Θα μου πείτε επαναλαμβάνομαι…..και θα έχετε δίκιο.
Ωστόσο, επαναλαμβάνω τόσο συχνά τις επισκέψεις μου στον αγαπημένο Μαύρο Γάτο, που ένα update είναι απαραίτητο!
Και θα μου (ξανα)πείτε τι update είναι αυτό βρε κοπελιά, αφού καμία αλλαγή στα αστέρια σε σύγκριση με την προηγούμενη κριτική σου?
Για αυτό λοιπόν, παρακαλώ το eatingout να σκεφθεί σοβαρά την περίπτωση της extra/bonus βαθμολογίας για αυτές τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που έχουν βάλει και διατηρούν τον πήχη πολύ ψηλά.
Δηλώνω υπερήφανα φανατική θαμώνας του Γάτου και τώρα που το σκέφτομαι νομίζω ότι οι περισσότεροι που τρώμε εκεί, ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία.
Γιατί όποιος τον δοκιμάσει, επιστρέφει!
Γνωρίζουμε το menu απέξω και ανακατωτά, όπως και κάθε σπιθαμή του χώρου.
Και το ωραίο είναι ότι ο υπέροχος Γιάννης μαζί με τη Βασιλική μας γνωρίζουν και αυτοί απέξω και ανακατωτά και φροντίζουν για την καλοπέρασή μας.
Στην τελευταία μου επίσκεψη (ξανα)γεύτηκα την εξαιρετική μοσχαρίσια μπριζόλα, που ψήνεται ακριβώς όπως τη ζητάω, συνοδευόμενη από τηγανητές πατατούλες.
Το αγόρι μου προτίμησε το χοιρινό κοντοσούβλι- αφού του την έσκασα και παρήγγειλα πρώτη την μπριζόλα!
Και παρόλο που στο Γάτο ξέρουμε ότι πιθανότατα δεν θα την καταφέρουμε όλη την (τεράστια) μερίδα μας, επιπλέον πήραμε :
Τον καλύτερο ντάκο που έχω φάει, με αφρο-παξιμαδάκια χαρουπιού, κατακκόκινα όλο γλύκα ντοματάκια, πασπαλισμένα με τυράκι.
Το κλασσικό δυνατούτσικο τζατζίκι
Και φυσικά το καταπληκτικό merlot τους
Ο λογαριασμός στο πλαίσιο «κλέβω εκκλησία» και κέρασμα ο πεντανόστιμος σοκολατένιος κορμός.
Εάν υπάρχει έστω κι ένας που δεν έχει περάσει από τα τραπέζια του Γάτου, τον προ(σ)καλώ να προσέλθει.
Δεν ξέρει τι χάνει……
Αυτός ο γάτος πρέπει να είναι πολύ γάτος. Στα κρεατικά του, είναι σίγουρα γάτος. Στη συμπεριφορά του, επίσης γάτος. Στις τιμές, εκεί και αν είναι γάτος. Η γράφουσα έκλεισε αισίως τα πολλά -άντα σβήνοντας ένα σκασμό κεράκια, λαμπαδιάζοντας όλο το Παγκράτι, μη σας πω και όρια Βύρωνα. Μαζευτήκαμε λοιπόν 12 άτομα, και γιορτάσαμε το γεγονός μαζί με όλα τα αξεσουάρ της εποχής, αντισηπτικά, πιστοποιητικά και τεστ, για παν ενδεχόμενο, γιατί μια ηλικία την έχουμε, μη μας βρει και κανένα κακό βρε αδελφέ.
Ο Μαύρος Γάτος είναι σε ένα στενό, χαμηλά στο Παγκράτι, βγαίνοντας απο Βασ. Γεωργίου, στρίβετε μετά το βενζινάδικο δεξιά, και θα το βρείτε στο επόμενο στενό δεξιά. Για παρκάρισμα, όσο και οι αριθμοί του Λόττο, οπότε μην έχετε απαιτήσεις. Ο χώρος είναι μεγάλος εσωτερικά, κατεβαίνεις τα σκαλάκια, αλλά οι κυρίες με τακούνι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές, γιατί κάποιες φορές το πάτωμα γλιστράει. Είναι ένα όμορφο και περιποιημένο κουτούκι.
Στο φαγητό μπορώ να γράφω ώρες. Έχω ξανά φάει εκεί, και ήξερα ότι έχει καλό κρέας, οπότε πήγα πολύ καλά διαβασμένη. Η παραγγελία είχε
1. Από αλοιφές τυροκαυτερή, αρκετά καυτερή, φοβερή, γαλοτύρι, για όσους δεν αρέσκονται στα καυτερά και τζατζίκι.
2. Από σαλάτες τη σαλάτα με διάφορα λαχανικά του Γάτου, και μαρουλοσαλάτα
3. Σαγανάκι τυρί μάλλον χ3 γιατί άρεσε σε όλους
4, πατάτες τηγανητές
5. Ποικιλίες κρεατικών με χοιρινό, κοτόπουλο ψητό, μπιφτέκι, λουκάνικο καυτερό. Ήταν εκπληκτικά όλα τα κρεατικά, σαν γεύση και σαν ψήσιμο
6. 3 πιατέλες μοσχάρι από μέτρια ψημένο έως καλοψημένο. Κομμάτια πολύ καλής ποιότητας κρέατος, εξαιρετικά ψημένα
7. 2 πιατέλες παϊδάκια καταπληκτικά αλατο-πιπερωμένα, ψημένα, χωρίς μυρωδιές.
Αφού ήπιαμε πόσα λίτρα κρασί σόδες, αναψυκτικά και δε θυμάμαι τί άλλο, πληρώσαμε κάπου 25 ευρώ το άτομο και καλύψαμε σε φαγητό όλο τι σαββατοκύριακο. Η εξυπηρέτηση από νέα παιδιά και από τον ιδιοκτήτη, πολύ καλή, αλλά τα εύσημα στον ψήστη, που την επόμενη φορά θα γίνει φίλος μου.
Ήταν τα καλύτερα γενέθλια, μέχρι τα επόμενα, και φυσικά ήταν πολύ σημαντική η συμβολή του Γάτου σε αυτό. Γιατί τα είπαμε. Μην ξανά λέμε τα ίδια. Είναι πολύ γάτος. Ο Μαύρος Γάτος.
Μαύρος γάτος ένα όνομα μια ιστορία και θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αντικειμενική γίνεται! Το έχω επισκεφθεί άπειρες φορές πάντα με την ευγενική “επίβλεψη” της Tzias που ξέρει πολύ καλά το μαγαζί τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί και όταν πάτε θα τους γνωρίσετε και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους συμπαθησετε.
Εν ολίγοις αν βαριεστε να διαβάζετε πολλά θα φάτε εξαιρετικης ποιότητας κρεατικά, ψημένα πολύ σωστά ζουμερά και με τα κατάλληλα μπαχαρικά. Τα συνοδευτικά πιάτα είναι αξιοπρεπή και νοστιμότατα .
Όπως ανέφερα και στους ίδιους στην τελευταία μου επίσκεψη, βλέπω μια εξέλιξη στο μαγαζί όλα αυτά τα χρόνια,οπότε μια δοκιμή σας την “επιβάλλω”.
Ο χώρος εσωτερικά είναι μεγάλος ούτως ώστε να φιλοξενεί αρκετές παρέες,τα μέτρα τηρούνται ευλαβικά. Έξω λίγα τραπέζια στο πεζοδρόμιο με ‘θεα’ μια τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας.
Η εξυπηρέτηση είναι πάντα άψογη, άνθρωποι με μεράκι που ξέρουν να σε ευχαριστήσουν.
Στα του φαγητού ο προσανατολισμός είναι ξεκάθαρα προς το κρέας, με κάποια λίγα πιάτα εξαιρεσεις.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις αλοιφές τους οποια ή όποιες ταιριάζουν στις δικές σας γεύσεις,είναι χειροποίητες και ισορροπημένες απολύτως.
Από σαλάτες(φρεσκοκομμένες πάντα) τελευταία δοκίμασα μια υπέροχη με ντομάτα κομμένη σε φέτες, φρέσκο κρεμμυδάκι, χοντρό αλάτι και γαλοτύρι που την προτείνω ανεπιφύλακτα.
Πατάτες τηγανητές, σαγανάκι τυρί και κολοκυθοκεφτέδες βάλτε τα στη μέση να ανοίξει η όρεξη για το main event.
Από κρεατικά ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΊΨΕΤΕ να πάρετε παϊδακια αρνίσια καλοψημενα ζουμερά ,αφεθειτε στην απόλαυση.
Από εκεί και πέρα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας παίξτε μπαλιτσα με ότι άλλο σας κάνει κλικ.
Να αναφέρω ότι ακόμη και το απλό φιλέτο κοτόπουλο είναι πεντανόστιμο.
Προτείνω αν είστε με παρέα να βάλετε διαφορα κρεατικά στη μέση να δοκιμάσετε όσα περισσότερα μπορείτε και θα με θυμηθείτε.
Ο λογαριασμός ανάλογα με το εύρος της παραγγελίας θα κυμανθεί γύρω στα 20€ το άτομο έχοντας σκάσει από το φαγητό και πιει αρκούντως.
Τιμη στην ‘απλη’ ταβέρνα που φέρνει μπύρα weiss και δεν επαναπαυεται στο καλό κρασί της.
Εάν φτάσατε μέχρι εδώ δε χρειάζεται να σας πω αν την προτείνω αλλά ότι πρέπει να τρέξετε να φάτε όσο το δυνατόν συντομότερα,καλό θα ήταν να κάνετε και μια κράτηση τις μέρες αιχμης.
Τα 3 μικρά γουρουνάκια μπήκαν στη δίαιτα μέσα στην καραντίνα -όλοι οι γευστικοί πειρασμοί κλειστοί- και έχτισαν κορμί….(fake story!).
Ως εκ τούτου αγαπητοί συνδαιτυμώνες, στο eatingout θα υπογράφω ως Ratatouille – διττή προσωπικότητα- εμ κριτής (τρομάρα μου) εμ υπέροχο φαγητό, οπτασία χρωμάτων και γεύσης.
Ποδαρικό λοιπόν θα σας κάνω με τον αγαπημένο μαύρο γάτο (κι ας με πρόλαβε το Xrusan8emaki).
Ναι, λατρεύω τους γάτους και όλα τα ζωάκια της πλάσης (εξαιρούνται τα φίδια που τα τρέμω…).
Ναι, λατρεύω την υπέροχη ενέργεια που πλανιέται στο Παγκράτι, μια γειτονιά που τον τελευταίο χρόνο επισκέπτομαι πολύ πιο συχνά (τι κάνει η μάνα για να δει το παιδί της ή αλλιώς τραβάτε με και ας κλαίω).
Ναι, το ομολογώ : στο αστικό περιβάλλον του Παγκρατίου εισπράττω μία γαλήνη την οποία δυσκολεύομαι να εξηγήσω. Εν μέσω του πολύβουου μελισσιού όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, νοιώθω τόσο όμορφα να κάθομαι σε ένα παγκάκι, σε ένα καφέ σε ένα εστιατόριο, απλώς χαζεύοντας. Διαστροφή? Όχι βέβαια! Είναι απλώς οι βιο-ρυθμοί της περιοχής που μου ταιριάζουν!!!
Και ναι λατρεύω το Μαύρο Γάτο!
– Για την απλότητα και την αλήθεια του –που σπανίζουν πλέον
– Για τη ζεστή, ειλικρινή ανταπόκριση του αεικίνητου Γιάννη –μαέστρος στην ορχήστρα του Μαύρου Γάτου
– Για την αμεσότητα και ευγένεια στην εξυπηρέτηση
– Για την «παραγγελία» –χωρίς να κοιτάμε το menu- ξέρουμε πως ό,τι προτείνει ο Γιάννης θα είναι το καλύτερο (σημασία στις πρώτες ύλες –σεβασμός στον πελάτη!)
– Για την αίσθηση ότι τρώμε σε ένα χώρο φίλων ή οικογένειας και όχι σε ταβέρνα
– Για την ισχυρή πεποίθηση να συστήσω και να φέρω στο Μαύρο Γάτο τους φίλους μου -με κάθε παραξενιά που κουβαλάει ο καθένας τους- και να δέχομαι συγχαρητήρια για την επιλογή μου (χμμμ…μάλλον ο γάτος τα παίρνει)
Τελευταία μας επίσκεψη, λίγο πριν κλείσουν για ακόμη μια φορά την εστίαση, ένα ηλιόλουστο μεσημέρι στα τέλη Οκτωβρίου.
Τραπεζάκι έξω, ο Γιάννης έπιασε στον αέρα την πείνα μας και σύντομα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με 4 ζουμερά μπιφτέκια με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, μία σταβλίσια μπριζόλα επίσης με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, μία χωριάτικη σαλάτα, 2 τζατζίκια και 1 φάβα.
Κρασάκι λευκό, εξαιρετικό! (είδατε που υπάρχουν και ταβέρνες που προσφέρουν άριστης ποιότητας χύμα κρασί?)
Ε, ναι φυσικά πέρασε και η θυγατέρα να δει τους γονείς της, ωστόσο η κυρία είναι vegetarian, οπότε βούτηξε ψωμάκι στη σαλάτα, στο τζατζίκι και βοήθησε λίγο με τη φάβα και τις πατάτες.
Στο διατροφικό γονίδιο κάτι μου λέει ότι έχω αποτύχει παταγωδώς……(ή μήπως να θυμηθώ τις δικές μου μιζέριες –κυρίως στα πρώτα νιάτα μου?)
Φυσικά απολαύσαμε το φαγητό μας-ήταν όλα υπέροχα
Φυσικά πήραμε τα μισά μπιφτέκια πακέτο για το σπίτι.
Φυσικά νομίζαμε ότι έγινε ακόμη μία φορά λάθος στο λογαριασμό –το σύνολο του φαγητού κοστολογήθηκε κάτι παραπάνω από € 30,00 και νοιώθαμε σαν να κλέψαμε εκκλησία.
Φυσικά ήρθε κέρασμα σιμιγδαλένιος χαλβάς και κορμός σοκολάτα (κάτι τέτοιες βουτιές κάνω και σκέφτομαι μήπως τελικά ήταν λάθος επιλογή το rename σε Ratatouille, μήπως τα 3 γουρουνάκια εκφράζουν την πραγματικότητα?)
Τι άλλο να πω για το Γάτο? Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.
Σας προτρέπω να τον ανακαλύψετε!
Άχρηστη (αλλά ενδιαφέρουσα) πληροφορία : Στην αρχή της Πολέμωνος στη γωνία του πεζοδρομίου, 2 βήματα πιο κάτω από το Μαύρο Γάτο, κάτοικοι της περιοχής έχουν τοποθετήσει 2 ταλαιπωρημένα mini καθίσματα (το ένα εξ αυτών μπαμπού με μαξιλάρι παρακαλώ!-δείτε τη φωτό), πάνω στα οποία ξαπλώνουν παραταϊσμένοι γάτοι απολαμβάνοντας τον ήλιο και τα χάδια των περαστικών……
Πως να μην αγαπήσεις το Παγκράτι?
Αποφάσισα, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, να ξεκινήσω με τα Μαύρα. Και, αφού έχει πολλά μαύρα του ζωικού Βασιλείου η Αττική, θα ξεκινήσω με το μαύρο που εμένα πάντα με βγάζει ασπροπρόσωπη. Αν υπάρχει ένα μαγαζί στην Αττική που μπορείς να μπεις μέσα και να δώσεις εν λευκώ άδεια στον μάγειρα, χωρίς να δεις ποτέ κατάλογο, να φέρει ότι θέλει, είναι αυτό. Όχι, καλέ, γιατί ο Γιάννης είναι ένα όρθιο βουνό κι έχει αγριωπή όψη και φοβάσαι μην παρεξηγηθεί και έρθει με το μπαλτά του, άμα τον γνωρίσεις καταλαβαίνεις ότι είναι ένα γλυκύτατο king size παιδάκι. Πολύ απλά, αν τον αφήσεις ελεύθερο θα φέρει πάντα τα καλύτερα, γιατί ενθουσιάζεται πραγματικά με το καινούργιο τυροκομείο που ανακάλυψε και το κρέας που του ήρθε σήμερα και θέλει να το μοιραστεί μαζί σου.
Έχω πάει τόσες φορές που μου φαίνεται περιττό να κάνω στεγνή κριτική στον Γατούλη. Έχει τον ωραιότερο χώρο που έχω δει ποτέ; Όχι. Ήθελα να μπαίνω μέσα και να ντρέπομαι να πατήσω από τους κίονες και τα γλυπτά; Επίσης όχι. Μου αρέσει αυτό το στυλ, μες την υπόγεια την ταβέρνα; Τόσο που μετακόμιζα εκεί. Ήθελα κάτι παραπάνω από ξύλινα τραπεζάκια, ήσυχο και καθαρό περιβάλλον και αυτό το αίσθημα θαλπωρής που κανένας μοντέρνος βιομηχανικός χώρος δεν ξέρει καν τι είναι; Ε, όχι. Μπόνους οι ανακαινισμένες, πεντακάθαρες τουαλέτες.
Στην εξυπηρέτηση, τώρα, θέλω και δε μπορώ να είμαι αντικειμενική. Το ζευγάρι που έχει το μαγαζί είναι άνθρωποι που με έχουν κερδίσει πολύ καιρό πριν και δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα ψεγάδι τους. Τον Γιάννη μόνο λυπάμαι λίγο, που ούτε να φταρνιστεί δε μπορεί χωρίς να το πάρει είδηση η Βασιλικούλα, η οποία αναγνώρισε το παπούτσι του από στόρι μου στο ίνσταγκραμ. Στόρι με ένα μέτρο μπριζόλα και ένα χιλιοστό παπούτσι ψήστη από κάτω. Δόλιε Γιάννη…. Ραντάρ το κορίτσι! Πλέον έχουν προσθέσει και έναν Κρητικό σερβιτόρο με προφορά, έξω καρδιά και καντάρια τρέλας, που κάνει το βράδυ σου αληθινά διασκεδαστικό.
Φλέγον θέμα, φαγητό. Ή, γιατί να πας χθες στον Μαύρο Γάτο. Εντάξει, εγώ έχω φάει μέχρι και τις γλάστρες με τα λουλουδάκια απ έξω, μόνο το γατί μασκότ μου έχει ξεφύγει, γιατί τρέχει πολύ το ρημάδι. Θα πω, για τα τυπικά, τι φάγαμε στην τελευταία επίσκεψη προ λίγων ημερών, αν και δεν είναι ενδεικτικό γιατί έχει πολλά θεϊκά πιάτα.
Πάντα στο τραπέζι έρχεται ένα χωριάτικο ψωμί σε φετάρες, ιδανικό για μακροβούτια στο λάδι της σαλάτας που είναι πάντα μπόλικο. Μαζί προτείνω τη σαλάτα με ξεφλουδισμένη ντομάτα και χοντρό αλάτι, γιατί είναι πάντα υπέργλυκη και μυρωδάτη. Εμείς πάντως ούτε αυτή τη φορά την παραλείψαμε, και κάναμε και τις απαραίτητες βουτιές στο ωραίο λαδάκι που τις έβρεχε, γιατί εκτιμάμε το καλό πράγμα.
Πατάτες και τζατζίκι μην ξεχάσετε. Χεράτα και τα δυο, ταιριάζουν όπως ο τέντζερης και το καπάκι. Ειδικά αυτό το τζατζίκι το μπαρούτι, το σκορδάτο, που δεν είναι αυτό το φλώρικο γιαουρταγγούρι κουβά που σερβίρουν πλέον σε τόσα και τόσα μαγαζιά, είναι κολασμένο. Θα μπορούσα να τρώω πατατίτσες και τζατζίκι εκεί για πάντα, χωρίς ποτέ να βαρεθώ.
Ειδική μνεία στα τυριά τους. Συνεργάζονται με μικρούς παραγωγούς κι φέρνουν τα καλύτερα της ελληνικής τυροκομίας. Η φέτα τους, που πάντα μας τη φέρνουν σε μπαμπάτσικες κομματάρες είναι σκληρή και βουτυράτη, με μια γεύση χωριού δυνατή. Είπαμε, δεν το έχουν με τα ημίμετρα. Αυτή τη φορά μας ήρθε κι ένα σαγανάκι τούβλο, στο μέγεθος, γιατί κατά τα άλλα ήταν μαλακό, μαστιχωτό και κυρίως πεντανόστιμο. Πεκορίνο Αμφιλοχίας μας το είπε ο Γιάννης, τώρα που ξέρετε το μυστικό, ξέρετε και τι να κάνετε. Εγώ πάντως το έφαγα μόνη μου όλο και καθόλου δε ντράπηκα.
Κρέατος το ανάγνωσμα. Έχω φάει, μεταξύ πολλών άλλων, εκπληκτικό συκώτι, τρυφερά παϊδάκια και ένα βοδινό σκέτη αμαρτία. Μην το πείτε παραέξω αλλά ένα κοπάδι έχω ξεκληρίσει σε τόσες επισκέψεις. Την τελευταία φορά ο ψήστης μας έφερε μια μοσχαρίσια ταλιάτα, ψημένη medium, με τα πιπέρια της στην άκρη του ξύλου κοπής, τρυφερή, ζουμερή, όνειρο. Χαίρομαι που δεν διαλέγουμε εμείς το κρέας και κάθε φορά ο άνθρωπος ξεπερνάει τον εαυτό του, γιατί καλύτερες επιλογές από αυτές που κάνει για μας δεν θα κάναμε σίγουρα.
Η σακαφιόρα συνδαιτυμόνας μου, με το κωδικό όνομα Tzia, ήπιε ένα τεταρτάκι κρασί και γω, που είμαι γερό ποτήρι σαν Ουκρανός εργάτης οικοδομής, τα έτσουξα με σουρωτή, το μεγάλο μπουκάλι παρακαλώ.
Περάσαμε όσο καλά φαντάζεστε, σκάσαμε στο φαγητό, γελάσαμε παρά πολύ με το παλαβιάρικο κρητικάτσι και πληρώσαμε δυσανάλογα λίγα για την ποσότητα και την ποιότητα που μας προσφέρθηκε. Ακριβείς τιμές δεν έχω κοιτάξει ποτέ, ούτε με ενδιαφέρουν, γιατί ξέρω ότι πληρώνω πολύ λιγότερο από όσο αξίζουν όσα μας προσφέρονται κάθε φορά. Υπολογίστε ότι με λιγότερο από 20 ευρώ το άτομο τρως και πίνεις σαν πρίγκιπας πάντως και παίρνεις και πακέτο για το σπίτι.
Για να συνοψίσουμε.
Ψάχνεις γκουρμεδιές; Μην πας στον γάτο. Δεν ξέρεις να τρως και χαραμίζεις λουκουμίσια μοσχάρια που δεν τους άξιζε να πάνε έτσι αχάριστα. Θέλεις φιούζιον; Μην πας στο γάτο! Δε θα βρίσκουμε εμείς τραπέζι για να γκρινιάζεις εσύ που δε σου τύλιξαν το αρνί σε φύκι. Είσαι βίγκαν; Αν πας στο γάτο, μην γκρινιάζεις που βόσκησες όλο το βράδυ. Θέλεις καλό κρέας,χειροποίητους μεζέδες και καλό κρασάκι; Τι κάνεις ακόμα εδώ και δεν είσαι ήδη στον Γάτο;
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχι
Θα μου πείτε επαναλαμβάνομαι…..και θα έχετε δίκιο.
Ωστόσο, επαναλαμβάνω τόσο συχνά τις επισκέψεις μου στον αγαπημένο Μαύρο Γάτο, που ένα update είναι απαραίτητο!
Και θα μου (ξανα)πείτε τι update είναι αυτό βρε κοπελιά, αφού καμία αλλαγή στα αστέρια σε σύγκριση με την προηγούμενη κριτική σου?
Για αυτό λοιπόν, παρακαλώ το eatingout να σκεφθεί σοβαρά την περίπτωση της extra/bonus βαθμολογίας για αυτές τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που έχουν βάλει και διατηρούν τον πήχη πολύ ψηλά.
Δηλώνω υπερήφανα φανατική θαμώνας του Γάτου και τώρα που το σκέφτομαι νομίζω ότι οι περισσότεροι που τρώμε εκεί, ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία.
Γιατί όποιος τον δοκιμάσει, επιστρέφει!
Γνωρίζουμε το menu απέξω και ανακατωτά, όπως και κάθε σπιθαμή του χώρου.
Και το ωραίο είναι ότι ο υπέροχος Γιάννης μαζί με τη Βασιλική μας γνωρίζουν και αυτοί απέξω και ανακατωτά και φροντίζουν για την καλοπέρασή μας.
Στην τελευταία μου επίσκεψη (ξανα)γεύτηκα την εξαιρετική μοσχαρίσια μπριζόλα, που ψήνεται ακριβώς όπως τη ζητάω, συνοδευόμενη από τηγανητές πατατούλες.
Το αγόρι μου προτίμησε το χοιρινό κοντοσούβλι- αφού του την έσκασα και παρήγγειλα πρώτη την μπριζόλα!
Και παρόλο που στο Γάτο ξέρουμε ότι πιθανότατα δεν θα την καταφέρουμε όλη την (τεράστια) μερίδα μας, επιπλέον πήραμε :
Τον καλύτερο ντάκο που έχω φάει, με αφρο-παξιμαδάκια χαρουπιού, κατακκόκινα όλο γλύκα ντοματάκια, πασπαλισμένα με τυράκι.
Το κλασσικό δυνατούτσικο τζατζίκι
Και φυσικά το καταπληκτικό merlot τους
Ο λογαριασμός στο πλαίσιο «κλέβω εκκλησία» και κέρασμα ο πεντανόστιμος σοκολατένιος κορμός.
Εάν υπάρχει έστω κι ένας που δεν έχει περάσει από τα τραπέζια του Γάτου, τον προ(σ)καλώ να προσέλθει.
Δεν ξέρει τι χάνει……
Αυτός ο γάτος πρέπει να είναι πολύ γάτος. Στα κρεατικά του, είναι σίγουρα γάτος. Στη συμπεριφορά του, επίσης γάτος. Στις τιμές, εκεί και αν είναι γάτος. Η γράφουσα έκλεισε αισίως τα πολλά -άντα σβήνοντας ένα σκασμό κεράκια, λαμπαδιάζοντας όλο το Παγκράτι, μη σας πω και όρια Βύρωνα. Μαζευτήκαμε λοιπόν 12 άτομα, και γιορτάσαμε το γεγονός μαζί με όλα τα αξεσουάρ της εποχής, αντισηπτικά, πιστοποιητικά και τεστ, για παν ενδεχόμενο, γιατί μια ηλικία την έχουμε, μη μας βρει και κανένα κακό βρε αδελφέ.
Ο Μαύρος Γάτος είναι σε ένα στενό, χαμηλά στο Παγκράτι, βγαίνοντας απο Βασ. Γεωργίου, στρίβετε μετά το βενζινάδικο δεξιά, και θα το βρείτε στο επόμενο στενό δεξιά. Για παρκάρισμα, όσο και οι αριθμοί του Λόττο, οπότε μην έχετε απαιτήσεις. Ο χώρος είναι μεγάλος εσωτερικά, κατεβαίνεις τα σκαλάκια, αλλά οι κυρίες με τακούνι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές, γιατί κάποιες φορές το πάτωμα γλιστράει. Είναι ένα όμορφο και περιποιημένο κουτούκι.
Στο φαγητό μπορώ να γράφω ώρες. Έχω ξανά φάει εκεί, και ήξερα ότι έχει καλό κρέας, οπότε πήγα πολύ καλά διαβασμένη. Η παραγγελία είχε
1. Από αλοιφές τυροκαυτερή, αρκετά καυτερή, φοβερή, γαλοτύρι, για όσους δεν αρέσκονται στα καυτερά και τζατζίκι.
2. Από σαλάτες τη σαλάτα με διάφορα λαχανικά του Γάτου, και μαρουλοσαλάτα
3. Σαγανάκι τυρί μάλλον χ3 γιατί άρεσε σε όλους
4, πατάτες τηγανητές
5. Ποικιλίες κρεατικών με χοιρινό, κοτόπουλο ψητό, μπιφτέκι, λουκάνικο καυτερό. Ήταν εκπληκτικά όλα τα κρεατικά, σαν γεύση και σαν ψήσιμο
6. 3 πιατέλες μοσχάρι από μέτρια ψημένο έως καλοψημένο. Κομμάτια πολύ καλής ποιότητας κρέατος, εξαιρετικά ψημένα
7. 2 πιατέλες παϊδάκια καταπληκτικά αλατο-πιπερωμένα, ψημένα, χωρίς μυρωδιές.
Αφού ήπιαμε πόσα λίτρα κρασί σόδες, αναψυκτικά και δε θυμάμαι τί άλλο, πληρώσαμε κάπου 25 ευρώ το άτομο και καλύψαμε σε φαγητό όλο τι σαββατοκύριακο. Η εξυπηρέτηση από νέα παιδιά και από τον ιδιοκτήτη, πολύ καλή, αλλά τα εύσημα στον ψήστη, που την επόμενη φορά θα γίνει φίλος μου.
Ήταν τα καλύτερα γενέθλια, μέχρι τα επόμενα, και φυσικά ήταν πολύ σημαντική η συμβολή του Γάτου σε αυτό. Γιατί τα είπαμε. Μην ξανά λέμε τα ίδια. Είναι πολύ γάτος. Ο Μαύρος Γάτος.
Μαύρος γάτος ένα όνομα μια ιστορία και θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αντικειμενική γίνεται! Το έχω επισκεφθεί άπειρες φορές πάντα με την ευγενική “επίβλεψη” της Tzias που ξέρει πολύ καλά το μαγαζί τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί και όταν πάτε θα τους γνωρίσετε και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους συμπαθησετε.
Εν ολίγοις αν βαριεστε να διαβάζετε πολλά θα φάτε εξαιρετικης ποιότητας κρεατικά, ψημένα πολύ σωστά ζουμερά και με τα κατάλληλα μπαχαρικά. Τα συνοδευτικά πιάτα είναι αξιοπρεπή και νοστιμότατα .
Όπως ανέφερα και στους ίδιους στην τελευταία μου επίσκεψη, βλέπω μια εξέλιξη στο μαγαζί όλα αυτά τα χρόνια,οπότε μια δοκιμή σας την “επιβάλλω”.
Ο χώρος εσωτερικά είναι μεγάλος ούτως ώστε να φιλοξενεί αρκετές παρέες,τα μέτρα τηρούνται ευλαβικά. Έξω λίγα τραπέζια στο πεζοδρόμιο με ‘θεα’ μια τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας.
Η εξυπηρέτηση είναι πάντα άψογη, άνθρωποι με μεράκι που ξέρουν να σε ευχαριστήσουν.
Στα του φαγητού ο προσανατολισμός είναι ξεκάθαρα προς το κρέας, με κάποια λίγα πιάτα εξαιρεσεις.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις αλοιφές τους οποια ή όποιες ταιριάζουν στις δικές σας γεύσεις,είναι χειροποίητες και ισορροπημένες απολύτως.
Από σαλάτες(φρεσκοκομμένες πάντα) τελευταία δοκίμασα μια υπέροχη με ντομάτα κομμένη σε φέτες, φρέσκο κρεμμυδάκι, χοντρό αλάτι και γαλοτύρι που την προτείνω ανεπιφύλακτα.
Πατάτες τηγανητές, σαγανάκι τυρί και κολοκυθοκεφτέδες βάλτε τα στη μέση να ανοίξει η όρεξη για το main event.
Από κρεατικά ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΊΨΕΤΕ να πάρετε παϊδακια αρνίσια καλοψημενα ζουμερά ,αφεθειτε στην απόλαυση.
Από εκεί και πέρα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας παίξτε μπαλιτσα με ότι άλλο σας κάνει κλικ.
Να αναφέρω ότι ακόμη και το απλό φιλέτο κοτόπουλο είναι πεντανόστιμο.
Προτείνω αν είστε με παρέα να βάλετε διαφορα κρεατικά στη μέση να δοκιμάσετε όσα περισσότερα μπορείτε και θα με θυμηθείτε.
Ο λογαριασμός ανάλογα με το εύρος της παραγγελίας θα κυμανθεί γύρω στα 20€ το άτομο έχοντας σκάσει από το φαγητό και πιει αρκούντως.
Τιμη στην ‘απλη’ ταβέρνα που φέρνει μπύρα weiss και δεν επαναπαυεται στο καλό κρασί της.
Εάν φτάσατε μέχρι εδώ δε χρειάζεται να σας πω αν την προτείνω αλλά ότι πρέπει να τρέξετε να φάτε όσο το δυνατόν συντομότερα,καλό θα ήταν να κάνετε και μια κράτηση τις μέρες αιχμης.
Τα 3 μικρά γουρουνάκια μπήκαν στη δίαιτα μέσα στην καραντίνα -όλοι οι γευστικοί πειρασμοί κλειστοί- και έχτισαν κορμί….(fake story!).
Ως εκ τούτου αγαπητοί συνδαιτυμώνες, στο eatingout θα υπογράφω ως Ratatouille – διττή προσωπικότητα- εμ κριτής (τρομάρα μου) εμ υπέροχο φαγητό, οπτασία χρωμάτων και γεύσης.
Ποδαρικό λοιπόν θα σας κάνω με τον αγαπημένο μαύρο γάτο (κι ας με πρόλαβε το Xrusan8emaki).
Ναι, λατρεύω τους γάτους και όλα τα ζωάκια της πλάσης (εξαιρούνται τα φίδια που τα τρέμω…).
Ναι, λατρεύω την υπέροχη ενέργεια που πλανιέται στο Παγκράτι, μια γειτονιά που τον τελευταίο χρόνο επισκέπτομαι πολύ πιο συχνά (τι κάνει η μάνα για να δει το παιδί της ή αλλιώς τραβάτε με και ας κλαίω).
Ναι, το ομολογώ : στο αστικό περιβάλλον του Παγκρατίου εισπράττω μία γαλήνη την οποία δυσκολεύομαι να εξηγήσω. Εν μέσω του πολύβουου μελισσιού όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, νοιώθω τόσο όμορφα να κάθομαι σε ένα παγκάκι, σε ένα καφέ σε ένα εστιατόριο, απλώς χαζεύοντας. Διαστροφή? Όχι βέβαια! Είναι απλώς οι βιο-ρυθμοί της περιοχής που μου ταιριάζουν!!!
Και ναι λατρεύω το Μαύρο Γάτο!
– Για την απλότητα και την αλήθεια του –που σπανίζουν πλέον
– Για τη ζεστή, ειλικρινή ανταπόκριση του αεικίνητου Γιάννη –μαέστρος στην ορχήστρα του Μαύρου Γάτου
– Για την αμεσότητα και ευγένεια στην εξυπηρέτηση
– Για την «παραγγελία» –χωρίς να κοιτάμε το menu- ξέρουμε πως ό,τι προτείνει ο Γιάννης θα είναι το καλύτερο (σημασία στις πρώτες ύλες –σεβασμός στον πελάτη!)
– Για την αίσθηση ότι τρώμε σε ένα χώρο φίλων ή οικογένειας και όχι σε ταβέρνα
– Για την ισχυρή πεποίθηση να συστήσω και να φέρω στο Μαύρο Γάτο τους φίλους μου -με κάθε παραξενιά που κουβαλάει ο καθένας τους- και να δέχομαι συγχαρητήρια για την επιλογή μου (χμμμ…μάλλον ο γάτος τα παίρνει)
Τελευταία μας επίσκεψη, λίγο πριν κλείσουν για ακόμη μια φορά την εστίαση, ένα ηλιόλουστο μεσημέρι στα τέλη Οκτωβρίου.
Τραπεζάκι έξω, ο Γιάννης έπιασε στον αέρα την πείνα μας και σύντομα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με 4 ζουμερά μπιφτέκια με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, μία σταβλίσια μπριζόλα επίσης με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, μία χωριάτικη σαλάτα, 2 τζατζίκια και 1 φάβα.
Κρασάκι λευκό, εξαιρετικό! (είδατε που υπάρχουν και ταβέρνες που προσφέρουν άριστης ποιότητας χύμα κρασί?)
Ε, ναι φυσικά πέρασε και η θυγατέρα να δει τους γονείς της, ωστόσο η κυρία είναι vegetarian, οπότε βούτηξε ψωμάκι στη σαλάτα, στο τζατζίκι και βοήθησε λίγο με τη φάβα και τις πατάτες.
Στο διατροφικό γονίδιο κάτι μου λέει ότι έχω αποτύχει παταγωδώς……(ή μήπως να θυμηθώ τις δικές μου μιζέριες –κυρίως στα πρώτα νιάτα μου?)
Φυσικά απολαύσαμε το φαγητό μας-ήταν όλα υπέροχα
Φυσικά πήραμε τα μισά μπιφτέκια πακέτο για το σπίτι.
Φυσικά νομίζαμε ότι έγινε ακόμη μία φορά λάθος στο λογαριασμό –το σύνολο του φαγητού κοστολογήθηκε κάτι παραπάνω από € 30,00 και νοιώθαμε σαν να κλέψαμε εκκλησία.
Φυσικά ήρθε κέρασμα σιμιγδαλένιος χαλβάς και κορμός σοκολάτα (κάτι τέτοιες βουτιές κάνω και σκέφτομαι μήπως τελικά ήταν λάθος επιλογή το rename σε Ratatouille, μήπως τα 3 γουρουνάκια εκφράζουν την πραγματικότητα?)
Τι άλλο να πω για το Γάτο? Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.
Σας προτρέπω να τον ανακαλύψετε!
Άχρηστη (αλλά ενδιαφέρουσα) πληροφορία : Στην αρχή της Πολέμωνος στη γωνία του πεζοδρομίου, 2 βήματα πιο κάτω από το Μαύρο Γάτο, κάτοικοι της περιοχής έχουν τοποθετήσει 2 ταλαιπωρημένα mini καθίσματα (το ένα εξ αυτών μπαμπού με μαξιλάρι παρακαλώ!-δείτε τη φωτό), πάνω στα οποία ξαπλώνουν παραταϊσμένοι γάτοι απολαμβάνοντας τον ήλιο και τα χάδια των περαστικών……
Πως να μην αγαπήσεις το Παγκράτι?
Αποφάσισα, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, να ξεκινήσω με τα Μαύρα. Και, αφού έχει πολλά μαύρα του ζωικού Βασιλείου η Αττική, θα ξεκινήσω με το μαύρο που εμένα πάντα με βγάζει ασπροπρόσωπη. Αν υπάρχει ένα μαγαζί στην Αττική που μπορείς να μπεις μέσα και να δώσεις εν λευκώ άδεια στον μάγειρα, χωρίς να δεις ποτέ κατάλογο, να φέρει ότι θέλει, είναι αυτό. Όχι, καλέ, γιατί ο Γιάννης είναι ένα όρθιο βουνό κι έχει αγριωπή όψη και φοβάσαι μην παρεξηγηθεί και έρθει με το μπαλτά του, άμα τον γνωρίσεις καταλαβαίνεις ότι είναι ένα γλυκύτατο king size παιδάκι. Πολύ απλά, αν τον αφήσεις ελεύθερο θα φέρει πάντα τα καλύτερα, γιατί ενθουσιάζεται πραγματικά με το καινούργιο τυροκομείο που ανακάλυψε και το κρέας που του ήρθε σήμερα και θέλει να το μοιραστεί μαζί σου.
Έχω πάει τόσες φορές που μου φαίνεται περιττό να κάνω στεγνή κριτική στον Γατούλη. Έχει τον ωραιότερο χώρο που έχω δει ποτέ; Όχι. Ήθελα να μπαίνω μέσα και να ντρέπομαι να πατήσω από τους κίονες και τα γλυπτά; Επίσης όχι. Μου αρέσει αυτό το στυλ, μες την υπόγεια την ταβέρνα; Τόσο που μετακόμιζα εκεί. Ήθελα κάτι παραπάνω από ξύλινα τραπεζάκια, ήσυχο και καθαρό περιβάλλον και αυτό το αίσθημα θαλπωρής που κανένας μοντέρνος βιομηχανικός χώρος δεν ξέρει καν τι είναι; Ε, όχι. Μπόνους οι ανακαινισμένες, πεντακάθαρες τουαλέτες.
Στην εξυπηρέτηση, τώρα, θέλω και δε μπορώ να είμαι αντικειμενική. Το ζευγάρι που έχει το μαγαζί είναι άνθρωποι που με έχουν κερδίσει πολύ καιρό πριν και δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα ψεγάδι τους. Τον Γιάννη μόνο λυπάμαι λίγο, που ούτε να φταρνιστεί δε μπορεί χωρίς να το πάρει είδηση η Βασιλικούλα, η οποία αναγνώρισε το παπούτσι του από στόρι μου στο ίνσταγκραμ. Στόρι με ένα μέτρο μπριζόλα και ένα χιλιοστό παπούτσι ψήστη από κάτω. Δόλιε Γιάννη…. Ραντάρ το κορίτσι! Πλέον έχουν προσθέσει και έναν Κρητικό σερβιτόρο με προφορά, έξω καρδιά και καντάρια τρέλας, που κάνει το βράδυ σου αληθινά διασκεδαστικό.
Φλέγον θέμα, φαγητό. Ή, γιατί να πας χθες στον Μαύρο Γάτο. Εντάξει, εγώ έχω φάει μέχρι και τις γλάστρες με τα λουλουδάκια απ έξω, μόνο το γατί μασκότ μου έχει ξεφύγει, γιατί τρέχει πολύ το ρημάδι. Θα πω, για τα τυπικά, τι φάγαμε στην τελευταία επίσκεψη προ λίγων ημερών, αν και δεν είναι ενδεικτικό γιατί έχει πολλά θεϊκά πιάτα.
Πάντα στο τραπέζι έρχεται ένα χωριάτικο ψωμί σε φετάρες, ιδανικό για μακροβούτια στο λάδι της σαλάτας που είναι πάντα μπόλικο. Μαζί προτείνω τη σαλάτα με ξεφλουδισμένη ντομάτα και χοντρό αλάτι, γιατί είναι πάντα υπέργλυκη και μυρωδάτη. Εμείς πάντως ούτε αυτή τη φορά την παραλείψαμε, και κάναμε και τις απαραίτητες βουτιές στο ωραίο λαδάκι που τις έβρεχε, γιατί εκτιμάμε το καλό πράγμα.
Πατάτες και τζατζίκι μην ξεχάσετε. Χεράτα και τα δυο, ταιριάζουν όπως ο τέντζερης και το καπάκι. Ειδικά αυτό το τζατζίκι το μπαρούτι, το σκορδάτο, που δεν είναι αυτό το φλώρικο γιαουρταγγούρι κουβά που σερβίρουν πλέον σε τόσα και τόσα μαγαζιά, είναι κολασμένο. Θα μπορούσα να τρώω πατατίτσες και τζατζίκι εκεί για πάντα, χωρίς ποτέ να βαρεθώ.
Ειδική μνεία στα τυριά τους. Συνεργάζονται με μικρούς παραγωγούς κι φέρνουν τα καλύτερα της ελληνικής τυροκομίας. Η φέτα τους, που πάντα μας τη φέρνουν σε μπαμπάτσικες κομματάρες είναι σκληρή και βουτυράτη, με μια γεύση χωριού δυνατή. Είπαμε, δεν το έχουν με τα ημίμετρα. Αυτή τη φορά μας ήρθε κι ένα σαγανάκι τούβλο, στο μέγεθος, γιατί κατά τα άλλα ήταν μαλακό, μαστιχωτό και κυρίως πεντανόστιμο. Πεκορίνο Αμφιλοχίας μας το είπε ο Γιάννης, τώρα που ξέρετε το μυστικό, ξέρετε και τι να κάνετε. Εγώ πάντως το έφαγα μόνη μου όλο και καθόλου δε ντράπηκα.
Κρέατος το ανάγνωσμα. Έχω φάει, μεταξύ πολλών άλλων, εκπληκτικό συκώτι, τρυφερά παϊδάκια και ένα βοδινό σκέτη αμαρτία. Μην το πείτε παραέξω αλλά ένα κοπάδι έχω ξεκληρίσει σε τόσες επισκέψεις. Την τελευταία φορά ο ψήστης μας έφερε μια μοσχαρίσια ταλιάτα, ψημένη medium, με τα πιπέρια της στην άκρη του ξύλου κοπής, τρυφερή, ζουμερή, όνειρο. Χαίρομαι που δεν διαλέγουμε εμείς το κρέας και κάθε φορά ο άνθρωπος ξεπερνάει τον εαυτό του, γιατί καλύτερες επιλογές από αυτές που κάνει για μας δεν θα κάναμε σίγουρα.
Η σακαφιόρα συνδαιτυμόνας μου, με το κωδικό όνομα Tzia, ήπιε ένα τεταρτάκι κρασί και γω, που είμαι γερό ποτήρι σαν Ουκρανός εργάτης οικοδομής, τα έτσουξα με σουρωτή, το μεγάλο μπουκάλι παρακαλώ.
Περάσαμε όσο καλά φαντάζεστε, σκάσαμε στο φαγητό, γελάσαμε παρά πολύ με το παλαβιάρικο κρητικάτσι και πληρώσαμε δυσανάλογα λίγα για την ποσότητα και την ποιότητα που μας προσφέρθηκε. Ακριβείς τιμές δεν έχω κοιτάξει ποτέ, ούτε με ενδιαφέρουν, γιατί ξέρω ότι πληρώνω πολύ λιγότερο από όσο αξίζουν όσα μας προσφέρονται κάθε φορά. Υπολογίστε ότι με λιγότερο από 20 ευρώ το άτομο τρως και πίνεις σαν πρίγκιπας πάντως και παίρνεις και πακέτο για το σπίτι.
Για να συνοψίσουμε.
Ψάχνεις γκουρμεδιές; Μην πας στον γάτο. Δεν ξέρεις να τρως και χαραμίζεις λουκουμίσια μοσχάρια που δεν τους άξιζε να πάνε έτσι αχάριστα. Θέλεις φιούζιον; Μην πας στο γάτο! Δε θα βρίσκουμε εμείς τραπέζι για να γκρινιάζεις εσύ που δε σου τύλιξαν το αρνί σε φύκι. Είσαι βίγκαν; Αν πας στο γάτο, μην γκρινιάζεις που βόσκησες όλο το βράδυ. Θέλεις καλό κρέας,χειροποίητους μεζέδες και καλό κρασάκι; Τι κάνεις ακόμα εδώ και δεν είσαι ήδη στον Γάτο;