Ένα γιορτινό τραπέζι!

Μέρες λαμπερές κι ευφρόσυνες. Μέρες αγάπης και μοιράσματος. Μέρες, ταυτόχρονα,  που απέχουν πολύ από όσες ζήσαμε μέχρι σήμερα.

— Αποφασίσαμε να μην αφήσουμε να μας πάρει από κάτω η παρούσα κατάσταση κι αφού δε μπορούμε να βγούμε στα αγαπημένα μας εστιατόρια τι θα λέγατε να φάμε σπίτι;

Με οικοδεσπότη τον Fratello και οικοδέσποινες τις Julie05, Tomie, Tzia και Χρυσανθεμάκι σας καλούμε να μας κάνετε παρέα, στο τραπέζι των γιορτών που ετοιμάσαμε για σας με τα χεράκια μας.

Περάστε στην τραπεζαρία, καθίστε αναπαυτικά, ξεδιπλώστε τις πετσέτες σας γιατί η Julie05 έρχεται να μας σερβίρει το πρώτο πιάτο που είναι μια αχνιστή και μυρωδάτη κολοκυθόσουπα

Εύκολη συνταγή για μία πικάντικη αρχή. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια κολοκύθα, γάλα καρύδας και μπόλικα μπαχαρικά.

ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΟΥΠΑ

Υλικά:

  • Μια μεσαίου μεγέθους κολοκύθα
  • 1 κουτί γάλα καρύδας
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι
  • Κύμινο
  • Μοσχοκάρυδο
  • Κάρυ
  • Τζίντζερ
  • Κουρκουμάς
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

Κόβουμε την κολοκύθα σε ξύλο κοπής σε διαχειρίσιμα κομμάτια. Αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια με μαχαίρι, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας, αφήνοντας τα να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς νερό, γιατί η κολοκύθα βγάζει τα δικά της υγρά. Μετά από 15-20 λεπτά, αφού βεβαιωθούμε ότι έχει βράσει καλά, απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αργά – αργά το γάλα καρύδας. Αναμιγνύουμε με το mixer μέχρι να γίνει βελουτέ. Αν είναι πολύ πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο γάλα παραπάνω. Και μετά ξεκινάτε να προσθέτετε ένα- ένα τα μπαχαρικά αναλόγως με το πόσο πικάντικη θέλετε να είναι. Ξεκινάτε με κάρυ, μοσχοκάρυδο, κύμινο και τζίντζερ οπωσδήποτε, και προσθέτετε αλάτι ανάλογα τα γούστα σας.

Extra tip: Για τους πιο τολμηρούς sweet chili και πιπέρι cayenne απλά θα την απογειώσουν αφήνοντας στον ουρανίσκο μια έκρηξη μπαχαρικών, εκτός από την αψάδα στο λάρυγγα!!

— Ξέρω ότι θα θέλατε και δεύτερο πιάτο αλλά συγκρατηθείτε… Βλέπω την Tomie να βγαίνει από την κουζίνα με μια μανιταροπίτα που μας έχει σπάσει τη μύτη…

Υλικά:

  • 500γρ. μανιτάρια
  • 250γρ. ζαμπόν φέτες
  • 400 ml κρέμα γάλακτος
  • 300γρ. τυρί τριμμένο(κατά προτίμηση διάφορα μαλακά τυριά)
  • 1 συσκευασία σφολιάτα φύλλο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και εν συνεχεία προσθέτουμε το ζαμπόν κομμένο σε ομοιόμορφα τετραγωνάκια. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από την κρέμα γάλακτος.

Απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί , αντίστοιχου μεγέθους, το ένα φύλλο σφολιάτας, ρίχνουμε τα 150 γρ. τυριού και προσθέτουμε τη γέμιση, συνεχίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τέλος την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και χαράζουμε ελαφρώς, στο μέγεθος των κομματιών που θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, στον αέρα.

— Πήρατε δεύτερο κομμάτι. Δε μπορώ να πω ότι σας αδικώ. Ώρα όμως να αλλάξουμε γεύση και να φρεσκάρουμε τον ουρανίσκο μας. Έρχεται το Χρυσανθεμάκι με μια πράσινη σαλάτα υπερπαραγωγή…

Υλικά:

  • 1 iceberg
  • 1 lollo Rosso
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 200gr καλαμπόκι
  • 25gr κουκουνάρι
  • 150gr flakes παρμεζάνας
  • 15 ντοματίνια
  • Κρουτόν
  • Για τη sauce:
  • 6 κ. σ. Ελαιόλαδο
  • 2 κ..σ. Βαλσαμικο ξίδι
  • 2 κ.σ. Μουστάρδα
  • 1 κ.σ. Μέλι
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μας και, αφού τα Στραγγίξουμε τα κόβουμε σε μετρίου μεγέθους κομμάτια. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση.

Ανακατεύουμε τα υλικά της σος καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και να ενσωματωθεί το μέλι και, πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε τη σαλάτα. Στο τέλος βάζουμε και τα κρουτόν για να μείνουν τραγανά.

 

— Βλέπω ότι δεν έμεινε ούτε φυλλαράκι. Ελπίζω να έχετε, ακόμη, χώρο γιατί  η Tzia είναι έτοιμη να σερβίρει το ρολό κοτόπουλο με τα φρούτα που έχει ετοιμάσει…

Υλικά:

  • 1 ρολό κοτόπουλο γύρω στο 1, 1,5 κιλό (ή δύο μικρότερα)
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
  • 4 μήλα πράσινα και σφιχτά καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλους κύβους (αλείψτε τα με λεμόνι έτσι ώστε να μη μαυρίσουν)
  • 10 ξερά βερίκοκα
  • 10 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι.
  • 5 φέτες bacon
  • 2 ποτήρια λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • Χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 2 πορτοκάλια σε φέτες
  • 1 ξύλο κανέλας, 2 καρφάκια γαρύφαλλο, καπνιστή πάπρικα, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση:

Στρώνουμε τις φέτες πορτοκαλιού σε ένα ταψί κι ακουμπάμε πάνω το ρολό κοτόπουλου αφού το έχουμε αλείψει με τη μία κουταλιά βουτύρου, τη μουστάρδα και πασπαλίσει με την πάπρικα και αλατοπίπερο. Ρίχνουμε λίγο από τον χυμό πορτοκάλι . Καλύπτουμε  με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες στους 180. Ξεσκεπάζουμε  τα τελευταία 20 λεπτά του ψησίματος έτσι ώστε να πάρει χρώμα.

Κόβουμε τις φέτες bacon στη μέση και τυλίγουμε τα δαμάσκηνα στερεώνοντας  με οδοντογλυφίδες. Θα τα τοποθετούμε στο ταψί με το ρολό μόλις το ξεσκεπάσουμε.

Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα λιώνουμε την κουταλιά βουτύρου, προσθέτουμε τα μήλα και τα βερίκοκα σοτάροντας ελαφρά μαζί με την κανέλα και τα γαρύφαλλα.. Σβήνουμε με τον χυμό πορτοκάλι και το κρασί και βράζουμε όσο να μαλακώσουν ελαφρά χωρίς να λιώσουν. Τα αφαιρούμε στραγγίζοντας τα και τα βάζουμε στην άκρη.

Βράζουμε το υπόλοιπο υγρό προσθέτοντας το μέλι μέχρι να γίνει σα σιρόπι.

Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο ( το αφήνουμε να σταθεί έτσι ώστε να κόβεται πιο εύκολα)  το κόβουμε φέτες. Τοποθετούμε γύρω του τα φρούτα και τα δαμάσκηνα και το περιχύνουμε με το υγρό που ετοιμάσαμε.…

Αγαπώ να το συνοδεύω με ένα βουτυράτο πιλάφι στο οποίο προσθέτω φρέσκα κρεμμυδάκια, cranberries και καβουρδισμένα αμύγδαλα χωρίς φλούδα.  

— Θα σας αφήναμε χωρίς επιδόρπιο; Όχι βέβαια! Θα τελειώσουμε με ένα, διαφορετικό, δροσερό κι ελαφρύ Rote Grütze που μας ετοίμασε ο Fratello

 

Η rote Grütze (= κόκκινος χυλός, διαβάζεται «ρότε γκρύτσε», το «υ» παρακαλώ όπως το γαλλικό “rue”) είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές επιδόρπιο της γερμανικής κουζίνας, μπορεί να κλείσει οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο, καθημερινό ή επίσημο γεύμα ή δείπνο.

Υλικά:

  • ένα πακέτο (500 gr) φρούτα του δάσους
  • ένα βάζο (300 gr) βύσσινα
  • άνθος αραβοσίτου
  • μισό χυμό (250 gr) φραγκοστάφυλα ή κεράσι
  • ένα λεμόνι (κατά προτίμηση βιολογικό)
  • 75 gr ζάχαρη
  • ένα φακελάκι βανίλια και πηχτή κρέμα γάλακτος.

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε καλά το άνθος αραβοσίτου με 6 κουταλιές φαγητού χυμό από φραγκοστάφυλα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον υπόλοιπο χυμό, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το χυμό και ένα κομμάτι (3 cm) από τη φλούδα του λεμονιού και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Προσθέτουμε το διάλυμα του άνθους αραβοσίτου και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε λίγα λίγα τα φρούτα του δάσους και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγα λεπτά, μέχρι να πετύχουμε την πυκνότητα που θέλουμε. 

Μπορούμε να αυξομειώσουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού ανάλογα με το πόσο γλυκό ή υπόξινο το προτιμάμε. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ένα ποτηράκι κονιάκ ή λικέρ βύσσινο. Αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού, μεταγγίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη (για να μην κάνει κρούστα) και το αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε σε ατομικά μπολ και προσθέτουμε μια γενναία κουταλιά κρέμα γάλακτος.

— Ελπίζουμε να περάσατε τόσο όμορφα μαζί μας, όσο κι εμείς γράφοντας το άρθρο.

Από όλη την ομάδα του EatingOut σας ευχόμαστε ολόψυχα να περάσετε υπέροχες γιορτές. Έστω και διαφορετικές. Μένουμε ασφαλείς και πάνω από όλα αισιόδοξοι. Θα περάσει!

0 0 Ψήφοι
Σύνολο
0 0 Ψήφοι
Σύνολο
0 0 Ψήφοι
Σύνολο
0 0 Ψήφοι
Σύνολο