Έχω συγχυστεί τα μάλα με τις κριτικές που διαβάζω! Και να η Νάξος, το Πήλιο, τα τσίπουρα στον Βόλο, η Τήνος και πολλά πολλά άλλα. Μα δε σας έχει κανένας ότι έχουμε γυρίσει και δουλεύουμε ως “ o αράπης, ο μαύρος, ο σκύλος, ο ταμ ταμ ταμ” ? Τι να πει κανείς? Ουδεμία συμπόνια στον πλησίον! Θα εξακολουθούσα τον εξάψαλμο αλλά σταματώ εδώ διότι σέβομαι κάποια καλόπαιδα εδώ μέσα τα οποία δεν πήγαν καθόλου διακοπές…
15 μέρες ήταν το μερτικό μου..Κλασσικά στην Ικαρία. Με τα καλά, τα άσχημα, τα γέλια, τις viral ιστορίες που συμβαίνουν κι έχουμε να διηγούμαστε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Οπότε ήρθε κι η σειρά μου να ρίξω μια τελευταία ματιά, αναπολώντας, και να σας ξεναγήσω στην Πλάκα.
Ας ξεκινήσουμε από τα basics…Η Ικαρία είναι ορεινό νησί. Δεν τη λένε τυχαία Κόκκινο Βράχο. Ερώτηση για αρχάριους… Πως ξεχωρίζουμε τον Ικαριώτη ψαρά? Μα … έχει κατσίκι στο καΐκι του! Άρα… ψάρι φρέσκο θα βρείτε μόνο αν έχει 3-4 μέρες συνεχόμενης καλοσύνης (αν σας τύχει να παίξετε joker). Από την άλλη τα κατσίκια (ρασκά) ευδοκιμούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
Φεύγοντας από Εύδηλο προς Άγιο Κήρυκο , περνώντας το all time time classic Καραβόσταμο (με την τσιπούρα Μιχαέλα η οποία παρεπιδημεί ως pet στο λιμανάκι του) βρίσκουμε τη διασταύρωση προς Αρέθουσα. Ανεβαίνουμε. Οκ έχει τα στροφιλίκια του (κανόνας) αλλά και όμορφη καταπράσινη διαδρομή μέσα στα δένδρα η οποία δεν είναι και η ανάβαση της Ριτσώνας (εκτός κι αν οδηγεί ο Τάκης οπότε έσο έτοιμοι να ζήσετε το rally Acropolis).
Ταμπέλες υπάρχουν για να μας καθοδηγήσουν οπότε δε θα χαθούμε. Θα ανεβούμε λίγα σκαλάκια και θα βρεθούμε σε μια ας πούμε μεγάλη αυλή/βεράντα/ ταράτσα , όπως το πάρει ο καθένας… Τραπέζια και καρέκλες καφενείου. Εξάλλου fine dining στο νησί μην περιμένετε. Να περιμένετε όμως μια μεγαλειώδη θέα στην οποία μπλέκονται η εικόνα του χωριού με τη φοβερή εκκλησία πετρόχτιστη με έναν άσπρο/γαλάζιο (άσχετο) τρούλο, το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου η πρασινάδα του βουνού κι όλες οι γλάστρες με λουλούδια και μυριστικά γύρω σας.
Στην Πλάκα πας για κρέας. Από δικά τους ζώα. Υπάρχουν όμως και τα συμπαρομαρτούντα όπως… Σαλάτες από το μποστάνι τους. Κρασί από οινοποιεία του νησιού. Θα ζητήσετε και πάγο διότι “μήνα χωρίς “ρ” το κρασί θέλει νερό. Φρέσκο ψωμάκι. Χωριάτικη με κρίταμα και καθούρα όπερ σημαίνει το ντόπιο τυρί το οποίο όταν έχει μείνει στο αλάτι θυμίζει μια σκληρή και πιπεράτη φέτα κι όταν είναι φρέσκο είναι σα λαστιχωτή μυζήθρα, ελιές ντόπιες και λάδι,φυσικά,μια από τα ίδια. Τσουγκράνα (δηλαδή μία μπαρούτι σκορδαλιά με ένα πράσινο χόρτο μέσα η οποία είναι το τέλειο συνοδευτικό για τα κρέατα. Τζατζίκι τίμιο.. Φλογέρες με ζαμπόν και τυρί που θα γυρίσουν τους παλιότερους στα 70’s κατευθείαν από το τηγάνι.. Πατάτες κομμένες στο χέρι, ελαφροτηγανισμένες, καυτές και κριτσανιστές, οι οποίες ετοιμάζονται την ώρα της παραγγελίας. Λουκάνικο που διαλύεται σχεδόν λόγω φρεσκάδας με ελάχιστο λίπος, πολύ ψαχνό, θυμίζει τηγανιά. Παϊδάκια!!! Now we’re talking. αρνί, πρόβατο, κατσίκι. Όλα από μεγάλα ζώα άρα μην περιμένετε του γάλακτος. Λίγο σκληρά διότι όπως είπαμε τα ζώα ζουν στο βουνό. Όμως..βαθιά νοστιμιά και κρεάτινη ξεχασμένη γεύση, λιπάκι αρκετό, αλατοπίπερο μόνο ως άρτυμα, αλλά ευωδιάζουν από τη ρίγανη και το θρούμπι που βοσκούν. Το μπιφτέκι τους είναι επίσης από τα πιο νόστιμα που έχω φάει οπότε καλό είναι να το παραγγείλετε έστω κι ως επιδόρπιο (για το σβήσιμο που λέει κι ο Μελέτης). Έχει και μαγειρευτά ημέρας όπως κάτι ωραιότατα γεμιστά μελωμένα κι αρωματικά στα 5e. Ναι ναι καλά διαβάσατε…
Όσο να φάτε και να πιείτε η τιμή δε θα ξεπεράσει τα 20e το άτομο. Η εξυπηρέτηση θα είναι γρήγορη, ευγενική κι αν πιάσετε κουβέντα μπορεί να βρεθείτε και συγγενείς. Εμείς μετά από ψάξιμο τη βρήκαμε τη συγγένεια. Κέρασμα θα υπάρξει επίσης!
ΥΓ1. Ικαρία δεν είναι και τόσο μακριά , προλαβαίνετε…
ΥΓ2. Τώρα έχει τις ωραιότερες θάλασσες και το νησί κρατάει κόσμο και τον χειμώνα. Μην ξεχνάτε ότι είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα το οποίο παρουσίασε αύξηση πληθυσμού στην τελευταία απογραφή…
ΥΓ2. Το μαγαζί είναι ανοιχτό όλον τον χρόνο κι αυτό κάτι λέει…
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχι
Έχω συγχυστεί τα μάλα με τις κριτικές που διαβάζω! Και να η Νάξος, το Πήλιο, τα τσίπουρα στον Βόλο, η Τήνος και πολλά πολλά άλλα. Μα δε σας έχει κανένας ότι έχουμε γυρίσει και δουλεύουμε ως “ o αράπης, ο μαύρος, ο σκύλος, ο ταμ ταμ ταμ” ? Τι να πει κανείς? Ουδεμία συμπόνια στον πλησίον! Θα εξακολουθούσα τον εξάψαλμο αλλά σταματώ εδώ διότι σέβομαι κάποια καλόπαιδα εδώ μέσα τα οποία δεν πήγαν καθόλου διακοπές…
15 μέρες ήταν το μερτικό μου..Κλασσικά στην Ικαρία. Με τα καλά, τα άσχημα, τα γέλια, τις viral ιστορίες που συμβαίνουν κι έχουμε να διηγούμαστε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Οπότε ήρθε κι η σειρά μου να ρίξω μια τελευταία ματιά, αναπολώντας, και να σας ξεναγήσω στην Πλάκα.
Ας ξεκινήσουμε από τα basics…Η Ικαρία είναι ορεινό νησί. Δεν τη λένε τυχαία Κόκκινο Βράχο. Ερώτηση για αρχάριους… Πως ξεχωρίζουμε τον Ικαριώτη ψαρά? Μα … έχει κατσίκι στο καΐκι του! Άρα… ψάρι φρέσκο θα βρείτε μόνο αν έχει 3-4 μέρες συνεχόμενης καλοσύνης (αν σας τύχει να παίξετε joker). Από την άλλη τα κατσίκια (ρασκά) ευδοκιμούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
Φεύγοντας από Εύδηλο προς Άγιο Κήρυκο , περνώντας το all time time classic Καραβόσταμο (με την τσιπούρα Μιχαέλα η οποία παρεπιδημεί ως pet στο λιμανάκι του) βρίσκουμε τη διασταύρωση προς Αρέθουσα. Ανεβαίνουμε. Οκ έχει τα στροφιλίκια του (κανόνας) αλλά και όμορφη καταπράσινη διαδρομή μέσα στα δένδρα η οποία δεν είναι και η ανάβαση της Ριτσώνας (εκτός κι αν οδηγεί ο Τάκης οπότε έσο έτοιμοι να ζήσετε το rally Acropolis).
Ταμπέλες υπάρχουν για να μας καθοδηγήσουν οπότε δε θα χαθούμε. Θα ανεβούμε λίγα σκαλάκια και θα βρεθούμε σε μια ας πούμε μεγάλη αυλή/βεράντα/ ταράτσα , όπως το πάρει ο καθένας… Τραπέζια και καρέκλες καφενείου. Εξάλλου fine dining στο νησί μην περιμένετε. Να περιμένετε όμως μια μεγαλειώδη θέα στην οποία μπλέκονται η εικόνα του χωριού με τη φοβερή εκκλησία πετρόχτιστη με έναν άσπρο/γαλάζιο (άσχετο) τρούλο, το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου η πρασινάδα του βουνού κι όλες οι γλάστρες με λουλούδια και μυριστικά γύρω σας.
Στην Πλάκα πας για κρέας. Από δικά τους ζώα. Υπάρχουν όμως και τα συμπαρομαρτούντα όπως… Σαλάτες από το μποστάνι τους. Κρασί από οινοποιεία του νησιού. Θα ζητήσετε και πάγο διότι “μήνα χωρίς “ρ” το κρασί θέλει νερό. Φρέσκο ψωμάκι. Χωριάτικη με κρίταμα και καθούρα όπερ σημαίνει το ντόπιο τυρί το οποίο όταν έχει μείνει στο αλάτι θυμίζει μια σκληρή και πιπεράτη φέτα κι όταν είναι φρέσκο είναι σα λαστιχωτή μυζήθρα, ελιές ντόπιες και λάδι,φυσικά,μια από τα ίδια. Τσουγκράνα (δηλαδή μία μπαρούτι σκορδαλιά με ένα πράσινο χόρτο μέσα η οποία είναι το τέλειο συνοδευτικό για τα κρέατα. Τζατζίκι τίμιο.. Φλογέρες με ζαμπόν και τυρί που θα γυρίσουν τους παλιότερους στα 70’s κατευθείαν από το τηγάνι.. Πατάτες κομμένες στο χέρι, ελαφροτηγανισμένες, καυτές και κριτσανιστές, οι οποίες ετοιμάζονται την ώρα της παραγγελίας. Λουκάνικο που διαλύεται σχεδόν λόγω φρεσκάδας με ελάχιστο λίπος, πολύ ψαχνό, θυμίζει τηγανιά. Παϊδάκια!!! Now we’re talking. αρνί, πρόβατο, κατσίκι. Όλα από μεγάλα ζώα άρα μην περιμένετε του γάλακτος. Λίγο σκληρά διότι όπως είπαμε τα ζώα ζουν στο βουνό. Όμως..βαθιά νοστιμιά και κρεάτινη ξεχασμένη γεύση, λιπάκι αρκετό, αλατοπίπερο μόνο ως άρτυμα, αλλά ευωδιάζουν από τη ρίγανη και το θρούμπι που βοσκούν. Το μπιφτέκι τους είναι επίσης από τα πιο νόστιμα που έχω φάει οπότε καλό είναι να το παραγγείλετε έστω κι ως επιδόρπιο (για το σβήσιμο που λέει κι ο Μελέτης). Έχει και μαγειρευτά ημέρας όπως κάτι ωραιότατα γεμιστά μελωμένα κι αρωματικά στα 5e. Ναι ναι καλά διαβάσατε…
Όσο να φάτε και να πιείτε η τιμή δε θα ξεπεράσει τα 20e το άτομο. Η εξυπηρέτηση θα είναι γρήγορη, ευγενική κι αν πιάσετε κουβέντα μπορεί να βρεθείτε και συγγενείς. Εμείς μετά από ψάξιμο τη βρήκαμε τη συγγένεια. Κέρασμα θα υπάρξει επίσης!
ΥΓ1. Ικαρία δεν είναι και τόσο μακριά , προλαβαίνετε…
ΥΓ2. Τώρα έχει τις ωραιότερες θάλασσες και το νησί κρατάει κόσμο και τον χειμώνα. Μην ξεχνάτε ότι είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα το οποίο παρουσίασε αύξηση πληθυσμού στην τελευταία απογραφή…
ΥΓ2. Το μαγαζί είναι ανοιχτό όλον τον χρόνο κι αυτό κάτι λέει…
ΥΓ4. Δεν έβγαλα φωτογραφίες… mea culpa!