Η Δυτική Μακεδονία φημίζεται κατά κύριο λόγο για δύο εστιατόρια, όπως εύκολα μπορείτε και οι ίδιοι να διαπιστώσετε με μία σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο. Το ένα από αυτά είναι η Ταβέρνα Θωμάς, που βρίσκεται στο Σκλήθρο Φλώρινας και είχα την ευκαιρία για πρώτη φορά να επισκεφθώ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Έξω λοιπόν από το Σκλήθρο, ένα ορεινό χωριό του νομού Φλώρινας, κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια ο Θωμάς, με πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις, καθώς και εξαιρετικά σχόλια από όλους τους γνωστούς μου που τον έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί. Ας πάρουμε επομένως τα πράγματα από την αρχή.
Φθάνοντας, θα παρκάρεις στο άνετο parking απέναντι από την ταβέρνα και μπροστά από τον παραδοσιακό ξενώνα που διατηρούν οι ιδιοκτήτες της. Ο εσωτερικός χώρος από την πρώτη στιγμή θα σε κερδίσει, καθώς θα αντικρίσεις μια πολύ προσεγμένη σάλα, σε δύο επίπεδα με το ξύλο και την πέτρα να κυριαρχούν. Άνετα, μεγάλα τραπέζια και καρέκλες-πολυθρόνες, προσεγμένα τραπεζομάντηλα και σερβίτσια, καθώς και διάφορα βαριά έπιπλα, όπως σύνθετα και βιτρίνες, όλα αυτά σχηματίζουν μια εικόνα που δεν θα περίμενες να συναντήσεις. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, ίσως για τα γούστα μου ο χώρος να είναι κάπως παραφορτωμένος, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι εντυπωσιακός και όλα προσεγμένα στην παραμικρή λεπτομέρεια.
Το service από την πρώτη στιγμή της τηλεφωνικής κράτησης μέχρι την αποχώρησή μας ήταν υποδειγματικό. Όλο το προσωπικό ευγενικό, με χαμόγελο και διάθεση να μας δώσουν πληροφορίες για τα πιάτα και να ακούσουν τη γνώμη μας για αυτά, ενώ από την άλλη να μην ξεχάσω να αναφέρω και την αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά του covid. Κανένα παράπονο.
Ο κατάλογος (μπορείτε να τον δείτε στο διαδίκτυο), προσανατολισμένος κατά κύριο λόγο σε τοπικά προϊόντα, είναι εκτεταμένος με αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές που επιτρέπει πολλές επισκέψεις σε όσους μένουν κοντά. Περιλαμβάνει σαλάτες, ζεστά ορεκτικά, διάφορα εκλεκτά ελληνικά τυριά, κρεατικά της ώρας, με πολλές κλασικές επιλογές αλλά και πιο ιδιαίτερες κοπές, περισσότερο ωστόσο πιστεύω θα σας κερδίσουν τα πιάτα ημέρας. Λοιπόν, 2 άτομα παραγγείλαμε :
– Για αρχή ήρθε νόστιμο ψωμί με χαβιάρι πιπεριάς Φλωρίνης και βούτυρο με σκόρδο, ιδανικό για ξεκίνημα (1.40 € ανά άτομο)
– Σαλάτα Ρακόμελο (8,65 €), με λαχανικά, καβουρδισμένα αμύγδαλα, cranberries, μανούρι αέρος Βλάστης και sauce ρακόμελο. Εξαιρετική η σαλάτα, με το μανούρι να ξεχωρίζει με την αρκετά πιο έντονη και γεμάτη γεύση από αυτήν που έχετε συνηθίσει.
– Μανιτάρια τηγανητά με κρασί και πιπεριές Φλωρίνης (5,95 €). Χωρίς εκπλήξεις, νόστιμο πιάτο σε κάθε περίπτωση.
– Φλωρινέλα σαγανάκι με μαρμελάδα από πιπεριά Φλωρίνης (5,85 €). Αν και η αλήθεια είναι ότι σε τυριά υπήρχαν πολλές δελεαστικές επιλογές, καταλήξαμε τελικά στο συγκεκριμένο πιάτο. Πολύ ωραία ψημένο το τυρί, καταναλώθηκε άμεσα και το ευχαριστηθήκαμε.
– Από κυρίως, εγώ διάλεξα μοσχάρι με πετιμέζι και πουρέ κυδωνιού (14,20 €). Εξαιρετικά μαγειρεμένο το μοσχάρι και, γενικότερα, ισορροπημένο το πιάτο παρά τις αρκετά διαφορετικές γεύσεις που είχε (γλυκό λόγω πετιμεζιού και ξινό λόγω κυδωνιού)
– Πολύ καλή λοιπόν η επιλογή του πιάτου μου, τις εντυπώσεις ωστόσο κέρδισε το κυρίως της συζύγου : κρασάτο αγριογούρουνο με λιγκουλίνι (13,70 €). Σιγομαγειρεμένο με κρασί το αγριογούρουνο, είχε πάρει μια εξαιρετική και πλούσια γεύση. Πιάτο που ξεχώρισε και προτείνεται ανεπιφύλακτα.
– Από γλυκά, ήρθε για κέρασμα ένα πολύ νόστιμο προφιτερόλ, ενώ από τον κατάλογο παραγγείλαμε το χριστουγεννιάτικο μωσαϊκό, δηλαδή κουραμπιές με σοκολάτα, καραμελωμένο φουντούκι και παγωτό μελομακάρονο (5,80 €), το οποίο μας κέρδισε τόσο με τη γεύση του όσο και με την εμφάνιση.
– Ο κατάλογος των ποτών περιείχε αρκετές επιλογές σε μπύρες, τσίπουρα και λοιπά αποστάγματα, περισσότερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσίαζε η λίστα κρασιών με αρκετές επιλογές χωρισμένες ανά περιοχή, με την έμφαση αναμενόμενα να δίνεται στη Μακεδονία. Εμείς παραγγείλαμε ένα μπουκάλι Ξινόμαυρο «Γη και Ουρανός» από το Κτήμα Θυμιόπουλου στη Νάουσα, το οποίο μας άρεσε πολύ και ταίριαξε με τα πιάτα που πήραμε. Η τιμή του (26,90 €) αναλογικά αρκετά καλή.
Για τα παραπάνω, ο λογαριασμός ήταν κάτι παραπάνω από 80 €. Σίγουρα ο Θωμάς δεν είναι οικονομικός, η ποιότητα ωστόσο των πρώτων υλών και η γεύση, σε συνδυασμό με το περιβάλλον και την εξυπηρέτηση, δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό ένα κόστος κοντά στα 25 € ανά άτομο (χωρίς τα ποτά).
Ο Θωμάς λοιπόν δικαιολόγησε τη φήμη του και μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. Αν λοιπόν ο δρόμος σας φέρει στην Δυτική Μακεδονία (π.χ. το σε κοντινή απόσταση πανέμορφο Νυμφαίο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για εκδρομή), επισκεφθείτε τα Θωμά. Δεν θα το μετανιώσετε.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχι
Η Δυτική Μακεδονία φημίζεται κατά κύριο λόγο για δύο εστιατόρια, όπως εύκολα μπορείτε και οι ίδιοι να διαπιστώσετε με μία σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο. Το ένα από αυτά είναι η Ταβέρνα Θωμάς, που βρίσκεται στο Σκλήθρο Φλώρινας και είχα την ευκαιρία για πρώτη φορά να επισκεφθώ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Έξω λοιπόν από το Σκλήθρο, ένα ορεινό χωριό του νομού Φλώρινας, κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια ο Θωμάς, με πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις, καθώς και εξαιρετικά σχόλια από όλους τους γνωστούς μου που τον έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί. Ας πάρουμε επομένως τα πράγματα από την αρχή.
Φθάνοντας, θα παρκάρεις στο άνετο parking απέναντι από την ταβέρνα και μπροστά από τον παραδοσιακό ξενώνα που διατηρούν οι ιδιοκτήτες της. Ο εσωτερικός χώρος από την πρώτη στιγμή θα σε κερδίσει, καθώς θα αντικρίσεις μια πολύ προσεγμένη σάλα, σε δύο επίπεδα με το ξύλο και την πέτρα να κυριαρχούν. Άνετα, μεγάλα τραπέζια και καρέκλες-πολυθρόνες, προσεγμένα τραπεζομάντηλα και σερβίτσια, καθώς και διάφορα βαριά έπιπλα, όπως σύνθετα και βιτρίνες, όλα αυτά σχηματίζουν μια εικόνα που δεν θα περίμενες να συναντήσεις. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, ίσως για τα γούστα μου ο χώρος να είναι κάπως παραφορτωμένος, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι εντυπωσιακός και όλα προσεγμένα στην παραμικρή λεπτομέρεια.
Το service από την πρώτη στιγμή της τηλεφωνικής κράτησης μέχρι την αποχώρησή μας ήταν υποδειγματικό. Όλο το προσωπικό ευγενικό, με χαμόγελο και διάθεση να μας δώσουν πληροφορίες για τα πιάτα και να ακούσουν τη γνώμη μας για αυτά, ενώ από την άλλη να μην ξεχάσω να αναφέρω και την αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά του covid. Κανένα παράπονο.
Ο κατάλογος (μπορείτε να τον δείτε στο διαδίκτυο), προσανατολισμένος κατά κύριο λόγο σε τοπικά προϊόντα, είναι εκτεταμένος με αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές που επιτρέπει πολλές επισκέψεις σε όσους μένουν κοντά. Περιλαμβάνει σαλάτες, ζεστά ορεκτικά, διάφορα εκλεκτά ελληνικά τυριά, κρεατικά της ώρας, με πολλές κλασικές επιλογές αλλά και πιο ιδιαίτερες κοπές, περισσότερο ωστόσο πιστεύω θα σας κερδίσουν τα πιάτα ημέρας. Λοιπόν, 2 άτομα παραγγείλαμε :
– Για αρχή ήρθε νόστιμο ψωμί με χαβιάρι πιπεριάς Φλωρίνης και βούτυρο με σκόρδο, ιδανικό για ξεκίνημα (1.40 € ανά άτομο)
– Σαλάτα Ρακόμελο (8,65 €), με λαχανικά, καβουρδισμένα αμύγδαλα, cranberries, μανούρι αέρος Βλάστης και sauce ρακόμελο. Εξαιρετική η σαλάτα, με το μανούρι να ξεχωρίζει με την αρκετά πιο έντονη και γεμάτη γεύση από αυτήν που έχετε συνηθίσει.
– Μανιτάρια τηγανητά με κρασί και πιπεριές Φλωρίνης (5,95 €). Χωρίς εκπλήξεις, νόστιμο πιάτο σε κάθε περίπτωση.
– Φλωρινέλα σαγανάκι με μαρμελάδα από πιπεριά Φλωρίνης (5,85 €). Αν και η αλήθεια είναι ότι σε τυριά υπήρχαν πολλές δελεαστικές επιλογές, καταλήξαμε τελικά στο συγκεκριμένο πιάτο. Πολύ ωραία ψημένο το τυρί, καταναλώθηκε άμεσα και το ευχαριστηθήκαμε.
– Από κυρίως, εγώ διάλεξα μοσχάρι με πετιμέζι και πουρέ κυδωνιού (14,20 €). Εξαιρετικά μαγειρεμένο το μοσχάρι και, γενικότερα, ισορροπημένο το πιάτο παρά τις αρκετά διαφορετικές γεύσεις που είχε (γλυκό λόγω πετιμεζιού και ξινό λόγω κυδωνιού)
– Πολύ καλή λοιπόν η επιλογή του πιάτου μου, τις εντυπώσεις ωστόσο κέρδισε το κυρίως της συζύγου : κρασάτο αγριογούρουνο με λιγκουλίνι (13,70 €). Σιγομαγειρεμένο με κρασί το αγριογούρουνο, είχε πάρει μια εξαιρετική και πλούσια γεύση. Πιάτο που ξεχώρισε και προτείνεται ανεπιφύλακτα.
– Από γλυκά, ήρθε για κέρασμα ένα πολύ νόστιμο προφιτερόλ, ενώ από τον κατάλογο παραγγείλαμε το χριστουγεννιάτικο μωσαϊκό, δηλαδή κουραμπιές με σοκολάτα, καραμελωμένο φουντούκι και παγωτό μελομακάρονο (5,80 €), το οποίο μας κέρδισε τόσο με τη γεύση του όσο και με την εμφάνιση.
– Ο κατάλογος των ποτών περιείχε αρκετές επιλογές σε μπύρες, τσίπουρα και λοιπά αποστάγματα, περισσότερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσίαζε η λίστα κρασιών με αρκετές επιλογές χωρισμένες ανά περιοχή, με την έμφαση αναμενόμενα να δίνεται στη Μακεδονία. Εμείς παραγγείλαμε ένα μπουκάλι Ξινόμαυρο «Γη και Ουρανός» από το Κτήμα Θυμιόπουλου στη Νάουσα, το οποίο μας άρεσε πολύ και ταίριαξε με τα πιάτα που πήραμε. Η τιμή του (26,90 €) αναλογικά αρκετά καλή.
Για τα παραπάνω, ο λογαριασμός ήταν κάτι παραπάνω από 80 €. Σίγουρα ο Θωμάς δεν είναι οικονομικός, η ποιότητα ωστόσο των πρώτων υλών και η γεύση, σε συνδυασμό με το περιβάλλον και την εξυπηρέτηση, δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό ένα κόστος κοντά στα 25 € ανά άτομο (χωρίς τα ποτά).
Ο Θωμάς λοιπόν δικαιολόγησε τη φήμη του και μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. Αν λοιπόν ο δρόμος σας φέρει στην Δυτική Μακεδονία (π.χ. το σε κοντινή απόσταση πανέμορφο Νυμφαίο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για εκδρομή), επισκεφθείτε τα Θωμά. Δεν θα το μετανιώσετε.