Οι πρόσφατες ευρωεκλογές με οδήγησαν με την ιδιότητα της δικαστικής αντιπροσώπου στην Πτολεμαΐδα, οπότε ήταν μια άριστη ευκαιρία να περιηγηθώ στις γύρω περιοχές και να εξερευνήσω και τους αντίστοιχους γαστρονομικούς προορισμούς. Κατόπιν σύστασης λοκαλ φίλης, βρεθήκαμε η γραμματέας μου (ήτοι, η αδερφή μου) και εγώ στο Ξινό Νερό και στο εστιατόριο του Κοντοσώρου.
Είχε προηγηθεί κράτηση, η οποία φάνηκε ότι δεν χρειαζόταν. Σε κάθε περίπτωση εμείς στις 8 το βράδυ της Παρασκευής προ εκλογών καταφθάσαμε πρώτες πρώτες στον Κοντοσώρο και τακτοποιηθηκαμε σε άνετο τραπέζι στην αυλή. Το εστιατόριο στεγάζεται σε προσεγμένο μακεδονίτικο σπίτι με τη χαρακτηριστική του αρχιτεκτονική, στο οποίο λειτουργεί και ξενώνας. Ο χώρος πολύ όμορφος και φροντισμένος και η βραδιά δροσερή- ανακούφιση μεγάλη μετά από μια μέρα φωτιά και λαύρα.
Οι πρώτες μας εντυπώσεις σχηματίστηκαν από τον ευγενέστατο και εξαιρετικό μας σερβιτόρο, οπότε ήταν οι καλύτερες. Αμέσως νιώσαμε καλοδεχούμενες και με την αίσθηση ότι είμαστε σε καλά χέρια. Η πείνα μας όμως είχε θεριέψει κι έτσι αμέσως ανασκουμπωθηκαμε στην μελέτη του μενού, το οποίο ήταν όσο περιεκτικό χρειαζόταν.
Άμεσα αφότου δώσαμε την παραγγελία μας, κατέφθασε ως κέρασμα μια πεντανόστιμη σούπα. Ομολογουμένως, η επιλογή της σούπας ως κέρασμα στους 1500 βαθμούς κελσίου αρχικά μας ξένισε, αλλά τελικά ήταν υπέροχη και παραδόξως ταιριαστή. Προετοίμασε καταλλήλως τα πεινασμένα μας στομάχια για την υπερνόστιμη συνέχεια. Δυστυχώς δεν μπορώ με τίποτα να ανακαλέσω την πρώτη ύλη της σούπας, η αίσθηση γλυκιάς ευδαιμονίας όμως που με κατέκλυσε τρώγοντας την δεν ξεχνιέται!
Οι επιλογές μας, λοιπόν, κινήθηκαν ως εξής: Δεδομένου ότι βρισκόμασταν στην βόρεια Ελλάδα, δεν θα μπορούσαμε να αντισταθούμε στο αϊβάρ, την πεντανόστιμη αυτή αλοιφή πιπεριάς Φλωρίνης που είναι τόσο διαδεδομένη στα Βαλκάνια, αλλά εμείς στον νότο δεν την τιμούμε. Ήταν τέλεια, σούπερ ταιριαστή με το φανταστικό ψωμί του Κοντοσώρου. Επίσης, στην Μακεδονία δυσκολευόμαστε να αντισταθούμε και στο υπέροχο λόκαλ τυρί μπάντζο, οπότε με το που τον είδαμε στον κατάλογο, αμέσως τον επιλέξαμε! Νόστιμος τηγανιτός μπάντζος από τη Φλώρινα, τον προτείνω. Η σαλάτα ήταν επίσης μια νοστιμιά: Πατζαροσαλάτα με κρέμα τυριού, πλούσια και χορταστική και νόστιμη.
Στα κυρίως μας, η αδερφή μου κινήθηκε χορτοφαγικά και επέλεξε το ριζότο μανιταριών, το οποίο είδαμε ότι είναι από τα ξακουστά του πιάτα. Δοκίμασα κι εγώ, φυσικά, και επιβεβαιώνω ότι είναι αντάξιο της φήμης του. Η μερίδα προς το τεράστιο, η γεύση αιθέρια, ισορροπημένη, άψογη. Εγώ από την άλλη δεν αντιστάθηκα στο φιλέτο χοιρινό με την κρούστα πάνω σε ανάλαφρο και νόστιμο πουρέ γλυκοπατάτας. Υπέροχο πιάτο, πραγματικά.
Σαν να μην μας έφταναν όλα αυτά, από τα οποία είχαμε σκάσει, ενδώσαμε και στο επιδόρπιο και επιλέξαμε την επονομαζόμενη μπάρα σοκολάτας, ένα μακρόστενο, σοκολατένιο, κρίσπι όργιο με καραμελένιες πινελιές.
Από την εντυπωσιακή λίστα με τα κρασιά, αποφασίσαμε να κινηθούμε low budgetικά και έτσι επιλέξαμε λευκό κρασί με εμφιάλωση δικής τους ετικέτας, το οποίο ήταν στην εξαιρετική τιμή των 10€, ήταν απολαυστικότατο και συνόδευσε το γεύμα μας άψογα.
Συνολικά το γεύμα αυτό μας πήγε 72,5€, πολύ καλό VfM για αυτές τις γεύσεις, την εξυπηρέτηση, την περιποίηση. Γίνεται φανταστική δουλειά στον Κοντοσώρο εκεί στο μακρινό Ξινό Νερό, δεν είναι διόλου τυχαίες οι περγαμηνές του και το πώς φιγουράρει χρόνια τώρα μεταξύ των βραβευμένων εστιατορίων στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας. Άχαστος γαστρονομικός προορισμός, να τον τιμήσετε, όποτε βρεθείτε στα μέρη του!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχι
Οι πρόσφατες ευρωεκλογές με οδήγησαν με την ιδιότητα της δικαστικής αντιπροσώπου στην Πτολεμαΐδα, οπότε ήταν μια άριστη ευκαιρία να περιηγηθώ στις γύρω περιοχές και να εξερευνήσω και τους αντίστοιχους γαστρονομικούς προορισμούς. Κατόπιν σύστασης λοκαλ φίλης, βρεθήκαμε η γραμματέας μου (ήτοι, η αδερφή μου) και εγώ στο Ξινό Νερό και στο εστιατόριο του Κοντοσώρου.
Είχε προηγηθεί κράτηση, η οποία φάνηκε ότι δεν χρειαζόταν. Σε κάθε περίπτωση εμείς στις 8 το βράδυ της Παρασκευής προ εκλογών καταφθάσαμε πρώτες πρώτες στον Κοντοσώρο και τακτοποιηθηκαμε σε άνετο τραπέζι στην αυλή. Το εστιατόριο στεγάζεται σε προσεγμένο μακεδονίτικο σπίτι με τη χαρακτηριστική του αρχιτεκτονική, στο οποίο λειτουργεί και ξενώνας. Ο χώρος πολύ όμορφος και φροντισμένος και η βραδιά δροσερή- ανακούφιση μεγάλη μετά από μια μέρα φωτιά και λαύρα.
Οι πρώτες μας εντυπώσεις σχηματίστηκαν από τον ευγενέστατο και εξαιρετικό μας σερβιτόρο, οπότε ήταν οι καλύτερες. Αμέσως νιώσαμε καλοδεχούμενες και με την αίσθηση ότι είμαστε σε καλά χέρια. Η πείνα μας όμως είχε θεριέψει κι έτσι αμέσως ανασκουμπωθηκαμε στην μελέτη του μενού, το οποίο ήταν όσο περιεκτικό χρειαζόταν.
Άμεσα αφότου δώσαμε την παραγγελία μας, κατέφθασε ως κέρασμα μια πεντανόστιμη σούπα. Ομολογουμένως, η επιλογή της σούπας ως κέρασμα στους 1500 βαθμούς κελσίου αρχικά μας ξένισε, αλλά τελικά ήταν υπέροχη και παραδόξως ταιριαστή. Προετοίμασε καταλλήλως τα πεινασμένα μας στομάχια για την υπερνόστιμη συνέχεια. Δυστυχώς δεν μπορώ με τίποτα να ανακαλέσω την πρώτη ύλη της σούπας, η αίσθηση γλυκιάς ευδαιμονίας όμως που με κατέκλυσε τρώγοντας την δεν ξεχνιέται!
Οι επιλογές μας, λοιπόν, κινήθηκαν ως εξής: Δεδομένου ότι βρισκόμασταν στην βόρεια Ελλάδα, δεν θα μπορούσαμε να αντισταθούμε στο αϊβάρ, την πεντανόστιμη αυτή αλοιφή πιπεριάς Φλωρίνης που είναι τόσο διαδεδομένη στα Βαλκάνια, αλλά εμείς στον νότο δεν την τιμούμε. Ήταν τέλεια, σούπερ ταιριαστή με το φανταστικό ψωμί του Κοντοσώρου. Επίσης, στην Μακεδονία δυσκολευόμαστε να αντισταθούμε και στο υπέροχο λόκαλ τυρί μπάντζο, οπότε με το που τον είδαμε στον κατάλογο, αμέσως τον επιλέξαμε! Νόστιμος τηγανιτός μπάντζος από τη Φλώρινα, τον προτείνω. Η σαλάτα ήταν επίσης μια νοστιμιά: Πατζαροσαλάτα με κρέμα τυριού, πλούσια και χορταστική και νόστιμη.
Στα κυρίως μας, η αδερφή μου κινήθηκε χορτοφαγικά και επέλεξε το ριζότο μανιταριών, το οποίο είδαμε ότι είναι από τα ξακουστά του πιάτα. Δοκίμασα κι εγώ, φυσικά, και επιβεβαιώνω ότι είναι αντάξιο της φήμης του. Η μερίδα προς το τεράστιο, η γεύση αιθέρια, ισορροπημένη, άψογη. Εγώ από την άλλη δεν αντιστάθηκα στο φιλέτο χοιρινό με την κρούστα πάνω σε ανάλαφρο και νόστιμο πουρέ γλυκοπατάτας. Υπέροχο πιάτο, πραγματικά.
Σαν να μην μας έφταναν όλα αυτά, από τα οποία είχαμε σκάσει, ενδώσαμε και στο επιδόρπιο και επιλέξαμε την επονομαζόμενη μπάρα σοκολάτας, ένα μακρόστενο, σοκολατένιο, κρίσπι όργιο με καραμελένιες πινελιές.
Από την εντυπωσιακή λίστα με τα κρασιά, αποφασίσαμε να κινηθούμε low budgetικά και έτσι επιλέξαμε λευκό κρασί με εμφιάλωση δικής τους ετικέτας, το οποίο ήταν στην εξαιρετική τιμή των 10€, ήταν απολαυστικότατο και συνόδευσε το γεύμα μας άψογα.
Συνολικά το γεύμα αυτό μας πήγε 72,5€, πολύ καλό VfM για αυτές τις γεύσεις, την εξυπηρέτηση, την περιποίηση. Γίνεται φανταστική δουλειά στον Κοντοσώρο εκεί στο μακρινό Ξινό Νερό, δεν είναι διόλου τυχαίες οι περγαμηνές του και το πώς φιγουράρει χρόνια τώρα μεταξύ των βραβευμένων εστιατορίων στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας. Άχαστος γαστρονομικός προορισμός, να τον τιμήσετε, όποτε βρεθείτε στα μέρη του!