Site logo

Ξέρεις από φύλλο;

πίτες ΚΕΝΤΡΙΚΗ 2.jpg

Το παλεύουν οι EatingOuters

Ο γενικός κανόνας λέει ότι όλες είναι όμορφες, είτε ξανθιές, είτε μελαχρινές. Αυτό ισχύει όταν μιλάμε για γυναίκες, όταν μιλάμε για μπύρες και, στην περίπτωση μας, όταν μιλάμε για πίτες. Ότι γέμιση κι αν έχουν, με όποιο φύλλο κι αν είναι ντυμένες, είναι όλες όμορφες. Αν είναι και νόστιμες, αυτό τεκμαίρεται!

Από μόνες τους αποτελούν ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ελληνική κουζίνα.

Κάθε τόπος έχει τις δικές του και εκτός από τις κλασσικές, μπορείς να βρεις ακόμα και μπακαλιαρόπιτα (Κεφαλονιά), μία πολύ ιδιαίτερη πίτα με παστό μπακαλιάρο και κολοκύθα.

Check ότι οι πίτες είναι από τα πιο έξυπνα φαγητά. Μεταφέρονται εύκολα, μπορούν να φαγωθούν χωρίς μαχαιροπίρουνα κι αξιοποιούν τυχόν περισσεύματα φαγητού.

Πάμε να δούμε τι έχουμε να προτείνουμε.

Από τα Βόρεια η σπανακόπιτα της Θάλειας

Μετά από νύχτα στη δουλειά και κατόπιν ωρίμου σκέψεως, αποφάσισα να ασχοληθώ με ζυμάρι και να βγάλω τα απωθημένα μου!!! Ιδού λοιπόν:

Για τη ζύμη: 2 μεγάλα ποτήρια νερό, 1 κλ περίπου αλεύρι, 5 κσ ελαιόλαδο, 5 κσ ξύδι και αλάτι.

Ζυμώνουμε καλά – καλά σα να μην υπάρχει αύριο.

Έχουμε και αντίστοιχη εικόνα με τα μουτράκια που θέλουμε, μεταξύ ζύμης και χεριών για καλύτερο αποτέλεσμα!!!

ΘΑΛΕΙΑ (1).jpg

Μετά το ζύμωμα, χωρίζουμε τη ζύμη στα 2.

Ανοίγουμε 2 μεγάααααλα φύλλα και τα βουτυρώνουμε με ελαφρώς λιωμένο βιτάμ καλά και παντού.

Διπλώνουμε και αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει το βιτάμ.

Ανοίγουμε πάλι, στρώνουμε στο ταψί, βάζουμε τη γέμιση που προτιμάμε, κλείνουμε με το 2ο φύλλο και με ότι βιτάμ περίσσεψε, περιχύνουμε την πίτα από πάνω. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

ΘΑΛΕΙΑ (3).jpg

Για τη γέμιση της σπανακόπιτας, σοτάρουμε 1 ξερό κρεμμύδι, ή και φρέσκο, 1 κλ σπανάκι, αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά και μπόλικη φέτα (γύρω στα 750 γρ).

ΘΑΛΕΙΑ (5).jpg

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Από τα Ανατολικά η χορτόπιτα της Εύης

Τα χόρτα μου τα έφεραν από περιβόλι στα Γιάννενα και τα είχα πλυμένα και κομμένα στην κατάψυξη. Σπανάκι, πράσο, λάπατα, σέσκουλα, κρεμμυδάκι φρέσκο, άνηθο, μαϊντανό, καυκαλήθρες, παπαρούνες μπορούν να αποτελούν το περιεχόμενο μιας χορτόπιτας. Με άγρια χόρτα η γεύση απογειώνεται!

Βάζουμε τα πλυμένα και κομμένα χόρτα σε λεκάνη και τα τρίβουμε με αλάτι, για να πέσει ο όγκος τους.

Βάζουμε σε μια λεκάνη αλεύρι, ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Στην προκειμένη περίπτωση έβαλα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ολικής άλεσης, περίπου 600 γρ συνολικά.

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΕΥΗΣ (1).jpg

Προσθέτουμε αλάτι, 3 κουταλιές της σούπας ξύδι, και ½ φσ ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με το χέρι, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος, προσθέτουμε ανάλογο νερό και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι εύπλαστο που δεν κολλάει στα χέρια. Το αφήνουμε λαδωμένο και σκεπασμένο να ξεκουραστεί περίπου μισή ώρα.

Χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο. Παίρνουμε το μεγαλύτερο μέρος και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγουμε σε φύλλο αρκετά λεπτό. Το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.

Από πάνω ρίχνουμε τα χόρτα και τα στρώνουμε. Είναι προτιμότερο η πίτα να είναι χαμηλή σε ύψος, παρά ψηλή. Ψήνεται καλύτερα και γίνεται πιο νόστιμη.

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΕΥΗΣ (3).jpg

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ περίπου τραχανά ή ρύζι, για να απορροφήσει τα υγρά και το ανάλογο λάδι.

Αν θέλουμε, βάζουμε και τυρί φέτα. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε κατά βούληση.

Ανοίγω σε φύλλο το υπόλοιπο ζυμάρι. Το τοποθετώ πάνω από τη γέμιση και γυρνάω προς τα μέσα τις άκρες του κάτω φύλλου, να σκεπάσουν το πάνω φύλλο..

Ρίχνουμε λίγο λάδι και λίγες σταγόνες νερό και χαράζουμε την πίτα.

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΕΥΗΣ (4).jpg

Ψήνουμε στους 180 για μία ώρα περίπου, στην αρχή στον αέρα και κάτω αντίσταση, τοποθετώντας το ταψί σε χαμηλή θέση και 15΄πριν το τέλος ανεβάζουμε την πίτα πιο ψηλά και βάζουμε αντιστάσεις πάνω κάτω, για να ροδίσει.

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΕΥΗΣ (9).jpg

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Από τα Κεντρικά η πιπερόπιτα της Χριστίνας

Εδώ σας θέλω.

Θα χρειαστώ για τη γέμιση 4 αυγά, 1 φακελάκι baking powder, ½ κιλό φέτα, 3-4 πιπεριές χρωματιστές. Για τα φύλλα και για ευκολία να μην ανοίγουμε φύλλο, 1 πακέτο φύλλο κρούστας και 1 κτσ αραβοσιτέλαιο.

Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, τρίβουμε τη φέτα και Αναμιγνύουμε τα υλικά της γέμισης. Στρώνουμε σε μια φόρμα του κέικ 4 φύλλα σταυρωτά τρυπώντας στο κέντρο της φόρμας με τις άκρες να μένουν έξω. Δεν λαδώνουμε τη φόρμα πριν στρώσουμε τα φύλλα.

Στη συνέχεια βάζουμε τμήμα της γέμισης και στρώνουμε ένα φύλλο σουρωτό στη μισή φόρμα και άλλο ένα σουρωτό στην άλλη μισή φόρμα.

Βάζουμε ξανά γέμιση και στη συνέχεια τα 2 σουρωτά φύλλα (μισή και μισή φόρμα).

Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να περισσέψουν τα 2 τελευταία φύλλα. Τα στρώνουμε και αυτά σουρωτά (μισή και μισή φόρμα), και από πάνω διπλώνουμε τις μύτες που προεξέχουν από τα πρώτα φύλλα που στρώσαμε.

Ξεκινάμε ψήνοντας στους 200ο αρχικά και στην πορεία στους 180ο για 45 λεπτά.

ΠΙΠΕΡΟΠΙΤΑ (3).jpg

Παρτοκατάσταση. Θα σας ζητάνε τη συνταγή.

Από τα Κεντρικά η κολοκυθόπιτα της Φαίδρας

Για τα υλικά θα χρειαστούμε 1100 γρ αλεύρι για να πασπαλίσουμε κιόλας τα φύλλα, 4-5 αυγά, ½ βιτάμ, 1 βανίλια, ¾ τυρί φέτα, 1 ½ κολοκύθι τριμμένο το οποίο έχουμε βγάλει από την κολοκύθα χωρίς να αγκομαχήσουμε, λάδι, αλάτι και 100 γρ ζάχαρη.

Φτιάχνουμε το ζυμάρι με το αλεύρι, λίγο αλάτι, 3 κσ λάδι, 1 κσ ξύδι και νερό όσο χρειαστεί. Κόβουμε σε μικρές μπάλες ανάλογα πόσα φύλλα θέλουμε (12 – 13 το ιδανικό) να έχει η πίτα και το αφήνουμε 1 ώρα περίπου να ξεκουραστεί.

ΦΑΙΔΡΑ (15).jpg

Βάζουμε όλα τα υλικά στο κολοκύθι και ανακατεύουμε.

Ξεκινάμε με 3 φύλλα στη βάση στο λαδωμένο ταψί, στη συνέχεια στρώση γέμισης και συνεχίζουμε με φύλλο λαδωμένο και γέμιση εναλλάξ. Στο τέλος κλείνουμε με 2 ή 3 φύλλα.

ΦΑΙΔΡΑ (14).jpg

Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, αρχικά στους 220ο μέχρι να φουσκώσει και στη συνέχεια στους 200ο για συνολικά 1 ώρα και ένα τέταρτο.

ΦΑΙΔΡΑ (6).jpg

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Η Quiche Lorraine της Ελένης γιατί χρειάζεται και λίγο άρωμα Ευρώπης

Για τα υλικά θα χρειαστούμε, 300γρ κρέμα γάλακτος, 300γρ τυρί κρέμα, 4 αυγά, 1 κγ μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, 300γρ γραβιέρα, 200γρ γαλοπούλα και ζαμπόν ή ότι άλλο αλλαντικό θέλουμε, θυμάρι, 1κσ ελαιόλαδο, και ζύμη για τάρτα ή αν θέλουμε κάτι πιο απλό 3 αραβικές πίτες.

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ (2).jpg ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ (3).jpg

Βάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος και το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά, τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ (4).jpg

Προσθέτουμε τη γραβιέρα, τα αλλαντικά και το θυμάρι και ανακατεύουμε. Περνάμε το ταψάκι με το ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη ζύμη της τάρτας ή κόβουμε τις 2 αραβικές πίτες στη μέση, και τις τοποθετούμε γύρω-γύρω στο ταψί, ενώ την τρίτη την βάζουμε στο κέντρο. Ρίχνουμε όλη τη γέμιση σιγά σιγά στο ταψί και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ (5).jpg ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ (1).jpg

Γαλλική φινέτσα με ελληνικό ταπεραμέντο.

Διαλέγετε και παίρνετε.

τελικη 1.png

0 0 Ψήφοι
Σύνολο
0 0 Ψήφοι
Σύνολο
0 0 Ψήφοι
Σύνολο
0 0 Ψήφοι
Σύνολο