τα καλαμαράκια και το ψιλό ψαράκι. Καμιά φορά βέβαια οι κουτσομουρίτσες θα ήθελαν ένα λεπτό λιγότερο στη φωτιά. Οι σαρδέλες τους επίσης σε όλες τους τις εκδοχές (ολόκληρες, φιλεταρισμένες, γεμιστές με ντομάτα και μυρωδικά) αποτελούν ένα δημοφιλές πιάτο. Ωραία και τα αχνιστά μύδια με ζωμό που βγάζει ένταση και σηκώνει ψαρέματα από τις μπουκιές ψωμιού που έπεσαν (τελείως τυχαία) μέσα.
Η λίστα των κρασιών είναι πολύ, μα πάρα πολύ, περιορισμένη. Από μπύρες τις γνωστές ενώ μεγαλύτερη ποικιλία θα βρείτε σε αποστάγματα. Νομίζω ότι παίζουν και κάποια γλυκάκια αλλά δε φέρνω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου.
Οι τιμές είναι οι αναμενόμενες για την περιοχή οπότε υπολογίστε 20-30 ευρώ το άτομο, αναλόγως, βέβαια πάντα, της παραγγελίας.
Βεβαίως να πάτε. Θα φάτε νόστιμα και χαλαρά. Εννοείται ότι τις δημοφιλείς μέρες και ώρες θα πρέπει να έχετε φροντίσει για κράτηση τουλάχιστον μία μέρα πριν.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχι
Όταν το όνομα σε ξεγελά…
Διότι τόσα χρόνια που πάω σε αυτό το μαγαζί πίστευα ότι το όνομα του προέρχεται από τις επιμέρους λέξεις “Οίνος” και “Θήρα” (όπερ σημαίνει κυνήγι) και απορούσα… έλα όμως που αναφέρεται σε ένα βρώσιμο θαλάσσιο λουλούδι (τώρα αν είναι ανεμώνη, βιολέτα, τριαντάφυλλο ή γαϊδουράγκαθο μη με ρωτήσετε, παραπάνω λεπτομέρειες δεν ξέρω).
Είναι σίγουρα παλιό μαγαζί αν και δεν είμαι σίγουρη για το πότε πρωτολειτούργησε. Εμείς πάντως το γνωρίσαμε το 2005 με την παρέα των γονιών από τον παιδικό σταθμό. Συνηθίζαμε, μετά από κάτι γιορτές κι εκδηλώσεις, να πηγαίνουμε τα σκασμένα εκεί τα οποία μια χαρά έτρωγαν, έπαιζαν κιόλας και βρίσκαμε ευκαιρία να πούμε και εμείς καμιά κουβέντα.
Βρίσκεται απέναντι από την πλατεία Καισαριανής ακριβώς πίσω από την κεντρική εκκλησία με αποτέλεσμα να μην έχει την πολυκοσμία και τη βαβούρα που υπάρχει στην πλατεία. Η δυσκολία στο παρκάρισμα ποικίλει αναλόγως της μέρας και της ώρας πάντως δεν είναι και το πιο εύκολο του κόσμου.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι “οικειοποιείται” ένα μέρος του ελεύθερου χώρου που υπάρχει πίσω από τον ναό ενώ το κυρίως μαγαζί είναι ακριβώς στην απέναντι γωνία. Ο καλοκαιρινός χώρος, όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ απλός, ο εσωτερικός όμως παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον οπότε, ακόμη κι αν καθίσετε έξω, κάντε μια βόλτα να τον δείτε. Υποθέτω ότι πρόκειται για ένα παλιό σπίτι τού οποίου οι χώροι έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα. Σκούρα, αρχοντικά, ξύλινα έπιπλα, ένα υπέροχο πράσινο στους τοίχους, ατμοσφαιρικός φωτισμός, προσεγμένα σερβίτσια, ξύλινοι σκαλιστοί καθρέφτες και ως σήμα κατατεθέν ένας τεράστιος πίνακας ο οποίος απεικονίζει μια ανατολίτισσα (πιθανόν κι οδαλίσκη) καλλονή.
Το service είναι άμεσο, γρήγορο, κι ευγενικό. Δε θα προσμετρήσω κάποιες καθυστερήσεις και “ξεχάσματα” όταν έχει πάρα πολύ κόσμο. Από την άλλη μια σπιρτάδα, επικοινωνιακή διάθεση κι interaction μου λείπουν.
Το μενού τους ενώ έχει έμφαση στα ψαροθαλασσινά καλύπτει όμως και τους κρεατοφάγους γεγονός που είναι πιθανόν να σας προκαλέσει ορισμένες αμφιβολίες και, για να είμαι ειλικρινής, προσωπικά, προτιμώ τα εστιατόρια με ξεκάθαρο προσανατολισμό αλλά περί ορέξεως…
Εκτός των κλασσικών , για τέτοιου είδους μαγαζιά, επιλογών θα βρείτε και κάποιες με διαφορετική νότα. Όπως οι σαλάτες με σπανάκι και γαρίδες ή με αγκινάρες και μαριναρισμένα θαλασσινά. Η μελιτζανοσαλάτα τους (σύμφωνα με την Αγιορείτικη συνταγή, χωρίς μαγιονέζα κι αηδίες) προκρίνεται μακράν,έναντι της ταραμοσαλάτας η οποία είναι τραχιά και πολύ ψωμένια οπότε ας την ξαναδούν. Χταπόδι μαρινάτο με φρέσκο κρεμμύδι, κόκκινη πιπεριά και βαλσάμικο ξύδι. Αν σας έρθει λίγο κρύο από το ψυγείο κάντε λίγη υπομονή μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να το απολαύσετε. Φρέσκα όστρακα που μυρίζουν ιώδιο είναι στα must αλλά αν σας φρικάρουν τα ωμά δοκιμάστε τις bavette vongole με κυδώνια, σκόρδο, βασιλικό, μαϊντανό και λευό κρασί. Σωστά βρασμένα τα ζυμαρικά όπως και τα όστρακα που συμμετέχουν ενεργά ενώ το σύνολο αφήνει μια λεμονάτη έκρηξη φρεσκάδας στο στόμα. Το ίδιο εξαιρετικό είναι και το ριζότο με γαρίδες. Κι αυτό με λευκή λεμονοβουτυράτη σάλτσα κι, ελαφρά, αλμυρές νότες από την παρμεζάνα. Τηγάνι έχουν ελαφρύ οπότε σιγουράκια τα καλαμαράκια και το ψιλό ψαράκι. Καμιά φορά βέβαια οι κουτσομουρίτσες θα ήθελαν ένα λεπτό λιγότερο στη φωτιά. Οι σαρδέλες τους επίσης σε όλες τους τις εκδοχές (ολόκληρες, φιλεταρισμένες, γεμιστές με ντομάτα και μυρωδικά) αποτελούν ένα δημοφιλές πιάτο. Ωραία και τα αχνιστά μύδια με ζωμό που βγάζει ένταση και σηκώνει ψαρέματα από τις μπουκιές ψωμιού που έπεσαν (τελείως τυχαία) μέσα.
Η λίστα των κρασιών είναι πολύ, μα πάρα πολύ, περιορισμένη. Από μπύρες τις γνωστές ενώ μεγαλύτερη ποικιλία θα βρείτε σε αποστάγματα. Νομίζω ότι παίζουν και κάποια γλυκάκια αλλά δε φέρνω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου.
Οι τιμές είναι οι αναμενόμενες για την περιοχή οπότε υπολογίστε 20-30 ευρώ το άτομο, αναλόγως, βέβαια πάντα, της παραγγελίας.
Βεβαίως να πάτε. Θα φάτε νόστιμα και χαλαρά. Εννοείται ότι τις δημοφιλείς μέρες και ώρες θα πρέπει να έχετε φροντίσει για κράτηση τουλάχιστον μία μέρα πριν.