‘’Έτρωγες και στο χωριό σου brunch;;;’’
Η αλήθεια είναι ότι brunch μπορεί να μην έτρωγα, αλλά ένα καλό πρωινό πάντα το προτιμούσα. Στην αρχή από τα χεράκια της μανούλας μου που της έβγαζα το λάδι στο τι θέλω να μου ετοιμάσει, στη συνέχεια, στα ανέμελα εφηβικά χρόνια, όταν δεν βαριόμουνα έφτιαχνα μόνος μου ή αγγάρευα καμιά “φίλη”’ να φτιάξει, και παντρεμένος πια, όλη η ταλαιπωρία του πρωινού έχει πέσει στη σύζυγό μου.
Σε ταξίδια βέβαια, ειδικά εξωτερικού, με κοιτάνε όλοι εκείνοι που προτιμούν για πρωινό μόνο φρούτο ή γιαούρτι 2%, γιατί γεμίζω το τραπέζι με όλα τα καλούδια του μπουφέ.
Στο θέμα μας τώρα…
Η βασική πληροφορία της κριτικής έχει να κάνει με τη λέξη brunch. Σύνθετη και προκύπτει από τις λέξεις breakfast και lunch.
Αυτό που έφαγα εγώ στη Σβούρα και αυτό που βλέπω ότι προσφέρεται από τα περισσότερα μαγαζιά που, πλέον, το έχουν στον κατάλογο τους, είναι ένα πολύ καλό πρωινό, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει – τουλάχιστον τον μέσο Έλληνα – το μεσημεριανό.
Πάμε στην ουσία του πράγματος…
Η σχέση μου με την Κόκκινη Σβούρα κρατάει πάνω από 6 χρόνια. Την ανακάλυψα τυχαία ένα Αυγουστιάτικο βράδυ, στο 17 της Αγίου Γεωργίου στο Χαλάνδρι, όταν με ενημέρωσε φίλος μου ότι θα έπαιζε μουσική. Από τότε την λάτρεψα και την έκανα στέκι.
Για πάμε λοιπόν να κάνουμε μια βόλτα…
Ανοίγοντας τη μεταλλική πόρτα της παλιάς μονοκατοικίας του 1902, μπαίνεις σε μια ζεστή και φιλόξενη αυλή που θα σου θυμίσει παλιά Αθήνα ή αυλή παλιού Ιταλικού αρχοντικού από όπου εμπνευστήκαν οι ιδιοκτήτες όταν ανακαίνισαν το μέρος. Η εδαφοκάλυψη έχει γίνει με πλάκες – πέτρες στις γωνίες των οποίων έχουν τοποθετηθεί άτακτα, παρτέρια με αρκετά θαμνώδη φυτά αλλά και κάποια αναρριχητικά. Πάνω τους, μεταλλικά τραπεζοκαθίσματα, πάσο με πολύχρωμα stands. Προχωρώντας προς τα μέσα συναντάς και δεύτερη αυλή με το bar στο κέντρο, τη μασκότ χελώνα που περιφέρεται στα τραπέζια, περισσότερα ξύλινα stands, ξύλινες μπάρες, αναρριχητικά φυτά, retro αντικείμενα, ραπτομηχανές τραπέζια, vintage καδράκια, διάφορα φαναράκια και 2 γέρικους κορμούς δέντρων που αντέχουν στον χρόνο και συνεχίζουν να δροσίζουν την αυλή με τη σκιά των φυλλωμάτων τους.
Ο μέσα χώρος το κυρίως ‘’σπιτικό’’, κρύβεται πίσω από τα ψηλά ξύλινα παντζούρια. Ανοίγοντας την ξύλινη πόρτα διαπιστώνεις το μεράκι των ιδιοκτητών.
Όλα hand made φτιαγμένα με πολύ κόπο και χαλώντας πολλές εργατοώρες.
Από το bar, τις ξύλινες προθήκες με τα διαφορετικά αντικείμενα, το επιβλητικό μεταλλικό δέντρο, τα διαφορετικά σκαμπό καθίσματα, τις πολλές σβούρες, τα κρεμάμενα βιβλία που διακοσμούν την οροφή, τα άπειρα origami μέχρι το παλιό μπαούλο, τα έπιπλα άλλης εποχής και το παράθυρο προθήκη με βιβλία και κούκλες.
Η εξυπηρέτηση από το team της Σβούρας είναι υποδειγματική, άμεση και γρήγορη. Χωρίς προσποιητό χαμόγελο όλοι τους, έτοιμοι και γνώστες είναι εκεί για να λύσουν κάθε σου απορία αλλά και να σου προτείνουν τι θα πιείς και με τι θα το συνοδεύσεις.
Η μουσική ξεκινάει χαλαρά σε jazz και indie ρυθμούς και καταλήγει σε rock, funky και soul χωρίς να σε ενοχλήσουν τα decibel. Οι dj’s ποικίλουν όπως και οι θεματικές βραδιές. Μπορεί να πετύχεις και live αλλά και standup comedies.
Θα πιείς όλων των ειδών τους καφέδες, πάρα πολλές ποικιλίες τσαγιού, φρεσκοστυμμένους χυμούς και, φυσικά, υπέροχα cocktails που αλλάζουν ανάλογα την εποχή. Προτείνονται τα παιγνίδια του expert με το ρούμι (κατά καιρούς ο “Big bad wolf”, το “smooth criminal”, αλλά και ένα από τα καλύτερα zombie της πόλης). Τιμές νορμάλ για cocktail, 9, τα περισσότερα, έως 10 ευρώ.
Δοκιμάστε την πρωτότυπη γεύση της σπιτικής sangria με διάφορα σιρόπια, λικέρ, φρούτα και μπαχαρικά σε 2 παραλλαγές κόκκινη και λευκή. (5,5 ευρώ το ποτήρι, 25 ευρώ η κανάτα). Αξίζει τον κόπο.
Ειδική μνεία στα συνοδευτικά της “Σβούρας”.
Για τον καφέ, γευστικότατα cookies και muffins που το φρέσκο βούτυρο σου σπάει τη μύτη γιατί φτιάχνονται εκείνη την ώρα. Κάθε μέρα και διαφορετικά αλλά το καλύτερο είναι ότι μπορείς να διαλέξεις τα υλικά που θες και να πεις να στα ψήσουν. Διαλέγεις ανάλογα την όρεξη σου, σοκολάτες λευκές, γλυκές, πικρές, φρούτα κανονικά κι αποξηραμένα, λικέρ και μαρμελάδες και περιμένεις να ψηθεί. Αφράτα γευστικά, σε xl μέγεθος, τρελή απόλαυση, σίγουρα θα ζητήσεις κι άλλο (1,5 ευρώ).
Για τα cocktail σου, επιλογή από tapas (3,3 ευρώ) σε νορμάλ ποσότητα για συνοδευτικά. Προτιμήστε το old time classic, spicy λουκάνικο, τα bbq sticks και την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα.
Για τα Σαββατοκύριακα υπάρχει το περίφημο brunch της Σβούρας.
Αρκετές επιλογές αυγών από μάτια, poached, scrambled, έως croque. Δίνουν ρέστα τα αυγά poached σε φρυγανισμένο ψωμί με bacon και εκπληκτική hollandaise sauce με smoked πάπρικα.
Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε τα τηγανιτά του. Ξεχωρίζουν οι baby πατάτες, σοταρισμένες στο τηγάνι με bacon και cheddar sauce και ο σολoμός ψημένος σε gin κι αλάτι με κρέμα αβοκάντο και βαλσάμικο πορτοκαλιού.
Κλείστε με 3όροφα pancakes καλυμμένα με πραλίνα σοκολάτας και διάφορες special επιλογές. (Προτιμώ αυτά με κρέμα ρούμι, καραμέλα μπανάνας και καραμελωμένα αμύγδαλα).
Μ’ αυτά κι αυτά, η Κόκκινη Σβούρα συνεπικουρούμενη από την έμπνευση, τις φρέσκιες ιδέες και τα πειράματα των ιδιοκτητών, έχει κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην πιάτσα του Χαλανδρίου.
Θα δεις ανθρώπους όλων των ηλικιών, schoolboys και schoolgirls, μητέρες με το μωρό στο καρότσι, έφηβους, μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους με χαλαρή διάθεση που επιθυμούν κάτι διαφορετικό και ποιοτικό για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και να ομορφύνουν τη ζωή τους.
Και επειδή σβούρα είναι και γυρίζει, δεν ξέρεις που και πότε θα σταματήσει, και όταν σταματήσει, σίγουρα θα σε εκπλήξει διαφορετικά σε κάθε επίσκεψη σου.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχι
‘’Έτρωγες και στο χωριό σου brunch;;;’’
Η αλήθεια είναι ότι brunch μπορεί να μην έτρωγα, αλλά ένα καλό πρωινό πάντα το προτιμούσα. Στην αρχή από τα χεράκια της μανούλας μου που της έβγαζα το λάδι στο τι θέλω να μου ετοιμάσει, στη συνέχεια, στα ανέμελα εφηβικά χρόνια, όταν δεν βαριόμουνα έφτιαχνα μόνος μου ή αγγάρευα καμιά “φίλη”’ να φτιάξει, και παντρεμένος πια, όλη η ταλαιπωρία του πρωινού έχει πέσει στη σύζυγό μου.
Σε ταξίδια βέβαια, ειδικά εξωτερικού, με κοιτάνε όλοι εκείνοι που προτιμούν για πρωινό μόνο φρούτο ή γιαούρτι 2%, γιατί γεμίζω το τραπέζι με όλα τα καλούδια του μπουφέ.
Στο θέμα μας τώρα…
Η βασική πληροφορία της κριτικής έχει να κάνει με τη λέξη brunch. Σύνθετη και προκύπτει από τις λέξεις breakfast και lunch.
Αυτό που έφαγα εγώ στη Σβούρα και αυτό που βλέπω ότι προσφέρεται από τα περισσότερα μαγαζιά που, πλέον, το έχουν στον κατάλογο τους, είναι ένα πολύ καλό πρωινό, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει – τουλάχιστον τον μέσο Έλληνα – το μεσημεριανό.
Πάμε στην ουσία του πράγματος…
Η σχέση μου με την Κόκκινη Σβούρα κρατάει πάνω από 6 χρόνια. Την ανακάλυψα τυχαία ένα Αυγουστιάτικο βράδυ, στο 17 της Αγίου Γεωργίου στο Χαλάνδρι, όταν με ενημέρωσε φίλος μου ότι θα έπαιζε μουσική. Από τότε την λάτρεψα και την έκανα στέκι.
Για πάμε λοιπόν να κάνουμε μια βόλτα…
Ανοίγοντας τη μεταλλική πόρτα της παλιάς μονοκατοικίας του 1902, μπαίνεις σε μια ζεστή και φιλόξενη αυλή που θα σου θυμίσει παλιά Αθήνα ή αυλή παλιού Ιταλικού αρχοντικού από όπου εμπνευστήκαν οι ιδιοκτήτες όταν ανακαίνισαν το μέρος. Η εδαφοκάλυψη έχει γίνει με πλάκες – πέτρες στις γωνίες των οποίων έχουν τοποθετηθεί άτακτα, παρτέρια με αρκετά θαμνώδη φυτά αλλά και κάποια αναρριχητικά. Πάνω τους, μεταλλικά τραπεζοκαθίσματα, πάσο με πολύχρωμα stands. Προχωρώντας προς τα μέσα συναντάς και δεύτερη αυλή με το bar στο κέντρο, τη μασκότ χελώνα που περιφέρεται στα τραπέζια, περισσότερα ξύλινα stands, ξύλινες μπάρες, αναρριχητικά φυτά, retro αντικείμενα, ραπτομηχανές τραπέζια, vintage καδράκια, διάφορα φαναράκια και 2 γέρικους κορμούς δέντρων που αντέχουν στον χρόνο και συνεχίζουν να δροσίζουν την αυλή με τη σκιά των φυλλωμάτων τους.
Ο μέσα χώρος το κυρίως ‘’σπιτικό’’, κρύβεται πίσω από τα ψηλά ξύλινα παντζούρια. Ανοίγοντας την ξύλινη πόρτα διαπιστώνεις το μεράκι των ιδιοκτητών.
Όλα hand made φτιαγμένα με πολύ κόπο και χαλώντας πολλές εργατοώρες.
Από το bar, τις ξύλινες προθήκες με τα διαφορετικά αντικείμενα, το επιβλητικό μεταλλικό δέντρο, τα διαφορετικά σκαμπό καθίσματα, τις πολλές σβούρες, τα κρεμάμενα βιβλία που διακοσμούν την οροφή, τα άπειρα origami μέχρι το παλιό μπαούλο, τα έπιπλα άλλης εποχής και το παράθυρο προθήκη με βιβλία και κούκλες.
Η εξυπηρέτηση από το team της Σβούρας είναι υποδειγματική, άμεση και γρήγορη. Χωρίς προσποιητό χαμόγελο όλοι τους, έτοιμοι και γνώστες είναι εκεί για να λύσουν κάθε σου απορία αλλά και να σου προτείνουν τι θα πιείς και με τι θα το συνοδεύσεις.
Η μουσική ξεκινάει χαλαρά σε jazz και indie ρυθμούς και καταλήγει σε rock, funky και soul χωρίς να σε ενοχλήσουν τα decibel. Οι dj’s ποικίλουν όπως και οι θεματικές βραδιές. Μπορεί να πετύχεις και live αλλά και standup comedies.
Θα πιείς όλων των ειδών τους καφέδες, πάρα πολλές ποικιλίες τσαγιού, φρεσκοστυμμένους χυμούς και, φυσικά, υπέροχα cocktails που αλλάζουν ανάλογα την εποχή. Προτείνονται τα παιγνίδια του expert με το ρούμι (κατά καιρούς ο “Big bad wolf”, το “smooth criminal”, αλλά και ένα από τα καλύτερα zombie της πόλης). Τιμές νορμάλ για cocktail, 9, τα περισσότερα, έως 10 ευρώ.
Δοκιμάστε την πρωτότυπη γεύση της σπιτικής sangria με διάφορα σιρόπια, λικέρ, φρούτα και μπαχαρικά σε 2 παραλλαγές κόκκινη και λευκή. (5,5 ευρώ το ποτήρι, 25 ευρώ η κανάτα). Αξίζει τον κόπο.
Ειδική μνεία στα συνοδευτικά της “Σβούρας”.
Για τον καφέ, γευστικότατα cookies και muffins που το φρέσκο βούτυρο σου σπάει τη μύτη γιατί φτιάχνονται εκείνη την ώρα. Κάθε μέρα και διαφορετικά αλλά το καλύτερο είναι ότι μπορείς να διαλέξεις τα υλικά που θες και να πεις να στα ψήσουν. Διαλέγεις ανάλογα την όρεξη σου, σοκολάτες λευκές, γλυκές, πικρές, φρούτα κανονικά κι αποξηραμένα, λικέρ και μαρμελάδες και περιμένεις να ψηθεί. Αφράτα γευστικά, σε xl μέγεθος, τρελή απόλαυση, σίγουρα θα ζητήσεις κι άλλο (1,5 ευρώ).
Για τα cocktail σου, επιλογή από tapas (3,3 ευρώ) σε νορμάλ ποσότητα για συνοδευτικά. Προτιμήστε το old time classic, spicy λουκάνικο, τα bbq sticks και την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα.
Για τα Σαββατοκύριακα υπάρχει το περίφημο brunch της Σβούρας.
Αρκετές επιλογές αυγών από μάτια, poached, scrambled, έως croque. Δίνουν ρέστα τα αυγά poached σε φρυγανισμένο ψωμί με bacon και εκπληκτική hollandaise sauce με smoked πάπρικα.
Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε τα τηγανιτά του. Ξεχωρίζουν οι baby πατάτες, σοταρισμένες στο τηγάνι με bacon και cheddar sauce και ο σολoμός ψημένος σε gin κι αλάτι με κρέμα αβοκάντο και βαλσάμικο πορτοκαλιού.
Κλείστε με 3όροφα pancakes καλυμμένα με πραλίνα σοκολάτας και διάφορες special επιλογές. (Προτιμώ αυτά με κρέμα ρούμι, καραμέλα μπανάνας και καραμελωμένα αμύγδαλα).
Μ’ αυτά κι αυτά, η Κόκκινη Σβούρα συνεπικουρούμενη από την έμπνευση, τις φρέσκιες ιδέες και τα πειράματα των ιδιοκτητών, έχει κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην πιάτσα του Χαλανδρίου.
Θα δεις ανθρώπους όλων των ηλικιών, schoolboys και schoolgirls, μητέρες με το μωρό στο καρότσι, έφηβους, μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους με χαλαρή διάθεση που επιθυμούν κάτι διαφορετικό και ποιοτικό για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και να ομορφύνουν τη ζωή τους.
Και επειδή σβούρα είναι και γυρίζει, δεν ξέρεις που και πότε θα σταματήσει, και όταν σταματήσει, σίγουρα θα σε εκπλήξει διαφορετικά σε κάθε επίσκεψη σου.