Site logo

Γράφει η Tomie.

Beer me tender…

Εγώ και το αλκοόλ έχουμε περίεργη σχέση, γενικά μπορεί να περάσουν μήνες ολόκληροι χωρίς να έχω πιει γουλιά και εβδομάδες καλοκαιριού που τα μεσημέρια ξεκινάμε με κοκτέιλ ή μπύρες και το βράδυ καταλήγουν σε ουζάκι.

Σε ένα αλκοολούχο δεν μπορώ να αντισταθώ και για αυτό θα σας μιλήσω σήμερα.

Μπορεί πολλοί να την κατατάσσουν κάπου μεταξύ ποτού και αναψυκτικού και άλλοι να τη σνομπάρουν. Σκεφτείτε όμως τα πολύ σημαντικά θετικά στοιχεία :

– Σε ποιο φαγητό δεν ταιριάζει μια μπύρα; 

– Δεν υπάρχει μπύρα που δε θα μπορέσεις να την πιείς αν είναι στη σωστή θερμοκρασία.

– Αποτελεί ιδανικό σβήσιμο μετά από κατανάλωση άλλων αλκοολούχων.

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική ζυθοποιία έχει κάνει τεράστια άλματα και υπάρχουν πάρα πολλές καλές αξιόλογες προσπάθειες σε πολλές ‘’γωνιές’’ της Ελλάδας.

Μία από τις πιο γνωστές ελληνικές ζυθοποιίες, που μπορεί να βρει κανείς σε πολλά εστιατόρια και κάβες, είναι η Βεργίνα. Η εταιρεία έχει πολλές ετικέτες πλέον, αλλά η δική μου επιλογή είναι η Weiss.

Beer me tender…
vergina-weiss

Πλούσια γεύση και αρκετά αφρώδης. Στην εμφάνιση θολή και με φρουτώδες άρωμα. Ιδανική επιλογή για μία ζουμερή και καλοψημένη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, καθώς δε θα επικαλύψει το γευστικό σύνολο.

Μία εταιρεία που έχει μπει δυναμικά στη ζυθοποιία είναι η ΒΑΠ (VAP).

Beer me tender…

Τη ροδίτικη εταιρεία την αγαπούσα από τα αναψυκτικά της. Όταν έμαθα την ύπαρξη της μπύρας έσπευσα να την αγοράσω. Πλέον κυκλοφορεί σχεδόν παντού και αποτελεί μια οικονομική επιλογή. Ξανθιά μπύρα lager , με γεύση ελαφριά , όχι πικρή, καταναλώνεται ευχάριστα. Ταιριάζει με όλα, αφού δε θα υπερκαλύψει τις γεύσεις. Νησιώτικη μπύρα είναι , οπότε είναι ιδανικό ταίριασμα για θαλασσινούς μεζέδες.

Η επόμενη μπύρα που αγαπώ και επιλέγω σε όποιο μαγαζί βρω, παράγεται από μια ζυθοποιία με ανοδική πορεία και αξιόλογες παραγωγές στο Άργος, η αγαπημένη μου απαστερίωτη ΖΕΟΣ pilsner.

Beer me tender…

Με σύντομη ημερομηνία λήξεως, σε πλαστικό μπουκάλι του 1L, ξανθιά, λίγο πικρή και με μακρά επίγευση. Η κατάλληλη μπύρα για να μοιραστεί μια παρέα, δεν υπερκαλύπτεται από έντονους μεζέδες, το χειμώνα συνοδεύει άψογα ένα σαγανάκι με αυγά και σουτζούκι (ή παστουρμά για τους πιο τολμηρούς).

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, δοκίμασα την Chios barbeque.

Beer me tender…

Την Chios, την εκτιμούσα έτσι και αλλιώς. Η Barbeque με ενθουσίασε. Είναι φυσικά καπνισμένη , απολαυστικά έντονη καπνιστή επίγευση. Αφιλτράριστη και απαστερίωτη, δεν την έχω συναντήσει στην Αθήνα. Συνοδεύει ιδανικά κάποιο καπνιστό τυρί, αλλά εγώ την απόλαυσα με φρεσκοκαβουρδισμένους ξηρούς καρπούς για να κρατήσω την επίγευση της.

Η τελευταία μου πρόταση , έρχεται από τη μικροζυθοποιία Local streets και το Βόλο.

Beer me tender…

H local streets pils. Eπίσης, αφιλτράριστη και απαστερίωτη. Η επίγευση της είναι σχετικά γλυκιά, παρά την αρχική πικράδα. Μπύρα που σε διαφορετικές συνθήκες θα την γευόμασταν στις χειμερινές μας εξορμήσεις στο Πήλιο. Εσχάτως τη βρήκα σε αλυσίδα σουπερ μάρκετ στην Αθήνα και δεν μπορούσα παρά να τη συνοδεύσω με ένα πικάντικο σπετζοφάι, ίσως για να μου θυμίζει την πρώτη δοκιμή της.

 

Θα μπορούσα να γράψω αρκετά ακόμη, αφού οι αξιόλογες προσπάθειες είναι πάρα πολλές . Επέλεξα αυτές που μου ήρθαν πρώτες στο μυαλό και με εντυπωσίασαν. Μη διστάσετε να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στους Έλληνες παραγωγούς, σίγουρα θα βρεθεί η δική σας αγαπημένη.

Βεργίνα, Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, Ο.Τ. 9, Κομοτηνή.

ΒΑΠ (VAP), ΒΑΠ Π. ΚΟΥΓΙΟΣ Α.Β.Ε.Ε., Τσαϊρι, Ρόδος.

ΖΕΟΣ, ΖΕΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Α.Ε., Ίναχος, Άργος.

CHIOS beer, Ζυθοποιία Χίου (Chios Beer Microbrewery), Βαβύλοι, Χίος.

Local Streets, Ζυθοποιείο Local Streets Beer, Λαρίσης 154, Βόλος.

0 0 Ψήφοι
Σύνολο
0 0 Ψήφοι
Σύνολο
0 0 Ψήφοι
Σύνολο
0 0 Ψήφοι
Σύνολο