Μέρες λαμπερές κι ευφρόσυνες. Μέρες αγάπης και μοιράσματος. Μέρες που θα τις αισθανθείς καλύτερα με φίλους στη ζεστασιά του στολισμένου σπιτιού, με αναμμένο το τζάκι και μελωδίες των ημερών.
Ελάτε λοιπόν να μας κάνετε παρέα, στο τραπέζι των γιορτών που ετοιμάσαμε με όρεξη για σας.
Περάστε στην τραπεζαρία, καθίστε αναπαυτικά, ξεδιπλώστε τις πετσέτες σας και απολαύστε τις λιχουδιές των Χριστουγέννων.
— Εύκολη συνταγή για μία πικάντικη αρχή. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια κολοκύθα, γάλα καρύδας και μπόλικα μπαχαρικά.
Υλικά:
Εκτέλεση:
Κόβουμε την κολοκύθα σε ξύλο κοπής σε διαχειρίσιμα κομμάτια. Αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια με μαχαίρι, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας, αφήνοντας τα να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς νερό, γιατί η κολοκύθα βγάζει τα δικά της υγρά. Μετά από 15-20 λεπτά, αφού βεβαιωθούμε ότι έχει βράσει καλά, απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αργά – αργά το γάλα καρύδας. Αναμιγνύουμε με το mixer μέχρι να γίνει βελουτέ. Αν είναι πολύ πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο γάλα παραπάνω. Και μετά ξεκινάτε να προσθέτετε ένα- ένα τα μπαχαρικά αναλόγως με το πόσο πικάντικη θέλετε να είναι. Ξεκινάτε με κάρυ, μοσχοκάρυδο, κύμινο και τζίντζερ οπωσδήποτε, και προσθέτετε αλάτι ανάλογα τα γούστα σας.
Extra tip: Για τους πιο τολμηρούς sweet chili και πιπέρι cayenne απλά θα την απογειώσουν αφήνοντας στον ουρανίσκο μια έκρηξη μπαχαρικών, εκτός από την αψάδα στο λάρυγγα!!
— Ξέρω ότι θα θέλατε και δεύτερο πιάτο αλλά συγκρατηθείτε… Βλέπω να βγαίνει από την κουζίνα μια μανιταροπίτα που μας έχει σπάσει τη μύτη…
Υλικά:
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και εν συνεχεία προσθέτουμε το ζαμπόν κομμένο σε ομοιόμορφα τετραγωνάκια. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από την κρέμα γάλακτος.
Απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί , αντίστοιχου μεγέθους, το ένα φύλλο σφολιάτας, ρίχνουμε τα 150 γρ. τυριού και προσθέτουμε τη γέμιση, συνεχίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τέλος την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και χαράζουμε ελαφρώς, στο μέγεθος των κομματιών που θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, στον αέρα.
— Πήρατε δεύτερο κομμάτι. Δε μπορώ να πω ότι σας αδικώ. Ώρα όμως να αλλάξουμε γεύση και να φρεσκάρουμε τον ουρανίσκο μας. Έρχεται μια πράσινη σαλάτα υπερπαραγωγή…
Υλικά:
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μας και, αφού τα Στραγγίξουμε τα κόβουμε σε μετρίου μεγέθους κομμάτια. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση.
Ανακατεύουμε τα υλικά της σος καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και να ενσωματωθεί το μέλι και, πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε τη σαλάτα. Στο τέλος βάζουμε και τα κρουτόν για να μείνουν τραγανά.
— Βλέπω ότι δεν έμεινε ούτε φυλλαράκι. Ελπίζω να έχετε, ακόμη, χώρο γιατί το ρολό κοτόπουλο με τα φρούτα είναι έτοιμο να σερβιριστεί…
Υλικά:
Εκτέλεση:
Στρώνουμε τις φέτες πορτοκαλιού σε ένα ταψί κι ακουμπάμε πάνω το ρολό κοτόπουλου αφού το έχουμε αλείψει με τη μία κουταλιά βουτύρου, τη μουστάρδα και πασπαλίσει με την πάπρικα και αλατοπίπερο. Ρίχνουμε λίγο από τον χυμό πορτοκάλι . Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες στους 180. Ξεσκεπάζουμε τα τελευταία 20 λεπτά του ψησίματος έτσι ώστε να πάρει χρώμα.
Κόβουμε τις φέτες bacon στη μέση και τυλίγουμε τα δαμάσκηνα στερεώνοντας με οδοντογλυφίδες. Θα τα τοποθετούμε στο ταψί με το ρολό μόλις το ξεσκεπάσουμε.
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα λιώνουμε την κουταλιά βουτύρου, προσθέτουμε τα μήλα και τα βερίκοκα σοτάροντας ελαφρά μαζί με την κανέλα και τα γαρύφαλλα.. Σβήνουμε με τον χυμό πορτοκάλι και το κρασί και βράζουμε όσο να μαλακώσουν ελαφρά χωρίς να λιώσουν. Τα αφαιρούμε στραγγίζοντας τα και τα βάζουμε στην άκρη.
Βράζουμε το υπόλοιπο υγρό προσθέτοντας το μέλι μέχρι να γίνει σα σιρόπι.
Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο ( το αφήνουμε να σταθεί έτσι ώστε να κόβεται πιο εύκολα) το κόβουμε φέτες. Τοποθετούμε γύρω του τα φρούτα και τα δαμάσκηνα και το περιχύνουμε με το υγρό που ετοιμάσαμε.…
Αγαπώ να το συνοδεύω με ένα βουτυράτο πιλάφι στο οποίο προσθέτω φρέσκα κρεμμυδάκια, cranberries και καβουρδισμένα αμύγδαλα χωρίς φλούδα.
— Θα σας αφήναμε χωρίς επιδόρπιο; Όχι βέβαια! Θα τελειώσουμε με ένα, διαφορετικό, δροσερό κι ελαφρύ Rote Grütze…
Η rote Grütze (= κόκκινος χυλός, διαβάζεται «ρότε γκρύτσε», το «υ» παρακαλώ όπως το γαλλικό “rue”) είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές επιδόρπιο της γερμανικής κουζίνας, μπορεί να κλείσει οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο, καθημερινό ή επίσημο γεύμα ή δείπνο.
Υλικά:
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε καλά το άνθος αραβοσίτου με 6 κουταλιές φαγητού χυμό από φραγκοστάφυλα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον υπόλοιπο χυμό, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το χυμό και ένα κομμάτι (3 cm) από τη φλούδα του λεμονιού και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Προσθέτουμε το διάλυμα του άνθους αραβοσίτου και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε λίγα λίγα τα φρούτα του δάσους και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγα λεπτά, μέχρι να πετύχουμε την πυκνότητα που θέλουμε.
Μπορούμε να αυξομειώσουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού ανάλογα με το πόσο γλυκό ή υπόξινο το προτιμάμε. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ένα ποτηράκι κονιάκ ή λικέρ βύσσινο. Αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού, μεταγγίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη (για να μην κάνει κρούστα) και το αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε σε ατομικά μπολ και προσθέτουμε μια γενναία κουταλιά κρέμα γάλακτος.
— Ελπίζουμε να περάσατε τόσο όμορφα μαζί μας, όσο κι εμείς γράφοντας το άρθρο.
Από όλη την ομάδα του EatingOut σας ευχόμαστε ολόψυχα να περάσετε υπέροχες γιορτές μαζί με τους αγαπημένους σας.