Ψαροταβέρνα με την πραγματική έννοια του όρου στη Χώρα της Νάξου αλλά και στα νοτιοδυτικά παράλια από Άγιο Γεώργιο μέχρι Πυργάκι ψάχναμε καιρό να βρούμε – χωρίς επιτυχία. Η τύχη μάς χαμογέλασε, όταν αλλάζοντας ρότα κατευθυνθήκαμε βορειοανατολικά και λίγο μετά την Απείρανθο πήραμε τον κατηφορικό δρόμο που μας οδήγησε στη Μουτσούνα, που είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του νησιού, αφού ήταν το κύριο λιμάνι για τη φόρτωση της σμύριδας – ιστορικά απομεινάρια έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά, αφού παρκάρετε και μπείτε με τα πόδια στο χωριό. Ο δρόμος θα σας οδηγήσει αβίαστα στα λίγα μαγαζιά της παραλίας, όπου το APANEMI κέρδισε με την πρώτη τις καρδιές μας, όχι μόνο χάρις στην εξαιρετική θέση του δίπλα και πάνω από το κύμα, αλλά και εξαιτίας της πρόσχαρης, γελαστής υποδοχής της κυρίας ιδιοκτήτριας-διευθύντριας. Το ίδιο φιλική και η εξυπηρέτηση από νέα παιδιά που πηγαινοέρχονται ακούραστα. Από τότε, όποτε έχουμε όρεξη για ψάρι, ο προορισμός είναι δεδομένος – χαλάλι η περίπου μια ώρα διαδρομή λόγω των αμέτρητων στροφών. Οφείλω να σημειώσω ότι το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, με τις Μικρές Κυκλάδες στο πιάτο και το βλέμμα να φτάνει μέχρι την Αμοργό, είναι πραγματικά μαγευτικό – Ελλάς το μεγαλείο σου.
Ας αφήσουμε όμως τις φλυαρίες και ας έρθουμε στο προκείμενο, δηλαδή το φαγητό. Σαφώς υπάρχει πάντα φρέσκο ψάρι και αστακός, μια ματιά στο king size ψυγείο αρκεί. Φτηνά δεν τα έχει τα ψάρια του το APANEMI, πληρώνεις bonus φρεσκάδας, ο χτεσινός ψητός μπακαλιάρος του ενός κιλού (!) χρεώθηκε 60 ευρώπουλα, ήταν όμως ψημένος μαστόρικα και έφτασε στο τραπέζι συνοδευόμενος από μια πολύχρωμη πατατοπιπεροσαλάτα.
Εννοείται ότι υπάρχει πάντα η φθηνότερη λύση των θαλασσινών μακαρονάδων, που κυμαίνονται γύρω στα 20 ευρώ. Γενική παρατήρηση: Οι μερίδες στο APANEMI είναι κάτι παραπάνω από χορταστικές. Ρίξτε μια ματιά στη χωριάτικη σαλάτα της φωτογραφίας, με μισό κιλό ανθότυρο on the top κοστίζει 9 €. Για μερακλήδες προτείνεται η «θαλασσινή», με τόνο, πρασινάδες, ντομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι. Εννοείται ότι κυκλοφορούν όλων των ειδών οι χειροποίητες αλοιφές και τα τηγανιτά, το αγαπημένο μας αυτής της ομάδας είναι το σαχανάκι τυρί στα κάρβουνα.
Στους καθαρά θαλασσινούς μεζέδες ξεχωρίζω το λιαστό ψητό χταπόδι και τον μαριναρισμένο γαύρο. Γκουρμεδιά απρόσμενη – στα 23 ευρώ βέβαια – τα δύο καρπάτσιο, το ένα με φρέσκο τόνο και το άλλο με σαργό. Πρωτότυπο πιάτο και τα αχνιστά μύδια σαχανάκι, δηλαδή ωραία, ψωμωμένα μύδια με μπόλικη φέτα, κόκκινη πιπεριά και κρεμμύδι σε λουτρό κόκκινης σάλτσας (16 €). Κυριολεκτικά γλύφεις τα δάκτυλά σου.
Συνήθως προτιμώ τη σουπιά στα κάρβουνα με το μελάνι της, χθες όμως είχε φρέσκα θράψαλα μικρού μεγέθους, ήρθαν άριστα τηγανισμένα (15 €) και φαγώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.
Μαζί με το κλασικό τσίπουρο, Δεκάρι Τυρνάβου μονοποικιλιακό χωρίς γλυκάνισο, ο λογαριασμός σκαρφάλωσε στα 110 €. Δεν τα λες και λίγα, όμως άξιζε τον κόπο. Κλασικό επίσης το κέρασμα για το καθάρισμα της γεύσης, μια πιατέλα με πεπονοκάρπουζο. Ειδικά αν είστε μεγάλη παρέα και έχει προηγηθεί μπανάκι στην κοντινή ονειρεμένη Ψιλή Άμμο, μια επίσκεψη στο APANEMI μπορεί να θεωρηθεί must.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχι
Ψαροταβέρνα με την πραγματική έννοια του όρου στη Χώρα της Νάξου αλλά και στα νοτιοδυτικά παράλια από Άγιο Γεώργιο μέχρι Πυργάκι ψάχναμε καιρό να βρούμε – χωρίς επιτυχία. Η τύχη μάς χαμογέλασε, όταν αλλάζοντας ρότα κατευθυνθήκαμε βορειοανατολικά και λίγο μετά την Απείρανθο πήραμε τον κατηφορικό δρόμο που μας οδήγησε στη Μουτσούνα, που είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του νησιού, αφού ήταν το κύριο λιμάνι για τη φόρτωση της σμύριδας – ιστορικά απομεινάρια έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά, αφού παρκάρετε και μπείτε με τα πόδια στο χωριό. Ο δρόμος θα σας οδηγήσει αβίαστα στα λίγα μαγαζιά της παραλίας, όπου το APANEMI κέρδισε με την πρώτη τις καρδιές μας, όχι μόνο χάρις στην εξαιρετική θέση του δίπλα και πάνω από το κύμα, αλλά και εξαιτίας της πρόσχαρης, γελαστής υποδοχής της κυρίας ιδιοκτήτριας-διευθύντριας. Το ίδιο φιλική και η εξυπηρέτηση από νέα παιδιά που πηγαινοέρχονται ακούραστα. Από τότε, όποτε έχουμε όρεξη για ψάρι, ο προορισμός είναι δεδομένος – χαλάλι η περίπου μια ώρα διαδρομή λόγω των αμέτρητων στροφών. Οφείλω να σημειώσω ότι το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, με τις Μικρές Κυκλάδες στο πιάτο και το βλέμμα να φτάνει μέχρι την Αμοργό, είναι πραγματικά μαγευτικό – Ελλάς το μεγαλείο σου.
Ας αφήσουμε όμως τις φλυαρίες και ας έρθουμε στο προκείμενο, δηλαδή το φαγητό. Σαφώς υπάρχει πάντα φρέσκο ψάρι και αστακός, μια ματιά στο king size ψυγείο αρκεί. Φτηνά δεν τα έχει τα ψάρια του το APANEMI, πληρώνεις bonus φρεσκάδας, ο χτεσινός ψητός μπακαλιάρος του ενός κιλού (!) χρεώθηκε 60 ευρώπουλα, ήταν όμως ψημένος μαστόρικα και έφτασε στο τραπέζι συνοδευόμενος από μια πολύχρωμη πατατοπιπεροσαλάτα.
Εννοείται ότι υπάρχει πάντα η φθηνότερη λύση των θαλασσινών μακαρονάδων, που κυμαίνονται γύρω στα 20 ευρώ. Γενική παρατήρηση: Οι μερίδες στο APANEMI είναι κάτι παραπάνω από χορταστικές. Ρίξτε μια ματιά στη χωριάτικη σαλάτα της φωτογραφίας, με μισό κιλό ανθότυρο on the top κοστίζει 9 €. Για μερακλήδες προτείνεται η «θαλασσινή», με τόνο, πρασινάδες, ντομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι. Εννοείται ότι κυκλοφορούν όλων των ειδών οι χειροποίητες αλοιφές και τα τηγανιτά, το αγαπημένο μας αυτής της ομάδας είναι το σαχανάκι τυρί στα κάρβουνα.
Στους καθαρά θαλασσινούς μεζέδες ξεχωρίζω το λιαστό ψητό χταπόδι και τον μαριναρισμένο γαύρο. Γκουρμεδιά απρόσμενη – στα 23 ευρώ βέβαια – τα δύο καρπάτσιο, το ένα με φρέσκο τόνο και το άλλο με σαργό. Πρωτότυπο πιάτο και τα αχνιστά μύδια σαχανάκι, δηλαδή ωραία, ψωμωμένα μύδια με μπόλικη φέτα, κόκκινη πιπεριά και κρεμμύδι σε λουτρό κόκκινης σάλτσας (16 €). Κυριολεκτικά γλύφεις τα δάκτυλά σου.
Συνήθως προτιμώ τη σουπιά στα κάρβουνα με το μελάνι της, χθες όμως είχε φρέσκα θράψαλα μικρού μεγέθους, ήρθαν άριστα τηγανισμένα (15 €) και φαγώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.
Μαζί με το κλασικό τσίπουρο, Δεκάρι Τυρνάβου μονοποικιλιακό χωρίς γλυκάνισο, ο λογαριασμός σκαρφάλωσε στα 110 €. Δεν τα λες και λίγα, όμως άξιζε τον κόπο. Κλασικό επίσης το κέρασμα για το καθάρισμα της γεύσης, μια πιατέλα με πεπονοκάρπουζο. Ειδικά αν είστε μεγάλη παρέα και έχει προηγηθεί μπανάκι στην κοντινή ονειρεμένη Ψιλή Άμμο, μια επίσκεψη στο APANEMI μπορεί να θεωρηθεί must.