Βολτάροντας τις προάλλες στο λιμάνι της Νάξου μάς χτύπησε στο μάτι το DAL PROFESSORE και αποφασίσαμε επιτόπου ότι εδώ θα γιορτάζαμε την επέτειο γάμου μας. Όπερ και εγένετο Σάββατο βράδυ. Ο κυρ-Γκούγκλης μας είχε πληροφορήσει ότι πρόκειται για αδελφάκι του ομώνυμου μαρουσιώτικου εστιατορίου, το οποίο είχαμε επισκεφθεί πριν πολλά χρόνια, χωρίς όμως να έχουμε κάποια θετική ή αρνητική ανάμνηση. Στη Νάξο υπάρχουν και άλλα ιταλικά εστιατόρια, κυρίως πιτσαρίες, μια ματιά στο μενού του DAL PROFESSORE ήταν όμως αρκετή για να καταλάβουμε ότι εδώ παίζει σαφώς πιο γκουρμέ κατάσταση.
Επιγραμματικά μπορώ να πω ότι η επίσκεψη στο ναξιώτικο DAL PROFESSORE είναι μια πολύ ευχάριστη γαστρονομική έκπληξη. Αρχικά σε προδιαθέτει θετικά η θέση του, στην αριστερή άκρη της προκυμαίας (στην αντίθετη πλευρά ορθώνεται η πασίγνωστη Πορτάρα), με ανοιχτή θέα στο αιγαιοπελαγίτικο ηλιοβασίλεμα και την Πάρο απέναντι. Γύρω στα είκοσι ξύλινα τραπέζια τοποθετημένα όσο πρέπει αραιά, με αναπαυτικά καθίσματα και καναπέδες και art de la table επιπέδου που ίσως δεν θα περίμενε κανείς. Προσωπικό όχι μόνο επαρκές, αλλά και καλά συντονισμένο, σε σκλαβώνουν κυριολεκτικά με την ευγένεια και τον επαγγελματισμό τους. Το τραπέζι που είχαμε κλείσει μας περίμενε, όμως ο μετρ φρόντισε, βλέποντας ότι συνοδευόμασταν από την τετράποδη Τέσσα μας, να μας μεταφέρει σε ένα πιο βολικό τραπέζι, ενώ ο βοηθός που μας έφερε τους καταλόγους, αφού ρώτησε τι νερό προτιμούμε και αν θέλουμε ψωμί, έφερε αυτοβούλως και νεράκι για την παρέα μας, κάτι που δεν μας έχει συμβεί ποτέ άλλοτε μέχρι τώρα όπου έχουμε πάει για φαγητό. Καμιά φορά αρκεί μια λεπτομέρεια, για να ανέβει ο πήχυς ικανοποίησης του πελάτη στα ουράνια.
Ας έρθουμε στα του φαγητού. Το DAL PROFESSORE ειδικεύεται όχι στη στενά εννοούμενη ιταλική κουζίνα, αλλά κινείται μάλλον στο πλαίσιο αυτού που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται μεσογειακή κουζίνα, δηλαδή πειραγμένες συνταγές με κατά το δυνατόν χρήση ντόπιων υλικών. Μαζί με το ψωμί λίγη – υπέροχη – ταραμοσαλάτα και ελίτσες. Είχαμε επίτηδες αρκεστεί σε ένα πολύ ελαφρύ μεσημεριανό, ώστε να έχουμε στο εορταστικό δείπνο χώρο στο στομάχι. Ξεκινήσαμε λοιπόν με μια σαλάτα με αρμύρες τσιγαριαστές με καλαμάρι σχάρας, κολοκυθάκι και ξινομυζήθρα Νάξου (13,50 €). Όλα τα συστατικά πεντάφρεσκα και σωστά μαγειρεμένα. Για ορεκτικό διαλέξαμε καρπάτσιο χταποδιού (13 €), ίσως το καλύτερο από όλα τα πιάτα, γιατί τέτοιο καρπάτσιο θαλασσινών μόνο στα ΑΡΓΟΥΡΑ στις Τζιτζιφιές έχουμε φάει. Σωστά μαριναρισμένο και σωστά (λεπτο)κομμένο έλυωνε κυριολεκτικά στο στόμα.
Στα κύρια πιάτα, απόφαση της στιγμής, μοιραστήκαμε: πρώτον μια carbonara romana (12,50 €), με σπαγγέτι αργής ξήρανσης, ναξιώτικο κρόκο αυγού (για τους μη γνωρίζοντες: οι ναξιώτικες κότες κάνουν αυγά που συναγωνίζονται σε νοστιμιά τις θρυλικές πατάτες του νησιού), guanciale, πεκορίνο και πιπέρι Σετσουάν, και δεύτερον μια μερίδα ραβιόλι με μελάνι σουπιάς γεμιστά με ψάρι ημέρας σε σάλτσα τύπου στιφάδου και αυγοτάραχου (το οποίο ομολογώ ότι δεν «άκουσα» – 22 €). Συνοδεύσαμε το δείπνο με το γνωστό ασύρτικο-μοσχάτο ΑΒΑΝΤΙΣ και κλείσαμε βάζοντας στη μέση ένα επίσης πέραν πάσης προσδοκίας νόστιμο τιραμισού (6,50 €).
Οι μερίδες σωστές όσον αφορά το μέγεθος, σαφώς βέβαια πιο ψηλές από το αναμενόμενο όσον αφορά την κοστολόγηση. Θα ήθελα πολύ να βάλω τέσσερα 5άρια και δεν θέλω να αδικήσω το DAL PROFESSORE σκεπτόμενος μίζερα. Γενικά όμως εφέτος παρατηρώ μια αυξητική τάση στις τιμές της εστίασης και δεν νομίζω ότι είναι απλώς η ιδέα μου. Το μέλλον θα δείξει. Το DAL PROFESSORE σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη, όχι επειδή είναι φθηνό, αλλά επειδή είναι πολύ καλό μαγαζί από πάσης απόψεως, για τη Νάξο πραγματικό κόσμημα.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχι
Βολτάροντας τις προάλλες στο λιμάνι της Νάξου μάς χτύπησε στο μάτι το DAL PROFESSORE και αποφασίσαμε επιτόπου ότι εδώ θα γιορτάζαμε την επέτειο γάμου μας. Όπερ και εγένετο Σάββατο βράδυ. Ο κυρ-Γκούγκλης μας είχε πληροφορήσει ότι πρόκειται για αδελφάκι του ομώνυμου μαρουσιώτικου εστιατορίου, το οποίο είχαμε επισκεφθεί πριν πολλά χρόνια, χωρίς όμως να έχουμε κάποια θετική ή αρνητική ανάμνηση. Στη Νάξο υπάρχουν και άλλα ιταλικά εστιατόρια, κυρίως πιτσαρίες, μια ματιά στο μενού του DAL PROFESSORE ήταν όμως αρκετή για να καταλάβουμε ότι εδώ παίζει σαφώς πιο γκουρμέ κατάσταση.
Επιγραμματικά μπορώ να πω ότι η επίσκεψη στο ναξιώτικο DAL PROFESSORE είναι μια πολύ ευχάριστη γαστρονομική έκπληξη. Αρχικά σε προδιαθέτει θετικά η θέση του, στην αριστερή άκρη της προκυμαίας (στην αντίθετη πλευρά ορθώνεται η πασίγνωστη Πορτάρα), με ανοιχτή θέα στο αιγαιοπελαγίτικο ηλιοβασίλεμα και την Πάρο απέναντι. Γύρω στα είκοσι ξύλινα τραπέζια τοποθετημένα όσο πρέπει αραιά, με αναπαυτικά καθίσματα και καναπέδες και art de la table επιπέδου που ίσως δεν θα περίμενε κανείς. Προσωπικό όχι μόνο επαρκές, αλλά και καλά συντονισμένο, σε σκλαβώνουν κυριολεκτικά με την ευγένεια και τον επαγγελματισμό τους. Το τραπέζι που είχαμε κλείσει μας περίμενε, όμως ο μετρ φρόντισε, βλέποντας ότι συνοδευόμασταν από την τετράποδη Τέσσα μας, να μας μεταφέρει σε ένα πιο βολικό τραπέζι, ενώ ο βοηθός που μας έφερε τους καταλόγους, αφού ρώτησε τι νερό προτιμούμε και αν θέλουμε ψωμί, έφερε αυτοβούλως και νεράκι για την παρέα μας, κάτι που δεν μας έχει συμβεί ποτέ άλλοτε μέχρι τώρα όπου έχουμε πάει για φαγητό. Καμιά φορά αρκεί μια λεπτομέρεια, για να ανέβει ο πήχυς ικανοποίησης του πελάτη στα ουράνια.
Ας έρθουμε στα του φαγητού. Το DAL PROFESSORE ειδικεύεται όχι στη στενά εννοούμενη ιταλική κουζίνα, αλλά κινείται μάλλον στο πλαίσιο αυτού που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται μεσογειακή κουζίνα, δηλαδή πειραγμένες συνταγές με κατά το δυνατόν χρήση ντόπιων υλικών. Μαζί με το ψωμί λίγη – υπέροχη – ταραμοσαλάτα και ελίτσες. Είχαμε επίτηδες αρκεστεί σε ένα πολύ ελαφρύ μεσημεριανό, ώστε να έχουμε στο εορταστικό δείπνο χώρο στο στομάχι. Ξεκινήσαμε λοιπόν με μια σαλάτα με αρμύρες τσιγαριαστές με καλαμάρι σχάρας, κολοκυθάκι και ξινομυζήθρα Νάξου (13,50 €). Όλα τα συστατικά πεντάφρεσκα και σωστά μαγειρεμένα. Για ορεκτικό διαλέξαμε καρπάτσιο χταποδιού (13 €), ίσως το καλύτερο από όλα τα πιάτα, γιατί τέτοιο καρπάτσιο θαλασσινών μόνο στα ΑΡΓΟΥΡΑ στις Τζιτζιφιές έχουμε φάει. Σωστά μαριναρισμένο και σωστά (λεπτο)κομμένο έλυωνε κυριολεκτικά στο στόμα.
Στα κύρια πιάτα, απόφαση της στιγμής, μοιραστήκαμε: πρώτον μια carbonara romana (12,50 €), με σπαγγέτι αργής ξήρανσης, ναξιώτικο κρόκο αυγού (για τους μη γνωρίζοντες: οι ναξιώτικες κότες κάνουν αυγά που συναγωνίζονται σε νοστιμιά τις θρυλικές πατάτες του νησιού), guanciale, πεκορίνο και πιπέρι Σετσουάν, και δεύτερον μια μερίδα ραβιόλι με μελάνι σουπιάς γεμιστά με ψάρι ημέρας σε σάλτσα τύπου στιφάδου και αυγοτάραχου (το οποίο ομολογώ ότι δεν «άκουσα» – 22 €). Συνοδεύσαμε το δείπνο με το γνωστό ασύρτικο-μοσχάτο ΑΒΑΝΤΙΣ και κλείσαμε βάζοντας στη μέση ένα επίσης πέραν πάσης προσδοκίας νόστιμο τιραμισού (6,50 €).
Οι μερίδες σωστές όσον αφορά το μέγεθος, σαφώς βέβαια πιο ψηλές από το αναμενόμενο όσον αφορά την κοστολόγηση. Θα ήθελα πολύ να βάλω τέσσερα 5άρια και δεν θέλω να αδικήσω το DAL PROFESSORE σκεπτόμενος μίζερα. Γενικά όμως εφέτος παρατηρώ μια αυξητική τάση στις τιμές της εστίασης και δεν νομίζω ότι είναι απλώς η ιδέα μου. Το μέλλον θα δείξει. Το DAL PROFESSORE σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη, όχι επειδή είναι φθηνό, αλλά επειδή είναι πολύ καλό μαγαζί από πάσης απόψεως, για τη Νάξο πραγματικό κόσμημα.