Site logo

2023 ήτανε και πάει…

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 1

Οι eatingouters είναι εδω για να σας προτεινουν τις αγαπημένες τους βασιλόπιτες!

Προτιμάτε τσουρέκι ή κέικ; Δεν προλάβατε να φτιάξετε τη δική σας; Δε σας πέτυχε; Βαρεθήκατε να μπείτε στη διαδικασία; 

Μη σας απασχολεί τίποτα από τα παραπάνω. 

 Βγήκαμε, δοκιμάσαμε (τραβάτε μας κι ας κλαίμε) και σας αποκαλύπτουμε τις καλύτερες βασιλόπιτες που γευθήκαμε και τις προτείνουμε όχι με κλειστά μάτια αλλά με ανοιχτά, γιατί πρέπει να δούμε σε ποιον θα πέσει το φλουρί…

Η αγαπημένη του Fratello

Κατά καιρούς συνήθιζα να παραγγέλνω την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα για αρκετά, συνεχή, χρόνια από το ίδιο ζαχαροπλαστείο και, όταν κάτι δεν πήγαινε καλά ή το είχα βαρεθεί, να αλλάζω προμηθευτή. Από πρόπερσι όμως, που ο μεγάλος μου γιος μου σύστησε τον ΖΟΖΕΦ, βρήκα το αποκούμπι μου. ΖΟΖΕΦ über alles!

ΖΟΖΕΦ

Ο ΖΟΖΕΦ από τον Λίβανο είναι ένα εκλεπτυσμένο, μετεξελιγμένο θα έλεγα, ανατολίτικο ζαχαροπλαστείο. Δύο πράγματα με εντυπωσιάζουν πάντα μπαίνοντας: η εκτυφλωτική καθαριότητα και ο υπέροχος φωτισμός το βράδυ. Ολόκληρη η αριστερή πλευρά καλύπτεται με τα γνωστά σιροπιαστά σε όλα τα σχήματα (με φύλλο σφολιάτας ή κανταΐφι, αμύγδαλο, καρύδι ή φιστίκι), τα οποία σας συνιστώ ένθερμα. Στο κέντρο όμως θα βρείτε φρεσκότατες τούρτες ευρωπαϊκού τύπου, συνήθως μεσαίου μεγέθους, λευκές ή σοκολάτας, γλυκές χωρίς να σε λιγώνουν. Έχει επίσης χειροποίητο παγωτό, το οποίο δεν έτυχε ακόμα να δοκιμάσω, απλές αλμυρές παρασκευές και βουτήματα. Προ πανδημίας είχε πάντα κόσμο στα λίγα τραπεζάκια έξω από το μαγαζί, που απολάμβανε την ησυχία και το καφεδάκι του.

Ας έρθουμε λοιπόν στο ψητό, ή μάλλον στη βασιλόπιτα. Όπως παντού, έτσι και στο ΖΟΖΕΦ μπορείτε να επιλέξετε βασιλόπιτα τύπου κέικ ή ‘’βασιλόπιτα βασιλόπιτα’’, δηλαδή αυτή που παραδοσιακά φτιάχνεται με ζύμη τσουρεκιού, και μαχλέπι βεβαίως βεβαίως. Η υφή της απαλή και ανάλαφρη, ακόμα και τρεις μέρες αργότερα δίνει την αίσθηση φρεσκάδας. Αν η απόσταση δεν σας φοβίζει, αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσετε. Επειδή μάλλον θα χρειαστείτε τις υπηρεσίες του GPS για να το βρείτε, μην ξεκινήσετε, πριν κάνετε προηγουμένως ένα τηλέφωνο, γιατί μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως, ειδικά αυτή την περίοδο. Προσοχή: Φεύγοντας πάρτε και ένα μπαστούνι κορμό, οι φίλοι σας θα μείνουν με το στόμα ανοικτό, όταν το εμφανίσετε!

ZΟΖΕΦ, Κύπρου 18 και Δαναών 26, Παλαιό Φάληρο.

Οι all time classic της Tzia…

Δε μπαίνω καν στο δίλλημα κέικ ή πολίτικη… Επιλέγω και τις δύο ή μάλλον και τις τρεις. Βλέπετε, εκτός από αυτή για το σπίτι μου, έχω αναλάβει το, ομολογουμένως, ευχάριστο καθήκον να διαλέγω τόσο αυτή για το οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς όσο κι αυτή που κόβουμε στο γραφείο. Δοκιμασμένες χρόνια όλες τους, δε με έχουν απογοητεύσει ποτέ. Ας τις δούμε με σειρά εμφάνισης:

ΤΣΙΡΟΥ

Από τους πρώτους που λανσάρισαν τη βασιλόπιτα κέικ με καταστήματα σε Καρέα, Παγκράτι, Πειραιά και Γλυφάδα. Ελαφριά, αφράτη, φίνα. Ευωδιά από το φρέσκο βούτυρο που χρησιμοποιούν χωρίς όμως να τη βαραίνει. Διακριτικά τα αρώματα πορτοκαλιού, βανίλιας και μπαχαρικών. Το πλούσιο γλάσο λευκής σοκολάτας που την καλύπτει της ταιριάζει εξαίσια αφού εξισορροπεί το, σχετικά, άγλυκο κέικ. Ιδανική κατ’ εμέ για το πρωί της Πρωτοχρονιάς με μια κούπα αχνιστό καφέ κι ένα ποτήρι σαμπάνιας. Προσοχή: Μην αγνοήσετε την εξαιρετική pavlova τους!

ΤΣΙΡΟΥ, Λεωφόρος. Ηρώων Πολυτεχνείου 31 Πειραιάς & Ελλήνων Αξιωματικών 35, Καρέας & Ευτυχίδου 44, Παγκράτι & Γρηγορίου Λαμπράκη 75, Γλυφάδα.

ΤΟΥΛΑ

2023 ήτανε και πάει…

Εμβληματικό όνομα στο Παγκράτι με μακρά ιστορία πίσω του που ξεκινά το 1920 στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης. Παρόλο που και η βασιλόπιτα κέικ (με ψιλοτριμμένο καρύδι, μοσχοκάρυδο και γλάσο σοκολάτας) είναι άξια αναφοράς, η κορωνίδα είναι, αδιαμφισβήτητα, η πολίτικη. Με φρέσκο βούτυρο, κίτρινη από τα αυγά, ξεχειλίζει από αρώματα τόσο που ευωδιάζει όλο το σπίτι. Μαστίχα και μαχλέπι κυριαρχούν. Ζάχαρη όση ακριβώς πρέπει. Πυκνή υφή και νοστιμιά. Όχι εντυπωσιακής εμφάνισης αλλά εντυπωσιακής γεύσης. 

Πλούσια, αλλά όχι λιγωτική, απλά δε μπορείς να σταματήσεις μέχρι να τελειώσει. Ιδανική για μετά το μεσημεριανό γιορτινό τραπέζι. Προσοχή: Θα πάρετε οπωσδήποτε και παγωτό μουστάρδα για να τη συνοδέψετε!

ΤΟΥΛΑ, Ευτυχίδου 41, Παγκράτι.

Τα Βόρεια του Jim σε ένα όνομα και δυο ζαχαροπλαστεία…

Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο δοκίμαζα και διαφορετική μέχρι να γνωρίσω τον Χρήστο, να κάνω ένα test drive στη συγκεκριμένη βασιλόπιτα και να κολλήσω.

ΧΑΧΑΜΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

Οικογενειακή επιχείρηση με καταγωγή από Θεσσαλία, αλλά εδώ και χρόνια κατοικοεδρεύει στο Χαλάνδρι. Εδώ θα φας μόνο γλυκένια γλυκά και πάντα φρέσκα. Το παγωτό του μυρίζει θεϊκά γάλα. Για την κρέμα του θα πω: πρέπει να έχεις κάποιον δίπλα σου να σε σταματήσει.

Το τσουρέκι του ευωδιαστό, μαχλεπένιο και απίθανο. Βγαίνει και σε βασιλόπιτα πολίτικη αρωματική και μαστιχωτή αλλά δεν την προτείνω. Είναι τόσο έντονα τα αρώματα της, που θα μπείτε στον πειρασμό να την δοκιμάσετε πριν το εορταστικό τραπέζι.

Top τις μέρες των εορτών τα μπισκοτένια σπιτάκια και τρένα. Με μεγάλα χειροποίητα μπισκότα, σοκολάτα bitter, λευκή ή γάλακτος, αλλά και σκέτα, μόνο με μαρέγκα -εν είδει χιονιού- και smarties. Απαραίτητη η αγορά ενός ή και δύο, μαζί με τη βασιλόπιτα.

Η αγαπημένη μου βασιλόπιτα είναι μια λιτή και απέριττη υπερπαραγωγή. Αφράτη ζύμη κέικ, φρέσκο βούτυρο γάλακτος, διακριτικό άρωμα εσπεριδοειδών, τριμμένο καρύδι ή όχι, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, διακοσμημένη με σοκολατένιες γιρλάντες και με τα απαραίτητα Χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ.

Αν ή καλύτερα να σας φέρει ο δρόμος, είτε στο μαγαζί στο κέντρο του Χαλανδρίου, είτε στο μαγαζί στα σύνορα με Βριλήσσια κοντά στην έξοδο της Αττικής οδού. Θα με ευγνωμονείτε!!!  

ΧΑΧΑΜΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ, Ηρακλείτου 2α, Χαλάνδρι & 25ης Μαρτίου 34, Χαλάνδρι.

Αυτές που αντέχουν στον χρόνο από τον George G

Λέγεται ότι πολλά χρόνια πριν κάποιοι δημοσιογράφοι ρώτησαν έναν διάσημο Αμερικανό ηθοποιό και γόη ποιες γυναίκες του αρέσουν, οι ξανθές ή οι μελαχρινές. Κι αυτός απάντησε: “οι όμορφες!”.

Ας μου επιτραπεί να παραφράσω το ερώτημα σε: “ποιες βασιλόπιτες σου αρέσουν, τσουρέκι ή κέικ” και την απάντηση σε: “οι νόστιμες!”.

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ

2023 ήτανε και πάει…

Έχω γευτεί πολλές -τα χρόνια περνάνε- βασιλόπιτες στη ζωή μου και ορισμένες, ειδικά σπιτικές, φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι από εξαιρετικές νοικοκυρές μου έχουν μείνει αξέχαστες. Από όσες έχω δοκιμάσει αγορασμένες από ζαχαροπλαστεία ή φούρνους ξεχωρίζω δύο: του “Τάκη” (πασίγνωστου φούρνου στο Κουκάκι), με ζύμη τσουρεκιού και του “Ασημακόπουλου” με ζύμη κέικ.

Για τη δεύτερη, που βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεών μου, θα ήθελα να γράψω δυο λόγια παραπάνω: Αφράτη ζύμη, σωστά ψημένη, αφήνει έντονη στο στόμα τη γεύση του καλής ποιότητας βουτύρου παραγωγής του ζαχαροπλαστείου και συνάμα έντονο άρωμα από πορτοκάλι, χάρη στο ξύσμα που περιέχει. Χωρίς ξηρούς καρπούς, χωρίς άχνη ζάχαρη, λιτά στολισμένη είναι απλά πεντανόστιμη! Το γνωστό ζαχαροπλαστείο, με πάνω από 100 χρόνια ιστορία, διατηρεί τη γευστική δύναμη της παράδοσης της παλιάς αστικής Αθήνας.

Ήδη την αγόρασα, για το φετινό λιτό και με λίγα αγαπημένα πρόσωπα τραπέζι για το βράδυ της αλλαγής του χρόνου, να τηρήσουμε και το έθιμο!

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ, Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια.

 

Καλή χρονιά με υγεία και χαρές για όλες και όλους μας, το 2024 να είναι χρονιά ελπίδας και προόδου σε όλους τους τομείς της ζωής μας!

0 0 Ψήφοι
Σύνολο
0 0 Ψήφοι
Σύνολο
0 0 Ψήφοι
Σύνολο
0 0 Ψήφοι
Σύνολο