Site logo

Πάσχα, Κυρίου Πάσχα…

ΚΕΝΤΡΙΚΗ 2

Πάσχα, Ελλήνων Πάσχα!

Έφθασε λοιπόν η μεγάλη γιορτή! Μια γιορτή της οποίας οι ρίζες φθάνουν στην αρχαιότητα και είναι αφιερωμένη στην άνοιξη, την αναγέννηση, τον θρίαμβο της ζωής.

Φέτος, ακόμη περισσότερο από άλλες χρονιές, αισθανόμαστε την ανάγκη να γιορτάσουμε, να ελπίσουμε, να δούμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και να μοιραστούμε αυτήν την αίσθηση με όποιον τρόπο και με όσους αγαπημένους ανθρώπους της ζωής μας, μπορούμε.

Η Eatingouter Tzia, αποκαλύπτει και μοιράζεται τις αγαπημένες της συνταγές των ημερών, στρώνει το τραπέζι, σας προσκαλεί να γιορτάσετε μαζί της ενώ δίνει, παράλληλα, όλα τα tips που θα χρειαστείτε.

Μ. Τετάρτη

Η μέρα που φτιάχνω, παραδοσιακά, τα πασχαλινά μου κουλουράκια κι αυτά δεν είναι άλλα από τα γαλοκούλουρα της Αρκαδίας. Ναι, φέτος δε μπορώ να πεταχτώ στο χωριό να φέρω τα υλικά που χρειάζονται αλλά δεν πειράζει. Η λύση ευρέθη.

ΥΛΙΚΑ

– 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

– 3 βανίλιες σε σκόνη

– Μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα τριμμένη

– 240 γρ. βούτυρο

– 1½ κούπας ζάχαρη

– 4 αυγά

– 1/2 κούπα γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο

– 1 φακελάκι αμμωνία

– 1 κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό, για το άλειμμα.

178882552_475151830583628_2393656821458151722_n

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Χτυπήστε το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη, ν’ αφρατέψει μέχρι να μοιάζει με μαρέγκα. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίξτε ένα, ένα τ’ αυγά περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο μέχρι να προσθέσουμε το επόμενο.

2. Διαλύστε την αμμωνία στο γάλα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε στο μίγμα του βουτύρου λίγο, λίγο το μισό αλεύρι εναλλάξ με το γάλα.

3. Ζυμώστε με το, γάντζο στο μίξερ ή με το χέρι, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειαστεί, για να γίνει μια ζύμη μαλακιά κι εύπλαστη, που να μην κολλάει στα χέρια.

4. Πλάστε κορδόνια στο πάχος του μικρού δαχτύλου και τυλίξτε τα σε διάφορα σχήματα. Αραδιάστε τα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί θα φουσκώσουν πολύ. Αλείψτε τα με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και ψήστε τα σε φούρνο 170C (με αντιστάσεις ή αέρα), μέχρι να ροδίσουν όμορφα (περίπου 10΄- 12 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σας). Βγαίνουν γύρω στα 80 κουλουράκια και διατηρούνται φρέσκα και τραγανά για αρκετό καιρό.

TIP

Μυρωδάτο βούτυρο όπως και πρόβειο(κατόπιν παραγγελίας) ή κατσικίσιο γάλα βρήκα στον Στάμου. Εξαιρετικό γιαούρτι επίσης για το τζατζίκι και ονειρική φέτα.

Πάσχα, Κυρίου Πάσχα…

Μ. Πέμπτη

Ήρθε η ώρα να βάψουμε τα αυγά μας. Σίγουρα όλοι σας έχετε τις αγαπημένες βαφές που σας βολεύουν οπότε δε θα πω τίποτα επ’ αυτού. Θα ομολογήσω ότι πέρσι δοκίμασα τη βαφή με φυτικά συστατικά που πρότεινε ο Πετρετζίκης και, αν εξαιρέσουμε τον πολύ χρόνο που χρειάστηκε, το αποτέλεσμα ήταν άρτιο.

Στο κεφάλαιο τσουρέκια είμαι παντελώς άχρηστη αφού δεν έχω τολμήσει να φτιάξω ακόμη. Όμως κι εδώ υπάρχει λύση και πολύ νόστιμη μάλιστα. Το απόγευμα είναι αφιερωμένο στο μοίρασμα των λαμπάδων για τα βαφτιστήρια και τη διανομή δώρων στους αγαπημένους μας.

Πάσχα, Κυρίου Πάσχα…
ΚΡΟΚΟΣ

TIP

Αυγά φρεσκότατα και ελευθέρας βοσκής μεταξύ πολλών άλλων βρήκα στον Κρόκο (που ειδικεύεται εξάλλου) στην Καλλιθέα.

Τσουρέκια για άλλη μια χρονιά από την Τούλα. Μαστιχωτά, κορδονάτα, καλοψημένα, με αρώματα που πλημυρίζουν το σπίτι.

Λαμπάδες χειροποίητες, πρωτότυπες και για καλό σκοπό παρήγγειλα από τον σύλλογο Φλόγα.

Πάσχα, Κυρίου Πάσχα…

Πασχαλινές πιατέλες για να βάλω τα κουλουράκια και τα αυγά όπως και δώρα για άλλη μια φορά εμπιστεύθηκα το GiftHome! 

Μεγάλη ποικιλία, οικονομικές τιμές και πάνω από όλα ευγενέστατοι άνθρωποι που θα κάνουν το καλύτερο για εσάς.

IMG_20210423_150330
IMG_20210422_135611

Μ. Παρασκευή

Ε.. η παράδοση προστάζει να μην κάνουμε τίποτα αυτή τη μέρα. Ξεκουραστείτε λοιπόν και κάντε μια βόλτα στην ανοιξιάτικη Αθήνα. Ελπίζω, φυσικά, να έχετε προνοήσει και να έχετε παραγγείλει το αρνί και τα συμπαρομαρτούντα… Τι; Όχι; Θα σας μαλώσω! Τέλος πάντων… Ελπίζω ότι προλαβαίνετε. 

 

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Απευθυνθείτε στο Κρεοπωλείο της γειτονιάς στο Παγκράτι. Ένα χειρουργικής καθαριότητας μαγαζί του οποίου οι ιδιοκτήτες Κώστας και Παναγιώτα έχουν εμμονή με το συγκεκριμένο ζήτημα. Τους εμπιστεύομαι εδώ και χρόνια για όλα τα κρέατά μου.

TIP

Aρνάκια και κατσίκια με ονομασία προέλευσης. Κοκορέτσι σπιτικό που μπορούν να σας ετοιμάσουν. Γαρδουμπάκια όνειρο. Ένα μικρό deli που θα σας βάλει σε πειρασμό με προτάσεις σε τυριά, αλλαντικά και πολλά άλλα. 

Πάσχα, Κυρίου Πάσχα…

Μ. Σάββατο

Ξυπνάμε νωρίς και δε θέλω αηδίες. Στρώνουμε το τραπέζι μας και φροντίζουμε να βάλουμε ένα ανοιξιάτικο μπουκέτο στη μέση. Πάμε στην κουζίνα κι αρχίζουμε την ετοιμασία της μαγειρίτσας. Είστε vegan; Δε σας αρέσει; Μη φοβάστε έχω προτάσεις για όλες τις περιπτώσεις. Με τι κρασί ή μπύρα θα συνοδεύσουμε τα εδέσματα; Σας έχω λύσεις για όλα.

Μαγειρίτσα της Αρκαδίας

ΥΛΙΚΑ

– 2 μικρές συκωταριές

– 1 κρεμμύδι ξερό και 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα

– 2 ματσάκια μάραθο

– 1 ματσάκι μυρώνια ή, εναλλακτικά, 2 καρδιές από μαρούλι

– 2 1/2 κουταλιές πελτέ

– 5 κουταλιές της σούπας λάδι

– 3 αυγά

– Χυμό 3ων λεμονιών

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Κόβουμε τα εντόσθια αφού τα έχουμε ξεπλύνει πολύ καλά σε μεγάλα κομμάτια και τα ζεματάμε σε βραστό αλατισμένο νερό για περίπου 3 λεπτά. Τα σουρώνουμε και κρατάμε μία/δύο κούπες από το νερό που έχουν βράσει. Μόλις κρυώσουν τα κόβουμε σε μικρά ζαράκια.

2. Σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρώνια ή το μαρούλι, και μόλις μαραθούν ελαφρά προσθέτουμε τις συκωταριές.

3. Εξακολουθούμε το σωτάρισμα για 5 λεπτά ακόμη. Μόλις πιουν τα ζουμιά τους προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, φέρνουμε μια δύο βόλτες έτσι ώστε να ψηθεί κι αυτός

4. Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να τα σκεπάζει και παρακολουθούμε αν χρειαστεί περισσότερο. Αλατοπιπερώνουμε κατά το γούστο μας και προσθέτουμε τον μάραθο. Μόλις βράσουν και γίνουν τρυφερά σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε.

5. 15 λεπτά πριν περάσουμε στο τραπέζι ζεσταίνουμε τη μαγειρίτσα. Φτιάχνουμε το αβγολέμονο, το προσθέτουμε (προσοχή η μαγειρίτσα πρέπει να είναι ζεστή αλλά να μη βράζει), κουνάμε καλά την κατσαρόλα κι αφήνουμε να δέσει πριν σερβίρουμε.

Όσο κι αν σας ξενίζει ο συνδυασμός ντομάτας/αβγολέμονου σας προτείνω να τη δοκιμάσετε. Είναι, απλά, υπέροχη.

Μαγειρίτσα για vegan

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αντικαθιστούμε τις συκωταριές με ίδιου βάρους μανιτάρια διάφορων ειδών. Όσο περισσότερη ποικιλία, τόσο καλύτερο το γευστικό αποτέλεσμα. Ακολουθούμε ακριβώς τα ίδια βήματα παραλείποντας το ζεμάτισμα των μαντιταριών. Ακτικαθιστούμε το αβγολέμονο με αλευρολέμονο που σημαίνει ότι στον χυμό τριών λεμονιών διαλύουμε τρεις κουταλιές αλεύρι ή corn flour.

Πανεύκολη τάρτα τυριών

ΥΛΙΚΑ

– 1 φύλλο έτοιμης ζύμης κουρού

– 2 αυγά

– 2 φλιτζάνια διάφορα τριμμένα

τυριά που έχουμε στο σπίτι (αν βάλετε και καπνιστό κάνει τη διαφορά)

– 1 συσκευασία κρέμας γάλακτος με χαμηλά λιπαρά

– Πιπέρι, καπνιστή πάπρικα

 

ταρτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Λαδώνουμε την ταρτιέρα

2. Παίρνουμε ένα πακέτο φύλλο ζύμης για τάρτα .Στρώνουμε την ζύμη στην ταρτιέρα. Κόβουμε ότι περισσεύει και τρυπάμε με ένα πιρούνι.

3. Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τα τυριά ανακατεύοντας.

4. Προσθέτουμε και λίγο πιπέρι τριμμένο και ι έτοιμη η γέμιση.

5. Ρίχνουμε τη γέμιση στην τάρτα.

6. Τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην κάτω σχάρα, στους 180 βαθμούς περίπου 40 λεπτά (εξαρτάται από το φούρνο).

Τι πίνουμε με όλα αυτά;

Μα φυσικά πηγαίνουμε στην αγαπημένη μας κάβα εξηγώντας τι θέλουμε να συνοδεύσουμε. 

Προσωπικά επιλέγω τον Μόσχο και Κανέλλα.

Απίστευτη ποικιλία ελληνικών κι όχι μόνο κρασιών στις καλύτερες χρονιές τους..

Ότι μπύρα μπορείτε να φανταστείτε. Bonus η ποικιλία μπαχαρικών που θα βρείτε και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.   

μοσχοσ και κανελλα

Κυριακή του Πάσχα

Ελπίζω να μην περιμένετε να σας πω οδηγίες και συμβουλές για το σούβλισμα του οβελία. Δεν έχω ιδέα διότι το αναλαμβάνουν τα αγόρια της παρέας. Θα σας δώσω όμως τις αγαπημένες μου συνταγές ορεκτικών για τσιμπολόγημα πριν αρχίσει να βγαίνει το κοκορέτσι και να τσιμπάμε τις ροδοψημένες πετσούλες του αρνιού.

My egg salad

ΥΛΙΚΑ

– 10 βρασμένα αυγά (ιδανικός τρόπος να αξιοποιήσουμε τα αυγά που μας έσπασαν στη βαφή ή αυτά που περίσσεψαν από το τσούγκρισμα)

– 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

– 1 κονσέρβα καλαμπόκι καλά στραγγισμένη και στεγνωμένη

– 3 κουταλιές της σούπας κάπαρη ξαρμυρισμένη

– 1 μικρό βάζο μαγιονέζα (για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε vegan)

2 κουταλιές σούπας καυτερή μουστάρδα

– 4 κουταλιές της σούπας ξίδι (ή και περισσότερο)

– Αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα.

egg salad

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Κόβουμε τα αυγά σε σχετικά μικρά κομμάτια.

2. Προσθέτουμε το ξίδι, αλατοπίπερο, πάπρικα.

3. Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

4. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να δέσουν οι γεύσεις.

5. Σερβίρεται δροσερή και κρατάει αρκετές μέρες στο ψυγείο όπου και γίνεται ιδανική γέμιση για σάντουιτς.

Συκωταριά στον φούρνο ή στα κάρβουνα ( light vrs)

ΥΛΙΚΑ

– 1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια

– ελαιόλαδο

– αλάτι, πιπέρι-θυμάρι

– ρίγανη

– 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

– λεμόνι

Πάσχα, Κυρίου Πάσχα…

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πλένουμε την συκωταριά καλά και την κόβουμε σε κομμάτια.

2. Την βάζουμε σε ένα ταψάκι τόσο μεγάλο όσο να είναι σε μια στρώση.

3. Προσθέτουμε το λάδι, το κρασί, αλάτι πιπέρι, θυμάρι και ρίγανη.

4. Ανακατεύουμε να πάνε παντού τα υλικά και στρώνουμε στο ταψί την συκωταριά.

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 50 λεπτά με μια ώρα. Στη μισή περίπου ώρα ανακατεύουμε την συκωταριά.

6. Μόλις ψηθεί προσθέτουμε λίγη ακόμη ρίγανη και λεμόνι ανάλογα με την γεύση μας και σερβίρουμε.

7. Στην περίπτωση που είμαστε τόσο τυχεροί κι έχουμε κάρβουνα ακολουθούμε τα βήματα μέχρι το στάδιο 5. Βάζουμε το ταψί μας πάνω σε σχάρα στη φωτιά και απολαμβάνουμε.

TIP

Μετά από όλα αυτά ένα γλυκάκι χρειάζεται δε νομίζετε; 

Κάτι ελαφρύ και κρεμώδες. Δροσερό κι ανάλαφρο. Αντάξιο όμως γεύσης. 

Χωρίς να κουραστείτε. Η λύση είναι μία κι ακούσει στο υπέροχο όνομα Choureal (σαν αυτά που ζήσαμε και ζούμε ακόμη). 

Αέρινα choux σε διάφορες γεύσεις, απίστευτα, ελαφρά προφιτερόλ και éclairs να γλύφεις τα δάκτυλά σου!    

 

Πάσχα, Κυρίου Πάσχα…

Δευτέρα του Πάσχα

Εντάξει πλάκα μου κάνετε έτσι; Ξέρετε πολύ καλά τι κάνουμε. Βάζουμε ένα, όμορφο, καινούργιο φόρεμα. Έχουμε κανονίσει με τους φίλους μας. Κλείνουμε τραπέζι στο αγαπημένο μας μαγαζί. Είναι αλήθεια κι όχι ψέμα! 

Η εστίαση ανοίγει, οι Eatingouters θα είναι παρόντες για να σας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, ενώ θα περιμένουν, με ανυπομονησία, τις δικές σας!

Οι Eatingouters και η Tzia σας εύχονται από καρδιάς….

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ σε όλα τα επίπεδα!   

‘’Choureal – Choux & Profiterole’’, Διομείας 2, Αθήνα.

‘’Τούλα Ζαχαροπλαστείο’’, Ευτυχίδου 41, Παγκράτι.

‘’Στάμου ΑΒΕΕ – Παραδοσιακά Προϊόντα Γάλακτος’’, Ευτυχίδου 28-30, Παγκράτι, (και σε άλλα σημεία).

‘’Κρόκος’’, Πλάτωνος 6 Καλλιθέα, (και σε άλλα σημεία).

‘’Το κρεοπωλείο της γειτονίας’’, Φορμίωνος 7, Παγκράτι.

‘’Μόσχος & Κανέλλα’’, Ευτυχίδου 6, Παγκράτι.

‘’Gifthome’’, Μαγνησίας 53, Νίκαια.

‘’Σύλλογος ΦΛΟΓΑ’’, Αιγίου 6-8, Αθήνα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ 1
0 0 Ψήφοι
Σύνολο
0 0 Ψήφοι
Σύνολο
0 0 Ψήφοι
Σύνολο
0 0 Ψήφοι
Σύνολο