Οι φίλοι μου ξέρουν ότι αγαπώ το φαγητό και ασχολούμαι όσο περισσότερο μπορώ με αυτό. Αυτό αμέσως συνεπάγεται ότι αναλαμβάνω συνήθως να διαλέξω εστιατόρια. Ομολογώ ότι η συγκεκριμένη έξοδος που περιλάμβανε θέατρο και κατόπιν δείπνο 6 ατόμων (ευτυχώς το θέατρο ήταν προεπιλεγμένο) με δυσκόλεψε αρκετά. Θα με ρωτήσεις γιατί. Γιατί το εστιατόριο έπρεπε να πληροί έναν σκασμό προϋποθέσεις:
1. Να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.
2. Να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το θέατρο.
3. Να μένει ανοιχτό ως αργά.
4. Να δέχεται κρατήσεις.
5. Να έχει όμορφο εσωτερικό χώρο, καθώς υπήρχε μεγάλη πιθανότητα βροχής.
6. Να μην έχει μόνο «πειραγμένες» γεύσεις, αλλά και πιο απλές για τα πιο παραδοσιακά παιδιά.
Πραγματικά, έτσι και είχα και περιορισμό στο budget, δεν ξέρω τι θα έκανα. Μάλλον θα πηγαίναμε σπίτια μας να ρημαδοφάμε να τελειώνουμε.
Ψάχνοντας εστιατόρια και αλλάζοντας γνώμες συνεχώς, κατέληξα στο Fine Mess Smokehouse.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε για να κάνω την κράτηση 6 ατόμων για Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 στις 23:00, ενημερώθηκα πως θα μου στείλουν ένα μήνυμα με κάποιο link, όπου θα έπρεπε να εισάγω τα στοιχεία της κάρτας μου. Η ιδέα δε μου άρεσε καθόλου, ωστόσο με διαβεβαίωσαν πως το εστιατόριο δε θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία της κάρτας μου, πως το link ήταν πιστοποιημένου μεσάζοντα και η κάρτα μου θα χρεωνόταν 10€ ανά άτομο μόνο σε περίπτωση μη εμφάνισής μας. Μου εξήγησαν ότι ακολουθούν αυτή την τακτική σε μέρες και ώρες αιχμής για μεγάλες παρέες. Δεν πείστηκα ιδιαίτερα για να πω την αλήθεια, αλλά κατάλαβα ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να κλείσω τραπέζι. Με βαριά καρδιά, έβαλα τα στοιχεία της κάρτας μου στο link που έλαβα. Στην αρχή δεν είχα δει το πεδίο που ζητούσε τον 3ψήφιο από το πίσω μέρος της κάρτας και δεν ολοκληρωνόταν, αλλά στη συνέχεια το είδα και το ολοκλήρωσα επιτυχώς. Μάλιστα την επόμενη μέρα μου ήρθε μήνυμα να επιβεβαιώσω την κράτηση και την επιβεβαίωσα. Θα μου πεις ρε φιλενάδα με έχεις πρήξει τόση ώρα με αυτές τις λεπτομέρειες, θα μου πεις για το φαγητό;;; Δίκιο έχεις κι εσύ, αλλά που να βρω κι εγώ το δικό μου. Κάνε λίγη υπομονή, θα φτάσω κι εκεί.
Τέλειωσε λοιπόν η θεατρική παράσταση κι εμείς ανηφορίσαμε ποδαράτοι στους βρεγμένους δρόμους του κέντρου. Φτάσαμε στο εστιατόριο, παρατήρησα τον όμορφα διακοσμημένο εσωτερικό του χώρο και είπα στην κοπέλα της υποδοχής το όνομα στο οποίο έγινε η κράτηση. Προς έκπληξή μου με ενημέρωσε πως μας είχε κρατήσει ένα τραπέζι στον ημιόροφο (!), εμφανώς αποκομμένο από το υπόλοιπο εστιατόριο, αυτό κι άλλο ένα ήταν, διότι ΔΕΝ είχα βάλει τα στοιχεία της κάρτας μου και δεν ήταν σίγουροι ότι θα πάμε. Μάλιστα, μου έδειξε στο tablet της ότι φαινόταν πως δεν τα είχα βάλει. Κι εγώ με τη σειρά μου της έδειξα στο κινητό μου ότι τα είχα βάλει και ταυτόχρονα αναρωτιόμουν αυτός ο μεσάζοντας πού είχε εξαφανίσει τα στοιχεία της κάρτας μου και αν με περίμεναν κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις, ασχέτως του εστιατορίου. Προφανώς έγινε παρεξήγηση, δεν ψάχνω ποιος φταίει, δεν έκανα φασαρία, ούτως ή άλλως δεν υπήρχε διαθέσιμο τραπέζι στο ισόγειο, παρ’ όλα αυτά ήταν κάτι -και μάλιστα το μοναδικό- που με δυσαρέστησε ιδιαίτερα στο μαγαζί. Αισθάνθηκα ότι πιέστηκα να δώσω την κάρτα μου για να κάνω την κράτηση, δε μου δόθηκε εναλλακτική, ενώ τελικά διαπίστωσα ότι υπήρχε και δεν έγινε καμία προσπάθεια εκ μέρους του καταστήματος, ώστε να μετατραπεί αυτή η εμπειρία από “ouch” σε “wow”. Customer experience δηλαδή στα τάρταρα. Τρόποι ανάκαμψης; Πολλοί! Ενδεικτικά, ξενάγηση στο καπνιστήριό τους, είχα διαβάσει πως το έκαναν αρκετές φορές και φαντάζομαι πως θα μας εντυπωσίαζε, κέρασμα κάποιο γλυκό ή σφηνάκι στο τέλος, οτιδήποτε που να δείχνει ότι τους νοιάζει. Anyway, αυτός είναι ο λόγος που οι ιδιοκτήτες πρέπει αδιαπραγμάτευτα να προσλαμβάνουν έμπειρο προσωπικό σε αυτές τις θέσεις κι εδώ είμαι κάθετη.
Τώρα που τα είπα και ξαλάφρωσα, είμαι στην ευχάριστη θέση να γράψω την εμπειρία μου από το υπέροχο φαγητό του Fine Mess. Στην Αμερική του Νότου δεν έχω πάει, αλλά αν κρίνω από τις γεύσεις του Fine Mess, πολύ θα ήθελα να πάω.
Ο σερβιτόρος μας ήταν ιδιαίτερα εξυπηρετικός και ευγενικός (το δεύτερο αστέρι που βάζω στη βαθμολογία της εξυπηρέτησης είναι μόνο για εκείνον) και παραγγείλαμε:
Πολύ γευστικό πιάτο, απίστευτα μαλακό κρέας, ταιριαστή σάλτσα, βελούδινος πουρές.
· Thanksgiving Special (woodsmoked γαλοπούλα, κριθάρι με κρέμα παστινάκι, πίκλα cranberry) 17€
Το πιο αδύναμο πιάτο που δοκίμασα, αναμενόμενο για γαλοπούλα, εκτός αν ο μάγειρας είναι μάγος. Οφείλω να πω ότι δε συμμερίστηκαν όλοι την άποψή μου, σε κάποιους άρεσε αρκετά.
· Beef Short Rib (Black angus short rib slow-smoked και μαριναρισμένο σε bourbon, συνοδεία εποχικών γεύσεων) 26€
Το κρέας μαλακό και γευστικό, ξεκόλλησε με τη μια από το κόκκαλο, τα συνοδευτικά μας απογοήτευσαν γευστικά αν και εμφανισιακά μας εντυπωσίασαν. Πιάτο των 26 ευρώ που περιέχει ένα μοσχαρίσιο παϊδάκι, περιμένω να είναι άψογο σε όλα του.
· Pumpkin Gnocchi Mishmash (Νιόκι σε βοτανική κρέμα mascarpone, καπνισμένη mozzarella di bufala, φουντούκι) 14€
Το δεύτερο καλύτερο πιάτο που παραγγείλαμε. Απλά απερίγραπτη βαθιά νοστιμιά.
Για μένα αυτό το πιάτο ήταν κορυφή. Ήταν το πιάτο για το οποίο θα πήγαινα ξανά στο μαγαζί. Δεν ήθελα να τελειώσει. Τέλειο ψήσιμο, ανεκδιήγητη η μαγιονέζα καβουρδισμένου βούτυρου που πρώτη φορά δοκίμασα, άψογος συνδυασμός με τους σιναπόσπορους.
· Carolina Spare Ribs (Beer-glazed χοιρινά ribs, σαλάτα με baby πατάτα, μήλο και σπαράγγια) 18€
Φίλη με τα χοιρινά παϊδάκια δε με λες, όμως ήταν από τις πολύ καλές εκδοχές που τα έχω δοκιμάσει. Η side σαλάτα έδινε extra πόντους στο πιάτο.
· Everybody’s Favorite (Thick-cut french fries με βοτανικό βούτυρο) 6€ * 2 μερίδες
Τι να πεις για τις τηγανητές πατάτες; Σε όποια μορφή τους. Θεωρώ ότι αν δεν αρέσουν σε κάποιον, έχει πρόβλημα. Υπέροχες και τραγανές εδώ.
· Crunchy Corn On The Cob (Chipotle dressing, crispy prosciutto) 7€
Ωραίο το καλαμπόκι, ταιριαστή η προσθήκη του τραγανιστού προσιούτο, ένα κράτημα στο lime της chipotle θα ήταν ιδανικό, καθαρά όμως για τα δικά μας γούστα.
· Chocolate Bon-bon (σοκολάτα bitter, mango-passion fruit coulis, espresso και φουντούκι) 9€
Για τους λάτρεις της σοκολάτας έκλεινε υπέροχα το δείπνο μας αυτό το πλούσιο σε γεύσεις γλυκό.
Για τους λάτρεις των πιο ανάλαφρων γλυκών σαν την αφεντιά μου, αυτό το κλείσιμο ήταν μοναδικό. Δύσκολα πετυχαίνω σωστή πανακότα, αυτή ήταν και με το παραπάνω.
· Ποικιλία ψωμιών & dip 1,5€ * 6 άτομα
Θα τα ήθελα πιο πλούσια σε ποσότητα, οι γεύσεις ήταν δυναμικά παρούσες.
Η πρόταση του σερβιτόρου, όντως απόλυτα ταιριαστό κρασί με αυτά που είχαμε παραγγείλει, τα ¾ του καταλόγου δηλαδή.
· Νερό Αύρα 1lt 3€ * 2 μπουκάλια
· Αναψυκτικά 3€ * 2 μπουκάλια
Ο λογαριασμός στα 230€ για 6 άτομα που πέρασαν όμορφα χωρίς να σκάσουν στο φαγητό και στο ποτό ήταν τσιμπημένος. Οι τιμές θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες, η περιοχή πιθανά είναι η κύρια υπαίτια…
Θα το πρότεινα;
Φυσικά και θα το πρότεινα. Σε ένα εστιατόριο το must είναι η γεύση, παίζει τεράστιο ρόλο η εξυπηρέτηση, αλλά δύσκολα θα με αποτρέψει να το ξαναεπισκεφτώ, εφόσον με έχουν εντυπωσιάσει οι γεύσεις.
Θεωρώ το περιστατικό με την εξυπηρέτηση της υποδοχής ατυχές και λήξαν, όμως δεν θα μπορούσα και να μην το αναφέρω.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχι
Οι φίλοι μου ξέρουν ότι αγαπώ το φαγητό και ασχολούμαι όσο περισσότερο μπορώ με αυτό. Αυτό αμέσως συνεπάγεται ότι αναλαμβάνω συνήθως να διαλέξω εστιατόρια. Ομολογώ ότι η συγκεκριμένη έξοδος που περιλάμβανε θέατρο και κατόπιν δείπνο 6 ατόμων (ευτυχώς το θέατρο ήταν προεπιλεγμένο) με δυσκόλεψε αρκετά. Θα με ρωτήσεις γιατί. Γιατί το εστιατόριο έπρεπε να πληροί έναν σκασμό προϋποθέσεις:
1. Να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.
2. Να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το θέατρο.
3. Να μένει ανοιχτό ως αργά.
4. Να δέχεται κρατήσεις.
5. Να έχει όμορφο εσωτερικό χώρο, καθώς υπήρχε μεγάλη πιθανότητα βροχής.
6. Να μην έχει μόνο «πειραγμένες» γεύσεις, αλλά και πιο απλές για τα πιο παραδοσιακά παιδιά.
Πραγματικά, έτσι και είχα και περιορισμό στο budget, δεν ξέρω τι θα έκανα. Μάλλον θα πηγαίναμε σπίτια μας να ρημαδοφάμε να τελειώνουμε.
Ψάχνοντας εστιατόρια και αλλάζοντας γνώμες συνεχώς, κατέληξα στο Fine Mess Smokehouse.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε για να κάνω την κράτηση 6 ατόμων για Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 στις 23:00, ενημερώθηκα πως θα μου στείλουν ένα μήνυμα με κάποιο link, όπου θα έπρεπε να εισάγω τα στοιχεία της κάρτας μου. Η ιδέα δε μου άρεσε καθόλου, ωστόσο με διαβεβαίωσαν πως το εστιατόριο δε θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία της κάρτας μου, πως το link ήταν πιστοποιημένου μεσάζοντα και η κάρτα μου θα χρεωνόταν 10€ ανά άτομο μόνο σε περίπτωση μη εμφάνισής μας. Μου εξήγησαν ότι ακολουθούν αυτή την τακτική σε μέρες και ώρες αιχμής για μεγάλες παρέες. Δεν πείστηκα ιδιαίτερα για να πω την αλήθεια, αλλά κατάλαβα ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να κλείσω τραπέζι. Με βαριά καρδιά, έβαλα τα στοιχεία της κάρτας μου στο link που έλαβα. Στην αρχή δεν είχα δει το πεδίο που ζητούσε τον 3ψήφιο από το πίσω μέρος της κάρτας και δεν ολοκληρωνόταν, αλλά στη συνέχεια το είδα και το ολοκλήρωσα επιτυχώς. Μάλιστα την επόμενη μέρα μου ήρθε μήνυμα να επιβεβαιώσω την κράτηση και την επιβεβαίωσα. Θα μου πεις ρε φιλενάδα με έχεις πρήξει τόση ώρα με αυτές τις λεπτομέρειες, θα μου πεις για το φαγητό;;; Δίκιο έχεις κι εσύ, αλλά που να βρω κι εγώ το δικό μου. Κάνε λίγη υπομονή, θα φτάσω κι εκεί.
Τέλειωσε λοιπόν η θεατρική παράσταση κι εμείς ανηφορίσαμε ποδαράτοι στους βρεγμένους δρόμους του κέντρου. Φτάσαμε στο εστιατόριο, παρατήρησα τον όμορφα διακοσμημένο εσωτερικό του χώρο και είπα στην κοπέλα της υποδοχής το όνομα στο οποίο έγινε η κράτηση. Προς έκπληξή μου με ενημέρωσε πως μας είχε κρατήσει ένα τραπέζι στον ημιόροφο (!), εμφανώς αποκομμένο από το υπόλοιπο εστιατόριο, αυτό κι άλλο ένα ήταν, διότι ΔΕΝ είχα βάλει τα στοιχεία της κάρτας μου και δεν ήταν σίγουροι ότι θα πάμε. Μάλιστα, μου έδειξε στο tablet της ότι φαινόταν πως δεν τα είχα βάλει. Κι εγώ με τη σειρά μου της έδειξα στο κινητό μου ότι τα είχα βάλει και ταυτόχρονα αναρωτιόμουν αυτός ο μεσάζοντας πού είχε εξαφανίσει τα στοιχεία της κάρτας μου και αν με περίμεναν κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις, ασχέτως του εστιατορίου. Προφανώς έγινε παρεξήγηση, δεν ψάχνω ποιος φταίει, δεν έκανα φασαρία, ούτως ή άλλως δεν υπήρχε διαθέσιμο τραπέζι στο ισόγειο, παρ’ όλα αυτά ήταν κάτι -και μάλιστα το μοναδικό- που με δυσαρέστησε ιδιαίτερα στο μαγαζί. Αισθάνθηκα ότι πιέστηκα να δώσω την κάρτα μου για να κάνω την κράτηση, δε μου δόθηκε εναλλακτική, ενώ τελικά διαπίστωσα ότι υπήρχε και δεν έγινε καμία προσπάθεια εκ μέρους του καταστήματος, ώστε να μετατραπεί αυτή η εμπειρία από “ouch” σε “wow”. Customer experience δηλαδή στα τάρταρα. Τρόποι ανάκαμψης; Πολλοί! Ενδεικτικά, ξενάγηση στο καπνιστήριό τους, είχα διαβάσει πως το έκαναν αρκετές φορές και φαντάζομαι πως θα μας εντυπωσίαζε, κέρασμα κάποιο γλυκό ή σφηνάκι στο τέλος, οτιδήποτε που να δείχνει ότι τους νοιάζει. Anyway, αυτός είναι ο λόγος που οι ιδιοκτήτες πρέπει αδιαπραγμάτευτα να προσλαμβάνουν έμπειρο προσωπικό σε αυτές τις θέσεις κι εδώ είμαι κάθετη.
Τώρα που τα είπα και ξαλάφρωσα, είμαι στην ευχάριστη θέση να γράψω την εμπειρία μου από το υπέροχο φαγητό του Fine Mess. Στην Αμερική του Νότου δεν έχω πάει, αλλά αν κρίνω από τις γεύσεις του Fine Mess, πολύ θα ήθελα να πάω.
Ο σερβιτόρος μας ήταν ιδιαίτερα εξυπηρετικός και ευγενικός (το δεύτερο αστέρι που βάζω στη βαθμολογία της εξυπηρέτησης είναι μόνο για εκείνον) και παραγγείλαμε:
· Salt, Pepper and Smoke Brisket (Black angus brisket καπνισμένο “Texas Low & Slow way”, πουρές τοπιναμπούρ, gravy) 19€
Πολύ γευστικό πιάτο, απίστευτα μαλακό κρέας, ταιριαστή σάλτσα, βελούδινος πουρές.
· Thanksgiving Special (woodsmoked γαλοπούλα, κριθάρι με κρέμα παστινάκι, πίκλα cranberry) 17€
Το πιο αδύναμο πιάτο που δοκίμασα, αναμενόμενο για γαλοπούλα, εκτός αν ο μάγειρας είναι μάγος. Οφείλω να πω ότι δε συμμερίστηκαν όλοι την άποψή μου, σε κάποιους άρεσε αρκετά.
· Beef Short Rib (Black angus short rib slow-smoked και μαριναρισμένο σε bourbon, συνοδεία εποχικών γεύσεων) 26€
Το κρέας μαλακό και γευστικό, ξεκόλλησε με τη μια από το κόκκαλο, τα συνοδευτικά μας απογοήτευσαν γευστικά αν και εμφανισιακά μας εντυπωσίασαν. Πιάτο των 26 ευρώ που περιέχει ένα μοσχαρίσιο παϊδάκι, περιμένω να είναι άψογο σε όλα του.
· Pumpkin Gnocchi Mishmash (Νιόκι σε βοτανική κρέμα mascarpone, καπνισμένη mozzarella di bufala, φουντούκι) 14€
Το δεύτερο καλύτερο πιάτο που παραγγείλαμε. Απλά απερίγραπτη βαθιά νοστιμιά.
· Tri-tip Tagliata (Tri-tip steak καπνισμένο στο ξύλο, κίτρινα παντζάρια, μαγιονέζα καβουρδισμένου βούτυρου) 19€
Για μένα αυτό το πιάτο ήταν κορυφή. Ήταν το πιάτο για το οποίο θα πήγαινα ξανά στο μαγαζί. Δεν ήθελα να τελειώσει. Τέλειο ψήσιμο, ανεκδιήγητη η μαγιονέζα καβουρδισμένου βούτυρου που πρώτη φορά δοκίμασα, άψογος συνδυασμός με τους σιναπόσπορους.
· Carolina Spare Ribs (Beer-glazed χοιρινά ribs, σαλάτα με baby πατάτα, μήλο και σπαράγγια) 18€
Φίλη με τα χοιρινά παϊδάκια δε με λες, όμως ήταν από τις πολύ καλές εκδοχές που τα έχω δοκιμάσει. Η side σαλάτα έδινε extra πόντους στο πιάτο.
· Everybody’s Favorite (Thick-cut french fries με βοτανικό βούτυρο) 6€ * 2 μερίδες
Τι να πεις για τις τηγανητές πατάτες; Σε όποια μορφή τους. Θεωρώ ότι αν δεν αρέσουν σε κάποιον, έχει πρόβλημα. Υπέροχες και τραγανές εδώ.
· Crunchy Corn On The Cob (Chipotle dressing, crispy prosciutto) 7€
Ωραίο το καλαμπόκι, ταιριαστή η προσθήκη του τραγανιστού προσιούτο, ένα κράτημα στο lime της chipotle θα ήταν ιδανικό, καθαρά όμως για τα δικά μας γούστα.
· Chocolate Bon-bon (σοκολάτα bitter, mango-passion fruit coulis, espresso και φουντούκι) 9€
Για τους λάτρεις της σοκολάτας έκλεινε υπέροχα το δείπνο μας αυτό το πλούσιο σε γεύσεις γλυκό.
· Milk & Caramel (Mascarpone pana cotta, crumble μπαχαρικών, καραμελωμένη λευκή σοκολάτα) 8€ * 2 μερίδες
Για τους λάτρεις των πιο ανάλαφρων γλυκών σαν την αφεντιά μου, αυτό το κλείσιμο ήταν μοναδικό. Δύσκολα πετυχαίνω σωστή πανακότα, αυτή ήταν και με το παραπάνω.
· Ποικιλία ψωμιών & dip 1,5€ * 6 άτομα
Θα τα ήθελα πιο πλούσια σε ποσότητα, οι γεύσεις ήταν δυναμικά παρούσες.
· Λευκό κρασί Πέτρινες Πλαγιές Κτήμα Παλυβού 26€ * 2 μπουκάλια
Η πρόταση του σερβιτόρου, όντως απόλυτα ταιριαστό κρασί με αυτά που είχαμε παραγγείλει, τα ¾ του καταλόγου δηλαδή.
· Νερό Αύρα 1lt 3€ * 2 μπουκάλια
· Αναψυκτικά 3€ * 2 μπουκάλια
Ο λογαριασμός στα 230€ για 6 άτομα που πέρασαν όμορφα χωρίς να σκάσουν στο φαγητό και στο ποτό ήταν τσιμπημένος. Οι τιμές θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες, η περιοχή πιθανά είναι η κύρια υπαίτια…
Θα το πρότεινα;
Φυσικά και θα το πρότεινα. Σε ένα εστιατόριο το must είναι η γεύση, παίζει τεράστιο ρόλο η εξυπηρέτηση, αλλά δύσκολα θα με αποτρέψει να το ξαναεπισκεφτώ, εφόσον με έχουν εντυπωσιάσει οι γεύσεις.
Θεωρώ το περιστατικό με την εξυπηρέτηση της υποδοχής ατυχές και λήξαν, όμως δεν θα μπορούσα και να μην το αναφέρω.
Να πάτε λοιπόν!