Πέραν των καταδικαστέων χρήσεων βανδαλισμού ή τρομοκρατίας, τα γκαζάκια είναι ένα χρήσιμο αξεσουάρ που ταιριάζει σε πολλές εκδρομικές δραστηριότητες τις οποίες θέλουμε να συνδυάσουμε με ένα πρόχειρο ή ένα παραδοσιακό γεύμα. Από ένα απλό εκδρομικό πικ νικ, μέχρι πολυήμερες διακοπές. Για τους πολύ έμπειρους υπάρχουν και μεγάλες συσκευές/καμινέτα, με μεγάλα γκαζάκια για πιο γρήγορο μαγείρεμα και μεγαλύτερη φλόγα.
Ανέκαθεν ήταν ένα από τα βασικά εργαλεία, στις λίστες αυτών που κάνουν ελεύθερο ή οργανωμένο κάμπινγκ αλλά και αυτών που πηγαίνουν διακοπές σε δωμάτια χωρίς εξοπλισμένη κουζίνα και θέλουν κάποιες, ή όλες, τις μέρες να έχουν το δικό τους φαγητό. Ειδικά στις δύο πρώτες περιπτώσεις συνήθως έχουμε δύο συσκευές που λειτουργούν με γκαζάκια, μία για μαγείρεμα και τουλάχιστον άλλη μία για φωτισμό. Τέλος, όπως αναφέραμε στην αρχή, χρησιμοποιούνται αρκετές φορές και εναλλακτικά, με περιγραφές για αρκετές χρήσεις, στον τσελεμεντέ του αναρχικού, για όποιον ενδιαφέρεται!
Πέραν των παράνομων χρήσεων, οι οποίες και δε μας ενδιαφέρουν, για να κάνουμε τα παραπάνω με επιτυχία, θα χρειαστούμε τις απαραίτητες πρώτες ύλες, μυρωδικά και μπαχαρικά της συνταγής και τουλάχιστον 2 σκεύη από τα παρακάτω:
– Κατσαρόλα ή χύτρα
– Wok
– Τηγάνι
– Μπρίκι
Εννοείται πως θα χρειαστούμε τουλάχιστον ένα μαχαίρι και τα σκεύη στα οποία θα σερβίρουμε για να φάμε.
Συνταγές που συνήθως εκτελούμε με γκαζάκια:
Ομάδες συνταγών που μπορούμε να εκτελέσουμε στη φλόγα από ένα γκαζάκι είναι μαγειρευτά, σούπες, βραστά κρέατα, τηγανιές, αυγά παντός είδους, ζεστά σάντουιτς και ροφήματα όπως καφέδες ή αφεψήματα.
Στην κατηγορία των μαγειρευτών μπορούμε να επιλέξουμε το διάσημο και παραδοσιακό τουρλού (ή αλλιώς μπριάμ), τις αγαπημένες μας, από την εποχή του στρατού, πατάτες μπλούμ (ή αλλιώς γιαχνί) και πολλά από τα λαχανικά της ελληνικής μάνας γης, όπως μπάμιες, φασολάκια κ.λπ. Αν μιλάμε για χειμωνιάτικες μαγειρικές, μπορούμε να κάνουμε σούπες λαχανικών, οσπρίων, ή βραστό (μοσχαράκι ή, αν είμαστε μερακλήδες, γίδα/ζυγούρι). Αγαπημένος συνδυασμός είναι οι παραδοσιακές φακές σε συνδυασμό καψαλισμένης, στην φλόγα του καμινέτου, ρέγγας.
Με το τηγάνι μπορούμε να κάνουμε όποια συνταγή μας περνάει από το μυαλό, αρκεί να έχουμε το κατάλληλο κρέας. Τηγανιές παντός είδους, με την παραδοσιακή λεμονάτη χοιρινή τηγανιά να είναι μια επιλογή για όλα τα γούστα. Στο τηγάνι μπορούμε να κάνουμε και αυγά σε όλες σχεδόν τις εκδοχές, παντρεμένα με τα υλικά που κάθε φορά μπορεί να έχουμε εύκαιρα.
Τέλος μπορούμε να κάνουμε οποιοδήποτε ζεστό σάντουιτς, ζεσταίνοντας τις φέτες του ψωμιού στην επιφάνεια του τηγανιού και μετά προσθέτοντας τυριά να λιώσουν και ότι άλλο τραβάει η όρεξή μας για να πλαισιώσουν ένα παραδοσιακό ψωμί που πιθανόν να βρούμε σε κάποιο φούρνο επαρχιακό.
Αγαπημένος συνδυασμός για σάντουιτς σε κάποια εκδρομή στην φύση, π.χ. σε έναν ελαιώνα, αυγουστιάτικα με παραδοσιακό ψωμί, κατακόκκινη σγουρή ντομάτα σε χοντρές φέτες και κομμάτια από zwan και τυράκι της επιλογής του καθενός. Από φέτα μέχρι κάποιο ήπιο ροκφόρ.
Το πιο ‘’παράξενο’’ αξεσουάρ είναι το Wok. Με ένα δυνατό καμινέτο, με μεγάλη φιάλη υγραερίου και μία ξύλινη κουτάλα, θα μπορέσουμε να κάνουμε θαύματα συνδυάζοντας λαχανικά και κάποιο κρέας ή σπανιότερα ψαρικό, ώστε να βγάλουμε μία ανατολίτικη συνταγή, σε σύντομο χρόνο και με περισσή νοστιμιά.
Βέβαια οι περισσότεροι, αν βαριούνται, ας περιοριστούν στη χρήση του μπρικιού, για να έχουν και το κεφάλι τους ήσυχο, φτιάχνοντας έναν μερακλήδικο ελληνικό καφέ ή ετοιμάζοντας βραστό νερό για τσαγάκι ή για αφεψήματα άλλων βοτάνων.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχι